Witam.
Do sprzedania książka ciesząca się dużym zainteresowaniem
"Żywienie i suplementacja w sporcie rekreacji i stanach chorobowych"
OPIS PRODUKTU:
Katowice 2014,
wydanie 1,
format 205 x 295,
objętość 410 str.,
oprawa miękka,
Ze wstępu:Nasza książka dotyczy przede wszystkim przeglądu informacji naukowych na temat żywienia i jego roli w sporcie i zdrowiu. Sądzimy, że to co jest ważne w żywieniu sportowców, dotyczy także ogólnej populacji. W jednym i drugim przypadku ważne jest zdrowie. Główne makroskładniki żywności w postaci białek, węglowodanów i tłuszczów oraz makro i mikroelementów są niezbędne zarówno dla ciężko trenującego zawodnika, jak i osoby trenującej rekreacyjnie. Bardzo interesujące jest to, że zarówno u sportowców, jaki i osób nie trenujących szlaki metaboliczne generujące energię są takie same, jednak w organizmie wytrenowanego osobnika dużo sprawniejsze. Znanym jest powszechne stosowanie norm biochemicznych i fizjologicznych charakteryzujących stan organizmu, które u zawodnika są przekraczane, można powiedzieć, że mamy tu do czynienia nie z Homo sapiens, lecz z Homo sapiens athletus. Ten ostatni narażany jest przez dłuższy okres czasu na silny stres wysiłkowy, prowadzący do uruchomienia procesów adaptacyjnych organizmu do zadanych obciążeń treningowych. Ważnym jest w tym przypadku intensywność i czas trwania treningu, co zmusza organizm do produkcji zwiększonej ilości energii. Poza tym zawodnik powinien posiadać optymalną masę i skład ciała oraz możliwość ich regulacji w różnych dyscyplinach sportu. Aczkolwiek zwiększanie i zmniejszanie masy ciała może wywoływać zaburzenia zdrowotne. Oprócz makroskładników naszej diety ważną rolę w funkcjonowaniu odgrywa gospodarka płynami. Znanym jest, że ubytek płynów powyżej 1% masy ciała zmniejsza zdolności do wysiłku, a dalsze odwodnienie podczas termoregulacji, szczególnie podczas intensywnych wysiłków w ciepłym i wilgotnym środowisku, może doprowadzić do tzw. hiponatremii (niedobór sodu). Właściwe zasoby elektrolitów utrzymują między innymi potencjał elektryczny, tak ważny dla komórek reaktywnych, a mianowicie komórek mięśniowych i nerwowych. Za dostarczanie należytej ilości witamin - regulatorów metabolizmu, odpowiedzialna jest odpowiednio skomponowana dieta i to zarówno dla zawodników, jak i pozostałych ludzi prowadzących sedentarny tryb życia, bez względu na płeć.Niniejsze opracowanie kierowane jest między innymi do ludzi sterujących procesem treningowym i może służyć, jako przewodnik w planowaniu i realizacji diety nie tylko dla sportowców. Ponadto ma promować zdrowie poprzez propagowanie aktywności fizycznej oraz informować o zaleceniach żywieniowych dla poszczególnych dyscyplin sportowych. Stosowana dieta wraz z dozwolonym jej uzupełnianiem suplementami oraz właściwym treningiem ma zapewnić progresję wyników sportowych i szybką odnowę po wyczerpującym wysiłku fizycznym. Nieodpowiednia dieta prowadzi wprost do zaburzeń funkcjonowania organizmu, co ma związek z ograniczeniem produkcji energii, ogólnym osłabieniem organizmu, a nawet zasłabnięciem. [...]
Zapraszam do kupna