|
Dzwoń: negocjuj ceny i darmową wysyłkę. Uzyskaj bezpłatną poradę bądź konsultację.
TYTUŁ I AUTOR _______________________
"Żywienie koni" - Helmut Meyer, Manfred Coenen
INFORMACJE _______________________
Wydawnictwo: PWRiL Oprawa twarda; objętość stron 302; format 17,5 x 24,5 cm.
OPIS PRODUKTU _______________________
W bogatej ofercie naukowych i popularnonaukowych opracowań, poświeconych głównie hodowli i użytkowaniu koni brak zwartego opracowania poświęconego w całości żywieniu koni. Przykładowo, dotychczasowe dane na temat całkowitego zapotrzebowania koni wyścigowych czy też ogierów rozpłodowych na energię pochodzą tylko z obserwacji praktycznych. Skład dawki pokarmowej, częstotliwość żywienia, rodzaj i zakres stosowanych dodatków paszowych są często tajemnicą danej stajni. Wszystko to sprawia, że wiele osób zainteresowanych utrzymaniem tych zwierząt ma ogromne problemy ze znalezieniem miarodajnych i wyczerpujących informacji na temat żywienia koni. Należy mieć nadzieję, że przekazane do rąk Czytelnika polskie wydanie książki „Żywienie koni" będzie w tym względzie pomocne. Jest ona skierowana do wszystkich, którym poprawne, zgodne z dobrostanem zwierząt żywienie koni leży głęboko na sercu. Przydatne informacje znajdą w niej zarówno Czytelnicy, którzy mają głęboką wiedzę fachową, jak i tacy, którzy w żywieniu koni stawiają pierwsze kroki.
Autor, będący z wykształcenia lekarzem weterynarii, wiele miejsca poświęca błędom żywieniowym oraz, co bardzo ważne, ich ewentualnym skutkom i sposobom zapobiegania. Dobrze i przystępnie opracowany rozdział poświęcony fizjologii przewodu pokarmowego konia, jak również szeroko rozbudowane informacje na temat bazy paszowej, składu chemicznego i właściwości pasz sprawiają, że opracowanie to spełnia także kryteria podręcznika akademickiego.
Trafiające do rąk polskiego Czytelnika, czwarte, znacznie poszerzone w stosunku do wcześniejszych, wydanie „Żywienia koni" prof. dr. Helmuta Meyera zostało bardzo dobrze przyjęte przez niemieckich hodowców koni. Miejmy nadzieję, że spełni ono także oczekiwania hodowców i pasjonatów koni w Polsce.
------------------------------------------------------------------- Prof. dr hab. Antoni Lipiec Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
W treści: 1. Od liściożercy do „owsianego silnika" 13 2. Wiadomości ogólne 19 3. Podstawy żywienia 27 4. Zapotrzebowanie na energię, składniki pokarmowe i strukturalne 57 5. Pasze 99 6. Stajnia 149 7. Żywienie praktyczne 157 8. Żywienie szczegółowe 167 9. Choroby i zaburzenia o podłożu żywieniowym 209 10. Dietetyka 245 11. Żywienie a ochrona zwierząt 265
Pokaż inne aukcje Sprzedającego ponad 22 tysiące aukcji zakończonych pozytywami
KUPUJ U SPRAWDZONYCH SPRZEDAWCÓW - BĘDZIESZ ZADOWOLONY!!!
|