Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej
nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.
Autorzy omówili:
* zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia;
* rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt
i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe,
intensywna terapia żywieniowa;
* żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
* praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi:
* racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym,
trybem i warunkami życia;
* rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo
stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
* poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów
akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska
i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych.
Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych
realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym
zagadnieniem – lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów
i domów opieki.
SPIS TREŚCI
9. Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia
9.1. Żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży (Wanda Szotowa)
9.2. Żywienie osób dorosłych zależnie od aktywności fizycznej (Światosław
Ziemlański)
9.3. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących (Zbigniew Słomko, Jan Hasik,
Katarzyna Blumska-Hepner, Joanna Kempiak, Adam Mościcki, Mariola Ropacka)
9.4. Żywienie osób starszych (Wojciech Roszkowski)
10. Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób
10.1. Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych (Lucjan Szponar, Wioletta
Respondek)
10.2. Żywienie w chorobach jamy ustnej (Anna Kurhańska-Flisykowska)
10.3. Żywienie w chorobach wieku dziecięcego (Jerzy Socha)
10.4. Żywienie w hiperlipidemii (Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska)
10.5. Żywienie w otyłości (Magdalena Białkowska, Wiktor B. Szostak)
10.6. Żywienie w chorobach serca i naczyń (Henryk Wysocki, Bogna Wierusz-
Wysocka)
10.7. Żywienie w nadciśnieniu tętniczym (Jan Hasik)
10.8. Żywienie w cukrzycy (Marian Grzymisławski)
10.9. Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego (Marian
Grzymisławski, Krzysztof Linke)
10.10. Żywienie w chorobach wątroby (Lech Hryniewiecki)
10.11. Żywienie w chorobach trzustki (Jan Dzieniszewski)
10.12. Żywienie w chorobach nerek (Alicja Grzegorzewska)
10.13. Żywienie w skazie moczanowej (Alicja Grzegorzewska)
10.14. Żywienie w chorobach stawów i tkanki łącznej (Marian Grzymisławski)
10.15. Żywienie w osteoporozie (Marian Grzymisławski, Jan Hasik)
10.16. Żywienie a nowotwory (Jan Hasik)
10.17. Jadłowstręt psychiczny i bulimia (Jerzy Kosowicz)
11. Żywienie pozajelitowe i dojelitowe (Bruno Szczygieł)
12. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego
12.1. Organizacja żywienia w szpitalach (Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska)
12.2. Żywienie w uzdrowiskach (Jan Hasik)
12.3. Ocena sposobu żywienia zbiorowego (Lucjan Szponar, Halina Turlejska)
12.4. Poradnictwo dietetyczne (Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska)
12.5. Interakcje leków z żywnością (Henryk Gertig)