Żywienie w chorobach wątroby dróg żółciowych i
trzustki
Zofia Wieczorek-Chełmińska
Oprawa: Miękka
Format: 20.5x14.5cm
Ilość stron: 312
Wydanie: 2
Rok wydania: 2013
ISBN: 978-83-[zasłonięte]-4493-5
Choroby wątroby, dróg żółciowych i
trzustki wynikają najczęściej z błędów żywieniowych,
pośpiechu, ułatwień technologicznych i skażeń środowiska. W
razie choroby trzeba stosować sprawdzone i skuteczne diety,
które proponuje autorka. Zaleca produkty naturalne zawierające
białko, witaminy, mikroelementy i błonnik – niezbędne do
prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podaje również gotowe
przepisy kulinarne na zupy, dania główne, przystawki i
napoje.
Właściwe i
smaczne żywienie korzystne dla wątroby i dróg
żółciowych Muller Sven-David
Wydawnictwo: PZWL
ISBN:
83-[zasłonięte]-2845-0 Tłumaczenie: Michałowska
Bożena Format: 17.0x23.0cm Liczba stron:
92 Oprawa: Twarda Wydanie: 1, 2004
r.
Czy odczuwają Państwo
dolegliwości wątroby albo pęcherzyka żółciowego i dróg
żółciowych? Schorzenia takie wymagają zróżnicowanej diety.
Zawarte w książce przepisy kulinarne, opracowane z myślą o
potrzebach osób cierpiących na takie choroby, pogrupowano.
uwzględniając najczęściej występujące - kamicę żółciową,
stłuszczenie wątroby i marskość wątroby. Autorzy proponują
urozmaicone posiłki przy kamicy żółciowej, zrównoważone
żywienie przy stłuszczeniu wątroby, przepisy z małą
zawartością białka przy marskości wątroby, a w każdym
przepisie podają zawartość miedzi i żelaza.
|