Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Żywienie człowieka t.1-3 + słownik GAWĘCKI _ #KD#

01-05-2014, 14:38
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 159.90 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 159.90 zł     
Użytkownik daniel_net_pl
numer aukcji: 4172832326
Miejscowość Gorzów Wlkp.
Licytowało: 1    Wyświetleń: 8   
Koniec: 01-05-2014 14:23:03

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Księgarnia Daniel_net_pl

PWN

Księgarnia DANIEL
ul. Bolesława Chrobrego 9
66-400 Gorzów
NIP 599[zasłonięte]010-68

kontakt:

tel. 95 [zasłonięte]3758
kom. 784[zasłonięte]890 (T-Mobile)

e-mail

banki:

 

Żywienie człowieka

tom 1 Podstawy nauki o żywieniu

tom 2 Żywienie człowieka zdrowego i chorego
tom 3 Żywienie człowieka a zdrowie publiczne
Słownik terminologiczny

wyd. 2012+2013
Cena aukcji dotyczy kompletu (t.1+2+3+słownik)

Autor(zy):

Jan Gawęcki
Marian Grzymisławski
Wojciech Roszkowski
Henryk Gerting (słownik)

Wydawnictwo:

PWN

Objętość: 560+472+406+150 stron(y)
Format: 16.5x23.5 cm
Oprawa: miękka
Cena katalogowa: 3 x 59,90 + 34,90
Uwagi: Książki NOWE, nieużywane


Tom 1 omawia:
cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju;
fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia;
potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie;
składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych;
normy żywieniowe i planowanie żywienia;
ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.
Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi:
zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju,
właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać,
nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.

Tom 2
omawia:
* zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia;
* rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa;
* żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
* praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.

Tom 3 omawia:
miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa – od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami – dziś i w przyszłości.


Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi:
* identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym,
* określać przyczyny tych problemów,
* wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie.


Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia.

W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych.

Treść haseł jest dostosowana do zawartości podręcznika Żywienie człowieka. T. 1 oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2.

Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami - lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem.