Śląska Księgarnia Kultury Fizycznej.
Księgarnia działa już na rynku księgarskim od ponad 10 lat. Siedziba firmy znajduje się w głównym budynku uczelni AWF Katowice. Naszym celem jest dystrybucja specjalistycznych podręczników, skryptów, monografii naukowych z dziedziny min. sportu, medycyny, turystyki, zarządzania, rekreacji. Jesteśmy głównymi dystrybutorami wydawnictwa AWF Katowice jak i sami prowadzimy działalność wydawniczą. Ponieważ działamy stacjonarnie na uczelni gdzie bezpośrednimi klientami są studenci, powstała nowa usługa drukowania, oprawiania i obróbek technicznych prac magisterskich, licencjackich, a co ważne - bez konieczności osobistego przynoszenia pracy na nośniku i czekania na jej wydruk. Sami zajmujemy się poprawkami, oprawą gotowej pracy i dostarczeniem jej do klienta. To nasza dodatkowa działalność i cieszy się dużym powodzeniem.
KONTAKT:
tel. 505-[zasłonięte]-217
księ[zasłonięte]@wp.pl
Przedmiotem aukcji jest nowa książka :
Żywienie i Suplementacja w Sporcie, Rekreacji i Stanach Chorobowych
Autorzy :
Adam Zając,
Grzegorz Zydek,
Małgorzata Michalczyk,
Stanisław Poprzęcki,
Miłosz Czuba,
Artur Gołaś,
Bożena Boruta-Gojny
Spis treści :
Rozdział 1. Wprowadzenie Rozdział 2. Żywienie a ludzki genom - Paleodieta Rozdział 3. Nutrigenetyka i nutrigenomika w żywieniu 3.1. Nutrigenetyka 3.2. Nutrigenomika, nutrigenetyka, epigenetyka - znaki przyszłości 3.3. Choroby dietozależne o udowodnionym związku z genami Rozdział 4. Metabolizm mięśniowy 4.1. Podstawy metabolizmu mięśniowego 4.2. Mięśnie szkieletowe - struktura i funkq'a 4.3. Mechanizm skurczu mięśnia poprzecznie prążkowanego 4.4. Typy włókien mięśniowych 4.4. Potenqał metaboliczny, bioenergetyka i metabolizm mięśnia 4.5. Podstawowe systemy energetyczne 4.6. Fizjologiczne znaczenie potreningowych zmian metabolicznych w mięśniach szkieletowych 4.7. Przemiana materii Rozdział 5. Podstawowe składniki pokarmowe Rozdział 6. Charakterystyka węglowodanów i ich rola w wysiłku fizycznym 6.1. Rodzaje węglowodanów i ich znaczenie 6.2. Źródła węglowodanów 6.3. Efekty fizjologiczne błonnika 6.4. Zasady spożywania węglowodanów 6.5. Węglowodany a wysiłek fizyczny 6.6. Prprzedwysyłkowe powysiłkowe spożycie węglowodanów Rozdział 7. Białko jako materiał budulcowy i funkcjonalny w organizmie człowieka 7.1. Rodzaje i istota białka w organizmie człowieka 7.2. Aminokwasy 7.3. Źródła białka i ich przemiana w organizmie 7.4. Zapotrzebowanie na białko u osób aktywnych fizycznie Rozdział 8. Rola tłuszczów w wysiłku fizycznym 8.1. Charakterystyka tłuszczów i ich znaczenie w organizmie człowieka 8.2. Metabolizm tłuszczów 8.3. Źródła tłuszczów 8.4. Tłuszcz, jako źródło energii w spoczynku i podczas wysiłku Rozdział 9. Najważniejszy składnik organizmu - woda 9.1. Równowaga wodna 9.2. Hyponatremia 9.3. Opróżnianie żołądka z płynów, a wysiłek fizyczny 9.4. Opróżnianie żołądka i skład płynów 9.5. Wpływ czynności przewodu pokarmowego na uzupełnianie strat wody Rozdział 10. Znaczenie soli mineralnych i witamin w wysiłku fizycznym 10.1. Podział i ogólna charakterystyka witamin i składników mineralnych 10.2. Jakość preparatów witaminowo-mineralnych 