Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Żywienie i Suplementacja w Sporcie Rekreacji !

05-11-2014, 15:49
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 135 zł     
Użytkownik kSIEGARNIAAWF (0)
numer aukcji: 4725678458
Miejscowość Katowice
Wyświetleń: 20   
Koniec: 05-11-2014 14:36:46

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2014
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Śląska Księgarnia Kultury Fizycznej.


Księgarnia działa już na rynku księgarskim od ponad 10 lat. Siedziba firmy znajduje się w głównym budynku uczelni AWF Katowice. Naszym celem jest dystrybucja specjalistycznych podręczników, skryptów, monografii naukowych z dziedziny min. sportu, medycyny, turystyki, zarządzania, rekreacji. Jesteśmy głównymi dystrybutorami wydawnictwa AWF Katowice jak i sami prowadzimy działalność wydawniczą. Ponieważ działamy stacjonarnie na uczelni gdzie bezpośrednimi klientami są studenci, powstała nowa usługa drukowania, oprawiania i obróbek technicznych prac magisterskich, licencjackich, a co ważne - bez konieczności osobistego przynoszenia pracy na nośniku i czekania na jej wydruk. Sami zajmujemy się poprawkami, oprawą gotowej pracy i dostarczeniem jej do klienta. To nasza dodatkowa działalność i cieszy się dużym powodzeniem.

 

 

 

 

 

KONTAKT:

 

tel.  505-[zasłonięte]-217

księ[zasłonięte]@wp.pl

 

 

Przedmiotem aukcji jest nowa książka :

 

 

Żywienie i Suplementacja w Sporcie, Rekreacji i Stanach Chorobowych 

 

Autorzy : 


Adam Zając,

Grzegorz Zydek,

Małgorzata Michalczyk,

Stanisław Poprzęcki,

Miłosz Czuba,

Artur Gołaś,

Bożena Boruta-Gojny

 

 

 

 

Spis treści :



