red. prof. dr hab. Marian Krawczyński
Dodatkowe informacje
ISBN:978-83-[zasłonięte]416-7-6liczba stron: 300Wydawnictwo: Help-Med Wydawnictwa MedyczneWymiary: 148 x 210 mmRok wydania: Opis
Książka adresowana jest do lekarzy mających w swej opiece dzieci zdrowe i chore. Obszerny zakres poruszanych tematów obejmuje aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci zarówno zdrowych jak i chorych, a także dietę kobiety ciężarnej i jej wpływ na rozwój dziecka.
Omówiono problematykę związaną m.in.
z zapotrzebowaniem kalorycznym i energetycznym. Produkty spożywcze i ich rolę oraz podstawowe składniki żywności. Sposoby żywienia. Rodzaje diet. Najczęstsze błędy żywieniowe. Diety eliminacyjne w żywieniu niemowląt. Żywienie w wielu jednostkach chorobowych i chorobach układowych.
Została również poruszona tematyka związana z zaburzeniami odżywiania (anoreksja, brak łaknienia, bulimia, otyłość itp.). W tym obszernym opracowaniu wiele miejsca poświęcono zagadnieniom związanym z żywieniem niemowląt oraz dzieci i młodzieży.
Nie zabrakło także tematyki dotyczącej psychologicznych aspektów żywienia, w tym niemowląt. Oto tylko niektóre z zagadnień, obejmujących aktualną wiedzę, przedstawionych w tej tak bardzo potrzebnej publikacji dla lekarzy praktyków.
Spis treści:
Spis rozdziałów
Wiadomości ogólne
* 1. Podstawowe składniki żywności (białka, węglowodany, tłuszcze, wit., skł. miner):
* 2. Podaż, wchłanianie i trawienie.
* 3. Rola wody i błonnika w żywieniu.
* 4. Mleko jako najwartościowszy produkt spożywczy
* 5. Zapotrzebowanie kaloryczne i energetyczne (wiek, płeć, aktywność fizyczna).
* 6. Żywienie enteralne i parenteralne.
* 7. Zasady zbiorowego żywienia, z uwzględnieniem szkoły.
* 8. Ocena stanu odżywienia. Pojęcie normy. Niedożywienie.
* 9. Sposób żywienia, opracowanie diety, przygotowanie jadłospisu.
* 10. Probiotyki i prebiotyki w żywieniu dzieci.
* 11. Najczęstsze błędy żywieniowe.
* 12. Łaknienie upośledzone (brak apetytu).
Żywienie dzieci zdrowych
* 13. Dieta kobiety ciężarnej a rozwój dziecka.
* 14. Karmienie naturalne (piersią) noworodka i niemowlęcia.
* 15. Karmienie sztuczne niemowląt w pierwszym półroczu życia.
* 16. Wprowadzanie tzw. pokarmów stałych.
* 17. Diety eliminacyjne w żywieniu niemowląt.
* 18. Żywienie we wczesnym dzieciństwie i wieku przedszkolnym.
* 19. Żywienie dzieci i młodzieży (7-18 lat).
* 20. Żywienie a zwiększona aktywność fizyczna.
* 21. Żywienie we wczesnym dzieciństwie, a chor. cywilizacyjne w wieku dojrzałym.
* 22. Negatywne żywieniowe nawyki cywilizacyjne (fast food).
* 23. Psychologiczne aspekty żywienia, w tym niemowląt.
Żywienie dzieci chorych.
* 24. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego (I): Biegunka ostra, IBS, IBD, alergia pokarmowa.. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego (II): Biegunka przewlekła, CD, zaparcie.
* 25. Mukowiscydoza (CF). Postępowanie żywieniowe.
* 26. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby (cholestaza,WZW, kamica).
* 27. Niedożywienie (hipotrofia). Postępowanie dietetyczne.
* 28. Postępowanie żywieniowe w anoreksji i bulimii.
* 29. Nadwaga i otyłość. Postępowanie dietetyczne.
* 30. Żywienie w cukrzycy.
* 31. Żywienie w chorobach metabolicznych (PKU, galaktozemia, krzywica).
* 32. Żywienie dzieci z niedokrwistością.
* 33. Żywienie w chorobach układu moczowego.
* 34. Żywienie w chorobach układu oddechowego.
* 35. Żywienie w chorobach układu krążenia.
* 36. Żywienie w stanach gorączkowych i chorobach zakaźnych.
* 37. Żywienie w chorobach nowotworowych.
* 38. Piśmiennictwo.