10.3. Minerały 10.4. Witaminy Rozdział 11. Suplementy żywieniowe - zastosowanie w sporcie, rekreacji i terapii 11.1. Potencjał osoby trenującej 11.2. Funkcja energetyczna 11.3. Poprawa układu sercowo-naczyniowego - praca tlenowa 11.4. Poprawa układu sercowo-naczyniowego - praca beztlenowa 11.5. Zastosowanie w treningu siły/mocy 11.6. Pobudzenie układu nerwowego (koncentracja, motywacja) 11.7. Skład ciała 11.8. Antykataboliki 11.9. Antyoksydanty 11.10. Wpływ na poziom hormonów 11.11. Odporność ogranizmu 11.12. Funkcja ochronna stawów Rozdział 12. Istota masy i składu ciała w sporcie wyczynowym 12.1. Skład ciała w sporcie wyczynowym 12.2. Skład ciała a możliwości wysiłkowe 12.3. Zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie osób nietrenujących i trenujących 12.4. Definicje i klasyfikacje otłuszczenia organizmu 12.5. Metody pomiaru składu ciała Rozdział 13. Środki i metody treningu fizycznego 13.1. Progi metaboliczne jako indywidualne wyznaczniki intensywności wysiłku 13.2. Wyznaczanie stref wysiłkowych 13.3. Wybrane metody treningowe kształtujące wytrzymałości i siłę mięśniową Rozdział 14. Analiza diety sportowców 14.1. Istota oceny składu ilościowego i jakościowego diety sportowców 14.2. Analiza diety i suplementacji - na przykładzie zawodniczki uprawiajacej pływanie w okresie przygotowawczym Rozdział 15. Kuracje hormonalne w strategii odchudzającej i odmładzającej (przeciwstarzeniowej) 15.1. Proces starzenia się 15.2. Struktura chemiczna i mechanizm wydzielania GH 15.3. Regulacja osi neuroendokrynnej GH 15.4. Zmienność uwalniania GH w rozwoju ontogenetycznym 15.5. Właściwości i mechanizm uwalniania testosteronu 15.6. Terapie medyczne i kuraq'e uzupełniające rhGH, T i IGF-1 15.7. Wpływ GH i T na parametry morfologiczne 15.8. GH i T a układ sercowo-naczyniowy 15.9. Wpływ GH i T na kondycję układu kognitywnego 15.10. Wskazania i strategie kierunkowych kuracji hormonalnych rhGH i T 15.11. Objawy niepożądane kuracji rhGH i T 15.12. Standardy terapii monitorowanej Rozdział 16. Żywienie i suplementacja w wybranych dyscyplinach sportu 16.1. Zalecenia dietetyczne i suplementacyjne uwzględniające typ budowy ciała 16.3. Przykładowe rozwiązania dietetyczno-suplementacyjne w różnych dyscyplinach sportu i w treningu rekreacyjnym Rozdział 17. Żywienie młodego sportowca 17.1. Zapotrzebowanie energetyczno-odżywcze młodego sportowca 17.2. Zapotrzebowanie na płyny młodego sportowca Rozdział 18. Dietoterapia w wybranych jednostkach chorobowych 18.1. Żywienie w zespole metabolicznym 18.2. Żywienie w dnie moczanowej 18.3. Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego 18.4. Żywienie w chorobach wątroby 18.5. Żywienie w chorobach trzustki 18.6. Żywienie w nadwrażliwościach pokarmowych 18.7. Żywienie w chorobach nowotworowych Rozdział 19. Badania laboratoryjne w diagnostyce chorób dietozależnych Rozdział 20. Dodatki do żywności stosowane w produkcji dietetycznych środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla sportowców Rozdział 21. Psychologiczne aspekty żywienia - wybrane zagadnienia 21.1. Uwarunkowania psychologiczne, zachowań żywieniowych kształtowane i utrwalane w strukturze osobowości 21.2. Uwarunkowania antropologiczne i kulturowe żywienia 21.3 Zaburzenia odżywiania a zaburzenia emocjonalne i choroby psychiczne 21.4. Psychologiczne sterowanie zmianą sposobu żywienia Rozdział 22. Metaboliczne aspekty okresowego głodzenia organizmu Piśmiennictwo
