Opis książki: Migrena to bardzo uciążliwa dolegliwość, która utrudnia normalne życie. Chociaż do tej pory nie znaleziono na nią doskonałego lekarstwa, poznano jednak czynniki wywołujące napady migrenowe. Należy do nich niewłaściwa dieta. Stwierdzono, że spożywanie pewnych potraw, a właściwie określonych produktów w nich zawartych, może powodować bolesne migreny. W poradniku zamieszczono przepisy na różnorodne i smaczne dania, w których składniki migrenotwórcze zostały zastąpione innymi. Autorzy proponują dania główne: wegetariańskie i mięsne, a także zupy, sałatki, przystawki i przekąski, potrawy z ryb i owoców morza, wywary, buliony, sosy, ciasta i desery. Książka stanowi również zbiór cennych informacji na temat samej migreny i mechanizmów jej powstawania.
- Wstęp
- Więcej niż zwykły ból głowy
- Rodzaje migren
- Diagnozowanie i leczenie migreny
- Analiza czynników pochodzenia dietetycznego
- Przystawki i przekąski
- Zupy i sałatki
- Bęzmięsne dania główne
- Potrawy z mięsa i drobiu
- Potrawy z ryb i owoców morza
- Jarzyny i przystawki
- Podstawowe wywary, buliony i sosy
- Szybkie wypieki
- Desery i wypieki
- Napoje
- Piśmiennictwo
- Poradnictwo i organizacje
- Skorowidz
|