Rozdział 1. Wprowadzenie 
Rozdział 2. Żywienie a ludzki genom - Paleodieta 
Rozdział 3. Nutrigenetyka i nutrigenomika w żywieniu
3.1. Nutrigenetyka 
3.2. Nutrigenomika, nutrigenetyka, epigenetyka - znaki przyszłości 
3.3. Choroby dietozależne o udowodnionym związku z genami 
Rozdział 4. Metabolizm mięśniowy
4.1. Podstawy metabolizmu mięśniowego 
4.2. Mięśnie szkieletowe - struktura i funkq'a 
4.3. Mechanizm skurczu mięśnia poprzecznie prążkowanego 
4.4. Typy włókien mięśniowych 
4.4. Potenqał metaboliczny, bioenergetyka i metabolizm mięśnia 
4.5. Podstawowe systemy energetyczne 
4.6. Fizjologiczne znaczenie potreningowych zmian metabolicznych w mięśniach szkieletowych
4.7. Przemiana materii 
Rozdział 5. Podstawowe składniki pokarmowe 
Rozdział 6. Charakterystyka węglowodanów i ich rola w wysiłku fizycznym
6.1. Rodzaje węglowodanów i ich znaczenie 
6.2. Źródła węglowodanów 
6.3. Efekty fizjologiczne błonnika 
6.4. Zasady spożywania węglowodanów 
6.5. Węglowodany a wysiłek fizyczny 
6.6. Prprzedwysyłkowe powysiłkowe spożycie węglowodanów 
Rozdział 7. Białko jako materiał budulcowy i funkcjonalny w organizmie człowieka
7.1. Rodzaje i istota białka w organizmie człowieka 
7.2. Aminokwasy 
7.3. Źródła białka i ich przemiana w organizmie 
7.4. Zapotrzebowanie na białko u osób aktywnych fizycznie 
Rozdział 8. Rola tłuszczów w wysiłku fizycznym
8.1. Charakterystyka tłuszczów i ich znaczenie w organizmie człowieka 
8.2. Metabolizm tłuszczów 
8.3. Źródła tłuszczów 
8.4. Tłuszcz, jako źródło energii w spoczynku i podczas wysiłku 
Rozdział 9. Najważniejszy składnik organizmu - woda
9.1. Równowaga wodna 
9.2. Hyponatremia 
9.3. Opróżnianie żołądka z płynów, a wysiłek fizyczny 
9.4. Opróżnianie żołądka i skład płynów 
9.5. Wpływ czynności przewodu pokarmowego na uzupełnianie strat wody 
Rozdział 10. Znaczenie soli mineralnych i witamin w wysiłku fizycznym
10.1. Podział i ogólna charakterystyka witamin i składników mineralnych 
10.2. Jakość preparatów witaminowo-mineralnych 
10.3. Minerały 
10.4. Witaminy 
Rozdział 11. Suplementy żywieniowe - zastosowanie w sporcie, rekreacji i terapii
11.1. Potencjał osoby trenującej 
11.2. Funkcja energetyczna 
11.3. Poprawa układu sercowo-naczyniowego - praca tlenowa 
11.4. Poprawa układu sercowo-naczyniowego - praca beztlenowa 
11.5. Zastosowanie w treningu siły/mocy 
11.6. Pobudzenie układu nerwowego (koncentracja, motywacja) 
11.7. Skład ciała 
11.8. Antykataboliki 
11.9. Antyoksydanty 
11.10. Wpływ na poziom hormonów 
11.11. Odporność ogranizmu 
11.12. Funkcja ochronna stawów 
Rozdział 12. Istota masy i składu ciała w sporcie wyczynowym
12.1. Skład ciała w sporcie wyczynowym 
12.2. Skład ciała a możliwości wysiłkowe 
12.3. Zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie osób nietrenujących i trenujących 
12.4. Definicje i klasyfikacje otłuszczenia organizmu 
12.5. Metody pomiaru składu ciała 
Rozdział 13. Środki i metody treningu fizycznego
13.1. Progi metaboliczne jako indywidualne wyznaczniki intensywności wysiłku 
13.2. Wyznaczanie stref wysiłkowych 
13.3. Wybrane metody treningowe kształtujące wytrzymałości i siłę mięśniową 
Rozdział 14. Analiza diety sportowców
14.1. Istota oceny składu ilościowego i jakościowego diety sportowców 
14.2. Analiza diety i suplementacji - na przykładzie zawodniczki uprawiajacej pływanie w okresie przygotowawczym 
Rozdział 15. Kuracje hormonalne w strategii odchudzającej i odmładzającej (przeciwstarzeniowej)
15.1. Proces starzenia się 
15.2. Struktura chemiczna i mechanizm wydzielania GH 
15.3. Regulacja osi neuroendokrynnej GH 
15.4. Zmienność uwalniania GH w rozwoju ontogenetycznym 
15.5. Właściwości i mechanizm uwalniania testosteronu 
15.6. Terapie medyczne i kuraq'e uzupełniające rhGH, T i IGF-1 
15.7. Wpływ GH i T na parametry morfologiczne 
15.8. GH i T a układ sercowo-naczyniowy 
15.9. Wpływ GH i T na kondycję układu kognitywnego 
15.10. Wskazania i strategie kierunkowych kuracji hormonalnych rhGH i T 
15.11. Objawy niepożądane kuracji rhGH i T 
15.12. Standardy terapii monitorowanej 
Rozdział 16. Żywienie i suplementacja w wybranych dyscyplinach sportu
16.1. Zalecenia dietetyczne i suplementacyjne uwzględniające typ budowy ciała 
16.3. Przykładowe rozwiązania dietetyczno-suplementacyjne w różnych dyscyplinach sportu
i w treningu rekreacyjnym 
Rozdział 17. Żywienie młodego sportowca
17.1. Zapotrzebowanie energetyczno-odżywcze młodego sportowca 
17.2. Zapotrzebowanie na płyny młodego sportowca 
Rozdział 18. Dietoterapia w wybranych jednostkach chorobowych
18.1. Żywienie w zespole metabolicznym 
18.2. Żywienie w dnie moczanowej 
18.3. Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego 
18.4. Żywienie w chorobach wątroby 
18.5. Żywienie w chorobach trzustki 
18.6. Żywienie w nadwrażliwościach pokarmowych 
18.7. Żywienie w chorobach nowotworowych 
Rozdział 19. Badania laboratoryjne w diagnostyce chorób dietozależnych 
Rozdział 20. Dodatki do żywności stosowane w produkcji dietetycznych środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla sportowców 
Rozdział 21. Psychologiczne aspekty żywienia - wybrane zagadnienia
21.1. Uwarunkowania psychologiczne, zachowań żywieniowych kształtowane i utrwalane w strukturze osobowości 
21.2. Uwarunkowania antropologiczne i kulturowe żywienia 
21.3 Zaburzenia odżywiania a zaburzenia emocjonalne i choroby psychiczne 
21.4. Psychologiczne sterowanie zmianą sposobu żywienia 
Rozdział 22. Metaboliczne aspekty okresowego głodzenia organizmu 
Piśmiennictwo

