I. WIADOMOŚCI OGÓLNE 1. Podstawowe składniki żywności 2. Podaż, wchłanianie i trawienie 3. Rola wody i błonnika w żywieniu 4. Mleko jako najwartościowszy produkt spożywczy 5. Zapotrzebowanie kaloryczne i energetyczne 6. Żywienie enteralne i parenteralne 7. Zasady żywienia zbiorowego. Żywienie w szkole 8. Ocena stanu odżywienia. Pojęcie normy 9. Sposób żywienia, opracowanie diety, przygotowanie jadłospisu 10. Probiotyki i prebiotyki w żywieniu dzieci i niemowląt 11. Najczęstsze biedy żywieniowe 12. Łaknienie upośledzone (brak apetytu)
II. ŻYWIENIE DZIECI ZDROWYCH 13. Dieta kobiety ciężarnej a rozwój dziecka 14. Karmienie naturalne (piersią) noworodka i niemowlęcia 15. Karmienie sztuczne niemowląt w pierwszym półroczu życia 16. Wprowadzanie tzw. pokarmów stałych 17. Diety eliminacyjne w żywieniu niemowląt 18. Żywienie we wczesnym dzieciństwie i wieku przedszkolnym 19. Żywienie dzieci w wieku szkolnym i młodzieży 20. Żywienie a zwiększona aktywność fizyczna 21. Żywienie we wczesnym dzieciństwie, a choroby cywilizacyjne w wieku dojrzałym 22. Negatywne nawyki żywieniowe. Żywność typu (fast food) 23. Psychologiczne aspekty żywienia
III. ŻYWIENIE DZIECI CHORYCH 24. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego 25. Mukowiscydoza (CF). Postępowanie żywieniowe 26. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby 27. Niedożywienie (hipotrophia). Niedobór masy ciała. Dziecko chude. Wyniszczenie 28. Postępowanie żywieniowe w anoreksji i bulimii 29. Nadwaga i otyłość. Postępowanie dietetyczne 30. Żywienie w cukrzycy 31. Żywienie w chorobach metabolicznych 32. Żywienie dzieci z niedokrwistością 33. Żywienie w chorobach układu moczowego 34. Żywienie w chorobach układu oddechowego 35. Żywienie w chorobach układu krążenia 36. Żywienie w stanach gorączkowych i chorobach zakaźnych 37. Żywienie w chorobach nowotworowych 38. Piśmiennictwo 39. Indeks terminów 40. Spis tabel i rycin
|