Opis
Wydawnictwo PWN
ISBN[zasłonięte]978-83-16492-8
Warszawa 2012, wyd. 2., format 165 x 235, objętość 472 str., oprawa miękka
Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.
Autorzy omówili:
* zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia;
* rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa;
* żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
* praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi:
* racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia;
* rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
* poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych.
Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem – lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
I. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia
1. Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży
2. Żywienie osób dorosłych zależnie od ich aktywności fizycznej
3. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących
4. Żywienie osób starszych
5. Żywienie w ekstremalnych warunkach środowiska
II. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób
6. Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych
7. Żywienie w chorobach jamy ustnej
8. Żywienie w chorobach wieku dziecięcego
9. Żywienie w dyslipideniii
10. Żywienie w zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego
11. Żywienie w prewencji i leczeniu chorób serca i układu krążenia
12. Żywienie w nadciśnieniu tętniczym
13. Żywienie w cukrzycy
14. Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego
15. Żywienie w alergiach pokarmowych
16. Żywienie w chorobach wątroby
17. Żywienie w chorobach trzustki
18. Żywienie w chorobach nerek
19. Żywienie w dnie moczanowej
20. Żywienie w chorobach tkanki łącznej
21. Żywienie w osteoporozie
22. Żywienie w chorobach nowotworowych
23. Żywienie w otyłości
24. Jadiowstręt psychiczny i bulimia
III. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe
25. Leczenie żywieniowe
IV. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego
26. Organizacja żywienia zbiorowego w szpitalach
27. Organizacja żywienia zbiorowego w uzdrowiskach
28. Ocena jakości i sposobu żywienia w żywieniu zbiorowym
29. Poradnictwo dietetyczne
30. Interakcje leków z żywnością
31. Wybrane zagadnienia technologii potraw
Skorowidz
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu. Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.