Ze wstępu:
Nasza książka dotyczy przede wszystkim przeglądu informacji naukowych na temat żywienia i jego roli w sporcie i zdrowiu. Sądzimy, że to co jest ważne w żywieniu sportowców, dotyczy także ogólnej populacji. W jednym i drugim przypadku ważne jest zdrowie. Główne makroskładniki żywności w postaci białek, węglowodanów i tłuszczów oraz makro i mikroelementów są niezbędne zarówno dla ciężko trenującego zawodnika, jak i osoby trenującej rekreacyjnie. Bardzo interesujące jest to, że zarówno u sportowców, jaki i osób nie trenujących szlaki metaboliczne generujące energię są takie same, jednak w organizmie wytrenowanego osobnika dużo sprawniejsze. Znanym jest powszechne stosowanie norm biochemicznych i fizjologicznych charakteryzujących stan organizmu, które u zawodnika są przekraczane, można powiedzieć, że mamy tu do czynienia nie z Homo sapiens, lecz z Homo sapiens athletus. Ten ostatni narażany jest przez dłuższy okres czasu na silny stres wysiłkowy, prowadzący do uruchomienia procesów adaptacyjnych organizmu do zadanych obciążeń treningowych. Ważnym jest w tym przypadku intensywność i czas trwania treningu, co zmusza organizm do produkcji zwiększonej ilości energii. Poza tym zawodnik powinien posiadać optymalną masę i skład ciała oraz możliwość ich regulacji w różnych dyscyplinach sportu. Aczkolwiek zwiększanie i zmniejszanie masy ciała może wywoływać zaburzenia zdrowotne. Oprócz makroskładników naszej diety ważną rolę w funkcjonowaniu odgrywa gospodarka płynami. Znanym jest, że ubytek płynów powyżej 1% masy ciała zmniejsza zdolności do wysiłku, a dalsze odwodnienie podczas termoregulacji, szczególnie podczas intensywnych wysiłków w ciepłym i wilgotnym środowisku, może doprowadzić do tzw. hiponatremii (niedobór sodu). Właściwe zasoby elektrolitów utrzymują między innymi potencjał elektryczny, tak ważny dla komórek reaktywnych, a mianowicie komórek mięśniowych i nerwowych. Za dostarczanie należytej ilości witamin - regulatorów metabolizmu, odpowiedzialna jest odpowiednio skomponowana dieta i to zarówno dla zawodników, jak i pozostałych ludzi prowadzących sedentarny tryb życia, bez względu na płeć.
Niniejsze opracowanie kierowane jest między innymi do ludzi sterujących procesem treningowym i może służyć, jako przewodnik w planowaniu i realizacji diety nie tylko dla spor-towców. Ponadto ma promować zdrowie poprzez propagowanie aktywności fizycznej oraz informować o zaleceniach żywieniowych dla pszczególnych dyscyplin sportowych. Stosowana dieta wraz z dozwolonym jej uzupełnianiem suplementami oraz właściwym treningiem ma zapewnić progresję wyników sportowych i szybką odnowę po wyczerpującym wysiłku fizycznym. Nieodpowiednia dieta prowadzi wprost do zaburzeń funkcjonowania organizmu, co ma związek z ograniczeniem produkcji energii, ogólnym osłabieniem organizmu, a nawet zasłabnięciem. [...]
|