 

 

Ze wstępu:

Nasza książka dotyczy przede wszystkim przeglądu informacji naukowych na temat żywienia i jego roli w sporcie i zdrowiu. Sądzimy, że to co jest ważne w żywieniu sportowców, dotyczy także ogólnej populacji. W jednym i drugim przypadku ważne jest zdrowie. Główne makroskładniki żywności w postaci białek, węglowodanów i tłuszczów oraz makro i mikroelementów są niezbędne zarówno dla ciężko trenującego zawodnika, jak i osoby trenującej rekreacyjnie. Bardzo interesujące jest to, że zarówno u sportowców, jaki i osób nie trenujących szlaki metaboliczne generujące energię są takie same, jednak w organizmie wytrenowanego osobnika dużo sprawniejsze. Znanym jest powszechne stosowanie norm biochemicznych i fizjologicznych charakteryzujących stan organizmu, które u zawodnika są przekraczane, można powiedzieć, że mamy tu do czynienia nie z Homo sapiens, lecz z Homo sapiens athletus. Ten ostatni narażany jest przez dłuższy okres czasu na silny stres wysiłkowy, prowadzący do uruchomienia procesów adaptacyjnych organizmu do zadanych obciążeń treningowych. Ważnym jest w tym przypadku intensywność i czas trwania treningu, co zmusza organizm do produkcji zwiększonej ilości energii. Poza tym zawodnik powinien posiadać optymalną masę i skład ciała oraz możliwość ich regulacji w różnych dyscyplinach sportu. Aczkolwiek zwiększanie i zmniejszanie masy ciała może wywoływać zaburzenia zdrowotne. Oprócz makroskładników naszej diety ważną rolę w funkcjonowaniu odgrywa gospodarka płynami. Znanym jest, że ubytek płynów powyżej 1% masy ciała zmniejsza zdolności do wysiłku, a dalsze odwodnienie podczas termoregulacji, szczególnie podczas intensywnych wysiłków w ciepłym i wilgotnym środowisku, może doprowadzić do tzw. hiponatremii (niedobór sodu). Właściwe zasoby elektrolitów utrzymują między innymi potencjał elektryczny, tak ważny dla komórek reaktywnych, a mianowicie komórek mięśniowych i nerwowych. Za dostarczanie należytej ilości witamin - regulatorów metabolizmu, odpowiedzialna jest odpowiednio skomponowana dieta i to zarówno dla zawodników, jak i pozostałych ludzi prowadzących sedentarny tryb życia, bez względu na płeć.


Niniejsze opracowanie kierowane jest między innymi do ludzi sterujących procesem treningowym i może służyć, jako przewodnik w planowaniu i realizacji diety nie tylko dla spor-towców. Ponadto ma promować zdrowie poprzez propagowanie aktywności fizycznej oraz informować o zaleceniach żywieniowych dla pszczególnych dyscyplin sportowych. Stosowana dieta wraz z dozwolonym jej uzupełnianiem suplementami oraz właściwym treningiem ma zapewnić progresję wyników sportowych i szybką odnowę po wyczerpującym wysiłku fizycznym. Nieodpowiednia dieta prowadzi wprost do zaburzeń funkcjonowania organizmu, co ma związek z ograniczeniem produkcji energii, ogólnym osłabieniem organizmu, a nawet zasłabnięciem. [...]