Żywienie z chorobach nowotworowych
autorstwa Zofii Wieczorek-Chełmińskiej
Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Warszawa 2006
ISBN: 83-[zasłonięte]-3060-9
Ilość stron: 232
Oprawa: miękka
Format: 14,5 x 20,5
Wydanie: 1
Książka kupiona jakiś czas temu, ale jest nie używana ani zniszczona.
Posiada defekt.
W kupionym oryginalnym egzemplarzu brakuje stron 65-80.
W formie ksera dołączone są brakujące strony.
Spis treści
CZĘŚĆ OGÓLNA
Zapotrzebowanie energetyczne
Składniki pokarmowe
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Błonnik
Witaminy
Witamina A
Witamina E
Witamina K
Witamina C
Witaminy z grupy B
Witamina PP
Składniki mineralne
Wapń
Magnez
Żelazo
Cynk
Miedź
Selen
Chrom
Sód i potas
Równowaga kwasowo-zasadowa
Woda
Zasady zdrowego żywienia
Zasady racjonalnego żywienia według Instytutu Żywności i Żywienia
Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych
Produkty zbożowe
Pieczywo
Otręby
Kiełki
Mąka
Kasze
Muesli
Całe ziarno – pszenica
Makarony
Nasiona roślin strączkowych
Mleko
Mleko kozie
Sery
Tofu
Ziemniaki
Bataty (słodkie ziemniaki)
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce przyjazne w profilaktyce chorób nowotworowych
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory.
Jaja
Cukier i słodycze
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
Miary gospodarcze
Naczynia kuchenne
Konserwowanie i przechowywanie żywności
Sposoby przyrządzania potraw
Obróbka wstępna surowca
Obróbka cieplna
Podprawianie i wykańczanie potraw
Przyprawy ziołowe, warzywa przyprawowe i przyprawy korzenne, przyjazne w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych
Przyprawy ziołowe
Warzywa przyprawowe
Przyprawy korzenne
Żywienie a choroby nowotworowe
Dieta profilaktyczna i wspomagająca podstawowe metody leczenia
Przykłady tygodniowych jadłospisów
Diety wspomagające chemioterapię i radioterapię
Przyczyny niedożywienia w chorobach nowotworowych
Dieta w chemioterapii Zapalenie jamy ustnej
Nudności i wymioty
Zaparcia
Biegunka
Dieta w radioterapii
CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
Napoje
Uwagi ogólne
Przepisy
Chleb domowy
Dodatki do pieczywa
Zupy
Przygotowanie wywaru z warzyw
Przygotowanie wywaru z owoców
Przygotowanie zup mlecznych
Przygotowanie głównego składnika
Podprawianie zup
Przyprawianie zup
Zakwasy
Dodatki do zup
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
Obróbka wstępna mięsa
Obróbka właściwa (termiczna)
Potrawy z mięsa cielęcego
Potrawy z drobiu i dziczyzny
Potrawy z ryb
Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
Potrawy jarskie
Potrawy z warzyw i ziemniaków
Obróbka wstępna
Obróbka termiczna
Surówki
Sałatki
Warzywa gotowane
Potrawy z ziemniaków
Sosy
Sosy zimne
Sosy gorące
Sosy do potraw słodkich
Desery
Piśmiennictwo
Spis potraw