Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie [NOWA]

08-03-2012, 0:27
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 37.90 zł      Najwyzsza cena licytacji: 37.90 zł     
Użytkownik book24
numer aukcji: 2107685635
Miejscowość Warszawa
Kupiono sztuk: 1    Zostało sztuk: 3    Licytowało: 1    Wyświetleń: 18   
Koniec: 09-03-2012 07:45:04
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Book24
Book24 - księgarnia internetowa serdecznie wita na swoich aukcjach w serwisie alle. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz zakupu.
O nas

Kupując u nas masz pewność co do jakości zakupionego towaru, oraz szybkiej przesyłki.
Do każdej transakcji podchodzimy indywidualnie, staramy się, aby nasz klient był w 100% usatysfakcjonowany.

Każdą paczkę starannie pakujemy w tekturowe pudełko lub kopertę bąbelkową, tak aby w stanie nienaruszonym dotarła do odbiorcy.
Zwrot pieniędzy

Dane Kontaktowe

Po wylicytowaniu przedmiotu koniecznie wypełnij formularz dostawy, jeśli masz dodatkowe pytania napisz e-maila.

Book24 - księgarnia internetowa al.Solidarności 117 lok.406
00-140 Warszawa

e-mail: [zasłonięte]@book24.waw.pl
pon-pt: 9-18

Numer konta:
951[zasłonięte]200400[zasłonięte]70234[zasłonięte]730 (mBank)
501[zasłonięte]555811[zasłonięte]45200[zasłonięte]594 (Inteligo)


Zaufanie do Book24 Kurier UPS

Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie
red. prof. dr hab. Marian Krawczyński

 Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie
Dodatkowe informacje

  • ISBN:978-83-[zasłonięte]416-7-6
  • liczba stron: 300
  • Wydawnictwo: Help-Med Wydawnictwa Medyczne
  • Wymiary: 148 x 210 mm
  • Rok wydania:
  • Opis

    Książka adresowana jest do lekarzy mających w swej opiece dzieci zdrowe i chore. Obszerny zakres poruszanych tematów obejmuje aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci zarówno zdrowych jak i chorych, a także dietę kobiety ciężarnej i jej wpływ na rozwój dziecka.

    Omówiono problematykę związaną m.in.
    z zapotrzebowaniem kalorycznym i energetycznym. Produkty spożywcze i ich rolę oraz podstawowe składniki żywności. Sposoby żywienia. Rodzaje diet. Najczęstsze błędy żywieniowe. Diety eliminacyjne w żywieniu niemowląt. Żywienie w wielu jednostkach chorobowych i chorobach układowych.

    Została również poruszona tematyka związana z zaburzeniami odżywiania (anoreksja, brak łaknienia, bulimia, otyłość itp.). W tym obszernym opracowaniu wiele miejsca poświęcono zagadnieniom związanym z żywieniem niemowląt oraz dzieci i młodzieży.

    Nie zabrakło także tematyki dotyczącej psychologicznych aspektów żywienia, w tym niemowląt. Oto tylko niektóre z zagadnień, obejmujących aktualną wiedzę, przedstawionych w tej tak bardzo potrzebnej publikacji dla lekarzy praktyków.

    Spis treści:
    Spis rozdziałów


    Wiadomości ogólne

    * 1. Podstawowe składniki żywności (białka, węglowodany, tłuszcze, wit., skł. miner):
    * 2. Podaż, wchłanianie i trawienie.
    * 3. Rola wody i błonnika w żywieniu.
    * 4. Mleko jako najwartościowszy produkt spożywczy
    * 5. Zapotrzebowanie kaloryczne i energetyczne (wiek, płeć, aktywność fizyczna).
    * 6. Żywienie enteralne i parenteralne.
    * 7. Zasady zbiorowego żywienia, z uwzględnieniem szkoły.
    * 8. Ocena stanu odżywienia. Pojęcie normy. Niedożywienie.
    * 9. Sposób żywienia, opracowanie diety, przygotowanie jadłospisu.
    * 10. Probiotyki i prebiotyki w żywieniu dzieci.
    * 11. Najczęstsze błędy żywieniowe.
    * 12. Łaknienie upośledzone (brak apetytu).


    Żywienie dzieci zdrowych

    * 13. Dieta kobiety ciężarnej a rozwój dziecka.
    * 14. Karmienie naturalne (piersią) noworodka i niemowlęcia.
    * 15. Karmienie sztuczne niemowląt w pierwszym półroczu życia.
    * 16. Wprowadzanie tzw. pokarmów stałych.
    * 17. Diety eliminacyjne w żywieniu niemowląt.
    * 18. Żywienie we wczesnym dzieciństwie i wieku przedszkolnym.
    * 19. Żywienie dzieci i młodzieży (7-18 lat).
    * 20. Żywienie a zwiększona aktywność fizyczna.
    * 21. Żywienie we wczesnym dzieciństwie, a chor. cywilizacyjne w wieku dojrzałym.
    * 22. Negatywne żywieniowe nawyki cywilizacyjne (fast food).
    * 23. Psychologiczne aspekty żywienia, w tym niemowląt.


    Żywienie dzieci chorych.

    * 24. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego (I): Biegunka ostra, IBS, IBD, alergia pokarmowa.. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego (II): Biegunka przewlekła, CD, zaparcie.
    * 25. Mukowiscydoza (CF). Postępowanie żywieniowe.
    * 26. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby (cholestaza,WZW, kamica).
    * 27. Niedożywienie (hipotrofia). Postępowanie dietetyczne.
    * 28. Postępowanie żywieniowe w anoreksji i bulimii.
    * 29. Nadwaga i otyłość. Postępowanie dietetyczne.
    * 30. Żywienie w cukrzycy.
    * 31. Żywienie w chorobach metabolicznych (PKU, galaktozemia, krzywica).
    * 32. Żywienie dzieci z niedokrwistością.
    * 33. Żywienie w chorobach układu moczowego.
    * 34. Żywienie w chorobach układu oddechowego.
    * 35. Żywienie w chorobach układu krążenia.
    * 36. Żywienie w stanach gorączkowych i chorobach zakaźnych.
    * 37. Żywienie w chorobach nowotworowych.
    * 38. Piśmiennictwo.

    [zasłonięte]@book24.waw.pl - Book24 - księgarnia internetowa