1) Jeżeli nie chcesz kupić, nie licytuj!
2) Wszystkie książki są nowe. Tylko najnowsze wydania, prosto od wydawcy.
3) Książki zazwyczaj wysyłam w ciągu 24h-72h od zaksięgowania wpłaty,lub wybrania formy płatności za pobraniem.
4) Do każdej zakupionej pozycji otrzymasz fakturę Vat.
Zapraszam serdecznie.
| | | | PRZEDMIOTEM LICYTACJI JEST NOWA KSIĄŻKA: Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie
- Wydawnictwo:Help-Med Wydawnictwa Medyczne
- Wymiary: 148 x 210 mm
- Ilość stron:300
- ISBN: 978-83-[zasłonięte]416-7-6
| Książka adresowana jest do lekarzy mających w swej opiece dzieci zdrowe i chore. Obszerny zakres poruszanych tematów obejmuje aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci zarówno zdrowych jak i chorych, a także dietę kobiety ciężarnej i jej wpływ na rozwój dziecka.
Omówiono problematykę związaną m.in. z zapotrzebowaniem kalorycznym i energetycznym. Produkty spożywcze i ich rolę oraz podstawowe składniki żywności. Sposoby żywienia. Rodzaje diet. Najczęstsze błędy żywieniowe. Diety eliminacyjne w żywieniu niemowląt. Żywienie w wielu jednostkach chorobowych i chorobach układowych.
Została również poruszona tematyka związana z zaburzeniami odżywiania (anoreksja, brak łaknienia, bulimia, otyłość itp.). W tym obszernym opracowaniu wiele miejsca poświęcono zagadnieniom związanym z żywieniem niemowląt oraz dzieci i młodzieży.
Nie zabrakło także tematyki dotyczącej psychologicznych aspektów żywienia, w tym niemowląt. Oto tylko niektóre z zagadnień, obejmujących aktualną wiedzę, przedstawionych w tej tak bardzo potrzebnej publikacji dla lekarzy praktyków.
| Spis rozdziałów
Wiadomości ogólne
* 1. Podstawowe składniki żywności (białka, węglowodany, tłuszcze, wit., skł. miner): * 2. Podaż, wchłanianie i trawienie. * 3. Rola wody i błonnika w żywieniu. * 4. Mleko jako najwartościowszy produkt spożywczy * 5. Zapotrzebowanie kaloryczne i energetyczne (wiek, płeć, aktywność fizyczna). * 6. Żywienie enteralne i parenteralne. * 7. Zasady zbiorowego żywienia, z uwzględnieniem szkoły. * 8. Ocena stanu odżywienia. Pojęcie normy. Niedożywienie. * 9. Sposób żywienia, opracowanie diety, przygotowanie jadłospisu. * 10. Probiotyki i prebiotyki w żywieniu dzieci. * 11. Najczęstsze błędy żywieniowe. * 12. Łaknienie upośledzone (brak apetytu).
Żywienie dzieci zdrowych
* 13. Dieta kobiety ciężarnej a rozwój dziecka. * 14. Karmienie naturalne (piersią) noworodka i niemowlęcia. * 15. Karmienie sztuczne niemowląt w pierwszym półroczu życia. * 16. Wprowadzanie tzw. pokarmów stałych. * 17. Diety eliminacyjne w żywieniu niemowląt. * 18. Żywienie we wczesnym dzieciństwie i wieku przedszkolnym. * 19. Żywienie dzieci i młodzieży (7-18 lat). * 20. Żywienie a zwiększona aktywność fizyczna. * 21. Żywienie we wczesnym dzieciństwie, a chor. cywilizacyjne w wieku dojrzałym. * 22. Negatywne żywieniowe nawyki cywilizacyjne (fast food). * 23. Psychologiczne aspekty żywienia, w tym niemowląt.
Żywienie dzieci chorych.
* 24. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego (I): Biegunka ostra, IBS, IBD, alergia pokarmowa.. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego (II): Biegunka przewlekła, CD, zaparcie. * 25. Mukowiscydoza (CF). Postępowanie żywieniowe. * 26. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby (cholestaza,WZW, kamica). * 27. Niedożywienie (hipotrofia). Postępowanie dietetyczne. * 28. Postępowanie żywieniowe w anoreksji i bulimii. * 29. Nadwaga i otyłość. Postępowanie dietetyczne. * 30. Żywienie w cukrzycy. * 31. Żywienie w chorobach metabolicznych (PKU, galaktozemia, krzywica). * 32. Żywienie dzieci z niedokrwistością. * 33. Żywienie w chorobach układu moczowego. * 34. Żywienie w chorobach układu oddechowego. * 35. Żywienie w chorobach układu krążenia. * 36. Żywienie w stanach gorączkowych i chorobach zakaźnych. * 37. Żywienie w chorobach nowotworowych. * 38. Piśmiennictwo.
|
| |