Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Żywienie człowieka t.1-3 GAWĘCKI komplet NOWY #KD#

14-10-2014, 23:38
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 137.90 zł     
Użytkownik daniel_net_pl
numer aukcji: 4670231738
Miejscowość Gorzów Wlkp.
Wyświetleń: 11   
Koniec: 14-10-2014 23:30:47

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2012
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Księgarnia Daniel_net_pl

PWN

Księgarnia DANIEL
ul. Bolesława Chrobrego 9
66-400 Gorzów
NIP 599[zasłonięte]010-68

kontakt:

tel. 95 [zasłonięte]3758
kom. 784[zasłonięte]890 (T-Mobile)

e-mail

banki:

 

Żywienie człowieka

tom 1 Podstawy nauki o żywieniu

tom 2 Żywienie człowieka zdrowego i chorego
tom 3 Żywienie człowieka a zdrowie publiczne

wyd. 2012
Cena aukcji dotyczy kompletu (t.1+2+3)

Autor(zy):

Jan Gawęcki
Marian Grzymisławski
Wojciech Roszkowski

Wydawnictwo:

PWN

Objętość: 560+472+406 stron(y)
Format: 16.5x23.5 cm
Oprawa: miękka
Cena katalogowa: 3 x 59,90
Uwagi: Książka NOWA, nieużywana


Tom 1 omawia:
cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju;
fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia;
potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie;
składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych;
normy żywieniowe i planowanie żywienia;
ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.
Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi:
zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju,
właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać,
nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.

Tom 2
omawia:
* zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia;
* rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa;
* żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
* praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.

Tom 3 omawia:

miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa – od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami – dziś i w przyszłości.

Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi:
* identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym,
* określać przyczyny tych problemów,
* wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie.