Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Żywienie człowieka t 1-3 Jan Gawęcki Komplet NOWY

05-02-2015, 15:45
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 128.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 128.50 zł     
Użytkownik medicon-pl
numer aukcji: 4967825332
Miejscowość gdańsk
Kupiono sztuk: 5    Licytowało: 5    Wyświetleń: 64   
Koniec: 05-02-2015 14:38:48

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

  • Masz pytania ?
  • chętnie na wszystkie odpowiemy
  • Pon - Pt od 9.00-17.00
Telefon :
58 [zasłonięte] 14

e-mail :

[zasłonięte]@medicon.pl

 

Godziny otwarcia :

Pon - Pt 9.00-17.00

 

Adres :

Polskie Księgarnie Specjalistyczne S.C.

ul.Gen. S. Grota-Roweckiego 4A

(boczna od Kartuskiej 68)

80-108 Gdańsk

Przedmioty wysyłamy do 72 h od momentu otrzymania wpłaty
Paczki wysyłamy
Wpłaty prosimy wykonywać za pośrednictwem allegro lub przelewem tradycyjnym.

 

payu

 

Numer konta :

ING BANK ŚLĄSKI o/Gdańsk

86 1050 [zasłonięte] 1[zasłonięte]7640022 [zasłonięte] 671165

Regulamin dostępny na naszej stronie o mnie.

Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu

tom 1

Jan Gawęcki


Wydawca: PWN
Warszawa 2012 , wydanie 3
560 str., okładka miękka
ISBN:[zasłonięte]978-83-16320-4


Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej

nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.
Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania

pożywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i

bezpieczeństwo produktów spożywczych; normy żywieniowe i planowanie żywienia oraz ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.

Książka została tak napisana, aby pomóc Czytelnikowi:
·zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju
·właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać
·nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.

W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo

w tomie 3 - Żywienie człowieka a zdrowie publiczne (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.
Kontynuację publikacji stanowi tom drugi poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.

Książka jest przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.




SPIS TREŚCI

I. Wstęp

1. Człowiek i jego pokarm

2. Historia nauki o żywieniu

3. Cele i zadania nauki o żywieniu

4. Problemy żywieniowe Polski i świata. Organizacje międzynarodowe

II. Elementy fizjologii żywienia

5. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu

6. Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne

7. Trawienie i wchłanianie

8. Katabolizm i anabolizm

III. Energia i składniki odżywcze

9. Energia

10. Węglowodany

11. Tłuszcze

12. Białka

13. Składniki mineralne

14. Witaminy

IV. Żywność – wartość odżywcza i bezpieczeństwo

15. Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych

16. Wskaźniki charakteryzujące wartość odżywczą żywności

17. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności

18. Wzbogacanie żywności

19. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu

20. Dodatki do żywności

21. Substancje zanieczyszczające i antyodżywcze

V. Racjonalizacja i ocena żywienia ludności

22. Żywienie a informacja genetyczna człowieka

23. Normy żywieniowe

24. Planowanie żywienia

25. Ocena wyżywienia

26. Ocena stanu odżywienia

 

Żywienie człowieka zdrowego i chorego

tom 2

Marian Grzymisławski, Jan Gawęcki



Wydawca: PWN
Warszawa 2012 , wydanie 2
472 str., okładka miękka
ISBN:[zasłonięte]978-83-16492-8


Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej

nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.
Autorzy omówili:
* zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia;
* rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt

i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe,

intensywna terapia żywieniowa;
* żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
* praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.

Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi:
* racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym,

trybem i warunkami życia;
* rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo

stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe;


* poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów

akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska

i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych.

Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych

realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym

zagadnieniem – lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów

i domów opieki.




SPIS TREŚCI

9. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia

9.1. Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży (Wanda Szotowa)

9.2. Żywienie osób dorosłych zależnie od aktywności fizycznej (Światosław

Ziemlański)

9.3. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących (Zbigniew Słomko, Jan Hasik,

Katarzyna Blumska-Hepner, Joanna Kempiak, Adam Mościcki, Mariola Ropacka)

9.4. Żywienie osób starszych (Wojciech Roszkowski)

10. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób

10.1. Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych (Lucjan Szponar, Wioletta

Respondek)

10.2. Żywienie w chorobach jamy ustnej (Anna Kurhańska-Flisykowska)

10.3. Żywienie w chorobach wieku dziecięcego (Jerzy Socha)

10.4. Żywienie w hiperlipidemii (Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska)

10.5. Żywienie w otyłości (Magdalena Białkowska, Wiktor B. Szostak)

10.6. Żywienie w chorobach serca i naczyń (Henryk Wysocki, Bogna Wierusz-

Wysocka)

10.7. Żywienie w nadciśnieniu tętniczym (Jan Hasik)

10.8. Żywienie w cukrzycy (Marian Grzymisławski)

10.9. Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego (Marian

Grzymisławski, Krzysztof Linke)

10.10. Żywienie w chorobach wątroby (Lech Hryniewiecki)

10.11. Żywienie w chorobach trzustki (Jan Dzieniszewski)

10.12. Żywienie w chorobach nerek (Alicja Grzegorzewska)

10.13. Żywienie w skazie moczanowej (Alicja Grzegorzewska)

10.14. Żywienie w chorobach stawów i tkanki łącznej (Marian Grzymisławski)

10.15. Żywienie w osteoporozie (Marian Grzymisławski, Jan Hasik)

10.16. Żywienie a nowotwory (Jan Hasik)

10.17. Jadłowstręt psychiczny i bulimia (Jerzy Kosowicz)

11. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe (Bruno Szczygieł)

12. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego

12.1. Organizacja żywienia w szpitalach (Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska)

12.2. Żywienie w uzdrowiskach (Jan Hasik)

12.3. Ocena sposobu żywienia zbiorowego (Lucjan Szponar, Halina Turlejska)

12.4. Poradnictwo dietetyczne (Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska)

12.5. Interakcje leków z żywnością (Henryk Gertig)

 

 

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne

tom 3

Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski


Wydawca: PWN
2012 dodruk , wydanie I
408 str., okładka miękka
ISBN:[zasłonięte]978-83-15735-7


Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3 to pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka

prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.
Autorzy książki omówili: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów

epidemiologicznych, profilaktycznych genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się

społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby

racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po

wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki

ochrony konsumenta przed różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości.

Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi::
- identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym,

regionalnym, krajowym i międzynarodowym
- określać przyczyny tych problemów
- wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązywanie.
Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3 stanowi trzeci tom serii popularnych podręczników

z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN; tom pierwszy poświęcony jest

podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.
Podręcznik adresowany jest do studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców,

dietetyków i lekarzy.




SPIS TREŚCI

I. Żywienie w systemie ochrony zdrowia społeczeństwa

II. Uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa

III. Racjonalizacja żywienia ludności i jej efekty

IV. Bezpieczeństwo żywności i żywienia

 

Zobacz nasze pozostałe aukcje:

KomentarzePanelealle

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

galerie przedmiotow na allegro