Żywienie w chorobach kostno-stawowych
Autor: Zofia Wieczorek-Chełmińska Wydawca: Wydawnictwo Lekarskie PZWL ISBN: 978-83-[zasłonięte]-4119-4 Rok wydania: 2011 Ilość stron: 184 Oprawa: miękka (PB) Format: 14,5 x 20,5 Wydanie: 1
Wysyłka w ciągu 3-5 dni
EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00411
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie.
W książce omówiono niektóre z chorób układu kostnego, ich przyczyny, jak: brak ruchu, niewłaściwe żywienie, uwarunkowania genetyczne, przeciążenie, nadwaga, przewlekły stres, zaburzenia w układzie immunologicznym, zakażenia, wpływ klimatu oraz objawy, z których najważniejszym jest ból pojawiający się okresowo lub mający charakter przewlekły.
Przedstawiono również zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu.
Znaczną część książki Autorka poświęca przykładowym jadłospisom i wybranym przepisom na potrawy mające zastosowanie w chorobach układu kostnego. Zaproponowane potrawy, zawierające mniej niż 120 kilokalorii, mogą być wykorzystane w dietach redukcyjnych.
Spis treści:
CZĘŚĆ PIERWSZA
Wstęp Koszty ekonomiczne chorób układu kostnego
Układ kostno-stawowy
Ważniejsze choroby układu kostno-stawowego Choroba zwyrodnieniowa stawów - artroza - Postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów Reumatoidalne zapalenie stawów Fibromialgia Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa Toczeń rumieniowaty układowy Dna Łuszczycowe zapalenie stawów Osteoporoza Krzywica
Zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i składniki odżywcze Energia Białka Tłuszcze Węglowodany Błonnik Witaminy - Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - Witaminy rozpuszczalne w wodzie Składniki mineralne - Makropierwiastki - Mikropierwiastki Produkty kwaso- i zasadotwórcze Woda
Wolne rodniki
Charakterystyka ważniejszych produktów spożywczych Produkty zbożowe Nasiona roślin strączkowych Produkty mleczne i ich substytuty Ziemniaki Warzywa i owoce Produkty tłuszczowe Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory Jaja Cukier i słodycze Orzechy i nasiona
Żywność modyfikowana genetycznie
CZĘŚĆ DRUGA
Zasady żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości Zasady diety Podstawowe zalecenia żywieniowe Przykład dwutygodniowego jadłospisu Profilaktyka i leczenie dietetyczne otyłości w chorobach układu kostnego Zasady odchudzania Diety niskoenergetyczne - Dieta niskoenergetyczna - 1000 kalorii (4184 kJ) - Dieta niskoenergetyczna - 1200 kalorii (5020 kJ) - Dieta niskoenergetyczna - 1500 kalorii (6276 kJ)
CZĘŚĆ TRZECIA
Wybrane potrawy zalecane w chorobach układu kostnego Wiadomości podstawowe - Miary gospodarcze - Naczynia kuchenne - Konserwowanie żywności - Przechowywanie żywności - Sposoby przygotowywania potraw Przyprawy Przepisy szczegółowe - Napoje - Pieczywo - Dodatki do pieczywa - Zupy - Przekąski - Potrawy z mięsa - Potrawy z ryb - Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb - Potrawy jarskie - Potrawy z warzyw i owoców - surówki - Potrawy z warzyw i owoców - sałatki - Potrawy z warzyw i owoców - warzywa gotowane - Sosy i pasty - Desery
Piśmiennictwo
Skorowidz potraw
|