Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

ŻYWIENIE W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH NOWOŚĆ!

24-01-2012, 4:55
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 35.50 zł     
Użytkownik foxsmoker
numer aukcji: 2039092447
Miejscowość Polska
Wyświetleń: 11   
Koniec: 15-01-2012 12:21:57

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2003
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

ZOFIA WIECZOREK-CHEŁMIŃSKA


ŻYWIENIE W CHOROBACH NOWOTWOROWYCH

 

Autor:    Wieczorek-Chełmińska Zofia
Język:    polski
Wydawnictwo:    PZWL
Rok wydania:    2011
Wydanie:    1
Liczba stron:    232
Oprawa:    Miękka
Format:    A5
 

 

 KSIĄŻKI NOWE !!

SZYBKO, TANIO I PEWNIE !!

GORĄCO POLECAM !!

 

Sposób odżywiania wpływa na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta powodują osłabienie naszej odporności.
Opisany przez autorkę sposób żywienia ma na celu wzmocnienie układu odpornościowego, stworzenie warunków niesprzyjających rozwojowi chorób nowotworowych. Podaje ona podstawowe zasady racjonalnego przygotowywania posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy zdrowych potraw, mających korzystny wpływ na stan zdrowia osób zagrożonych i chorych.
Podano również przykłady jadłospisów na różne pory roku.

 

Spis treści
CZĘŚĆ OGÓLNA
Zapotrzebowanie energetyczne
Składniki pokarmowe
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Błonnik
Witaminy
·    Witamina A
·    Witamina E
·    Witamina K
·    Witamina C
·    Witaminy z grupy B
·    Witamina PP
Składniki mineralne
·    Wapń
·    Magnez
·    Żelazo
·    Cynk
·    Miedź
·    Selen
·    Chrom
·    Sód i potas
Równowaga kwasowo-zasadowa
Woda
Zasady zdrowego żywienia
Zasady racjonalnego żywienia według Instytutu Żywności i Żywienia
Produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych
Produkty zbożowe
·    Pieczywo
·    Otręby
·    Kiełki
·    Mąka
·    Kasze
·    Muesli
·    Całe ziarno - pszenica
·    Makarony
Nasiona roślin strączkowych
Mleko
·    Mleko kozie
·    Sery
·    Tofu
Ziemniaki
·    Bataty (słodkie ziemniaki)
Warzywa i owoce
·    Warzywa i owoce przyjazne w profilaktyce chorób nowotworowych
Tłuszcze
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory.
Jaja
Cukier i słodycze
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw.
Miary gospodarcze
Naczynia kuchenne
Konserwowanie i przechowywanie żywności
Sposoby przyrządzania potraw
·    Obróbka wstępna surowca
·    Obróbka cieplna
·    Podprawianie i wykańczanie potraw
Przyprawy ziołowe, warzywa przyprawowe i przyprawy korzenne, przyjazne w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych
·    Przyprawy ziołowe
·    Warzywa przyprawowe
·    Przyprawy korzenne
Żywienie a choroby nowotworowe
Dieta profilaktyczna i wspomagająca podstawowe metody leczenia
·    Przykłady tygodniowych jadłospisów
Diety wspomagające chemioterapię i radioterapię
·    Przyczyny niedożywienia w chorobach nowotworowych
Dieta w chemioterapii
·    Zapalenie jamy ustnej
·    Nudności i wymioty
·    Zaparcia
·    Biegunka
Dieta w radioterapii
CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
Napoje
Uwagi ogólne
Przepisy
Chleb domowy
Uwagi ogólne
Przepisy
Dodatki do pieczywa
Uwagi ogólne
Przepisy
Zupy
Uwagi ogólne
·    Przygotowanie wywaru z warzyw
·    Przygotowanie wywaru z owoców
·    Przygotowanie zup mlecznych
·    Przygotowanie głównego składnika
·    Podprawianie zup
·    Przyprawianie zup
·    Zakwasy
Przepisy
Dodatki do zup
Przepisy
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb
Uwagi ogólne
·    Obróbka wstępna mięsa
·    Obróbka właściwa (termiczna)
Przepisy
·    Potrawy z mięsa cielęcego
·    Potrawy z drobiu i dziczyzny
·    Potrawy z ryb
Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
Uwagi ogólne
Przepisy
Potrawy jarskie
Uwagi ogólne
Przepisy
Potrawy z warzyw i ziemniaków
Uwagi ogólne
·    Obróbka wstępna
·    Obróbka termiczna
·    Surówki
·    Sałatki
·    Warzywa gotowane
Przepisy
·    Surówki
·    Sałatki
·    Warzywa gotowane
·    Potrawy z ziemniaków
Sosy
Uwagi ogólne
Przepisy
·    Sosy zimne
·    Sosy gorące
·    Sosy do potraw słodkich
Desery
Uwagi ogólne
Przepisy
Piśmiennictwo
Spis potraw


 

 

KUPUJĄC JEDNOCZEŚNIE WIĘCEJ KSIĄŻEK NA MOICH

 AUKCJACH

OSZCZĘDZASZ NA WYSYŁCE

ZA WSZYSTKIE ZAKUPIONE KSIĄŻKI PŁACISZ MNIEJ

 

przed zakupem proszę o zapoznanie się ze stroną "o mnie"