ZOFIA WIECZOREK-CHEŁMIŃSKA
ŻYWIENIE W CHOROBACH KOSTNO-STAWOWYCH
KSIĄŻKI NOWE !!
SZYBKO, TANIO I PEWNIE !!
GORĄCO POLECAM !!
O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie. W książce omówiono niektóre z chorób układu kostnego, ich przyczyny, jak: brak ruchu, niewłaściwe żywienie, uwarunkowania genetyczne, przeciążenie, nadwaga, przewlekły stres, zaburzenia w układzie immunologicznym, zakażenia, wpływ klimatu oraz objawy, z których najważniejszym jest ból pojawiający się okresowo lub mający charakter przewlekły. Przedstawiono również zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu. Znaczną część książki Autorka poświęca przykładowym jadłospisom i wybranym przepisom na potrawy mające zastosowanie w chorobach układu kostnego. Zaproponowane potrawy, zawierające mniej niż 120 kilokalorii, mogą być wykorzystane w dietach redukcyjnych.
CZĘŚĆ PIERWSZAWstęp Koszty ekonomiczne chorób układu kostnegoUkład kostno-stawowy Ważniejsze choroby układu kostno-stawowego Choroba zwyrodnieniowa stawów - artroza · Postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów Reumatoidalne zapalenie stawów Fibromialgia Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa Toczeń rumieniowaty układowy Dna Łuszczycowe zapalenie stawów Osteoporoza Krzywica Zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i składniki odżywcze Energia Białka Tłuszcze Węglowodany Błonnik Witaminy · Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach · Witaminy rozpuszczalne w wodzie Składniki mineralne · Makropierwiastki · Mikropierwiastki Produkty kwaso- i zasadotwórcze Woda Wolne rodniki Charakterystyka ważniejszych produktów spożywczych Produkty zbożowe Nasiona roślin strączkowych Produkty mleczne i ich substytuty Ziemniaki Warzywa i owoce Produkty tłuszczowe Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory Jaja Cukier i słodycze Orzechy i nasiona Żywność modyfikowana genetycznie CZĘŚĆ DRUGAZasady żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości Zasady diety Podstawowe zalecenia żywieniowe Przykład dwutygodniowego jadłospisuProfilaktyka i leczenie dietetyczne otyłości w chorobach układu kostnego Zasady odchudzania Diety niskoenergetyczne · Dieta niskoenergetyczna - 1000 kalorii (4184 kJ) · Dieta niskoenergetyczna - 1200 kalorii (5020 kJ) · Dieta niskoenergetyczna - 1500 kalorii (6276 kJ)CZĘŚĆ TRZECIAWybrane potrawy zalecane w chorobach układu kostnego Wiadomości podstawowe · Miary gospodarcze · Naczynia kuchenne · Konserwowanie żywności · Przechowywanie żywności · Sposoby przygotowywania potraw Przyprawy Przepisy szczegółowe · Napoje · Pieczywo · Dodatki do pieczywa · Zupy · Przekąski · Potrawy z mięsa · Potrawy z ryb · Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb · Potrawy jarskie · Potrawy z warzyw i owoców - surówki · Potrawy z warzyw i owoców - sałatki · Potrawy z warzyw i owoców - warzywa gotowane · Sosy i pasty · Desery PiśmiennictwoSkorowidz potraw
przed zakupem proszę o zapoznanie się ze stroną "o mnie"