Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Żywienie w chorobach kostno-stawowych Wyd. PZWL

26-04-2015, 9:43
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 38.08 zł     
Użytkownik poltax
numer aukcji: 5214574358
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 3   
Koniec: 26-04-2015 09:36:40

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2011
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Żywienie w chorobach kostno-stawowych

Autor: Zofia Wieczorek-Chełmińska
Wydawca: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
ISBN: 978-83-[zasłonięte]-4119-4
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 184
Oprawa: miękka (PB)
Format: 14,5 x 20,5
Wydanie: 1

Wysyłka w ciągu 3-5 dni


EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00411


O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie.

W książce omówiono niektóre z chorób układu kostnego, ich przyczyny, jak: brak ruchu, niewłaściwe żywienie, uwarunkowania genetyczne, przeciążenie, nadwaga, przewlekły stres, zaburzenia w układzie immunologicznym, zakażenia, wpływ klimatu oraz objawy, z których najważniejszym jest ból pojawiający się okresowo lub mający charakter przewlekły.

Przedstawiono również zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu.

Znaczną część książki Autorka poświęca przykładowym jadłospisom i wybranym przepisom na potrawy mające zastosowanie w chorobach układu kostnego. Zaproponowane potrawy, zawierające mniej niż 120 kilokalorii, mogą być wykorzystane w dietach redukcyjnych.



Spis treści:


CZĘŚĆ PIERWSZA

Wstęp

Koszty ekonomiczne chorób układu kostnego

Układ kostno-stawowy

Ważniejsze choroby układu kostno-stawowego

Choroba zwyrodnieniowa stawów - artroza
- Postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów
Reumatoidalne zapalenie stawów
Fibromialgia
Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa
Toczeń rumieniowaty układowy
Dna
Łuszczycowe zapalenie stawów
Osteoporoza
Krzywica

Zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i składniki odżywcze
Energia
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Błonnik
Witaminy
- Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
- Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Składniki mineralne
- Makropierwiastki
- Mikropierwiastki
Produkty kwaso- i zasadotwórcze
Woda

Wolne rodniki

Charakterystyka ważniejszych produktów spożywczych

Produkty zbożowe
Nasiona roślin strączkowych
Produkty mleczne i ich substytuty
Ziemniaki
Warzywa i owoce
Produkty tłuszczowe
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory
Jaja
Cukier i słodycze
Orzechy i nasiona

Żywność modyfikowana genetycznie


CZĘŚĆ DRUGA

Zasady żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości

Zasady diety
Podstawowe zalecenia żywieniowe
Przykład dwutygodniowego jadłospisu
Profilaktyka i leczenie dietetyczne otyłości w chorobach układu kostnego
Zasady odchudzania
Diety niskoenergetyczne
- Dieta niskoenergetyczna - 1000 kalorii (4184 kJ)
- Dieta niskoenergetyczna - 1200 kalorii (5020 kJ)
- Dieta niskoenergetyczna - 1500 kalorii (6276 kJ)


CZĘŚĆ TRZECIA

Wybrane potrawy zalecane w chorobach układu kostnego

Wiadomości podstawowe
- Miary gospodarcze
- Naczynia kuchenne
- Konserwowanie żywności
- Przechowywanie żywności
- Sposoby przygotowywania potraw
Przyprawy
Przepisy szczegółowe
- Napoje
- Pieczywo
- Dodatki do pieczywa
- Zupy
- Przekąski
- Potrawy z mięsa
- Potrawy z ryb
- Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
- Potrawy jarskie
- Potrawy z warzyw i owoców - surówki
- Potrawy z warzyw i owoców - sałatki
- Potrawy z warzyw i owoców - warzywa gotowane
- Sosy i pasty
- Desery


Piśmiennictwo

Skorowidz potraw



Żywienie w chorobach kostno-stawowych Wyd. PZWL