KONTAKT email:[zasłonięte]@op.plnr tel: +486[zasłonięte]14561 WYSYŁKA Wysyłki realizowane firmą:
| ŻYWIENIE CZŁOWIEKA - PODSTAWY NAUKI O ŻYWIENIU. T.1
ŻYWIENIE CZŁOWIEKA ZDROWEGO I CHOREGO. T.2
ŻYWIENIE CZŁOWIEKA A ZDROWIE PUBLICZNE. T.3
ŻYWIENIE CZŁOWIEKA - SŁOWNIK TERMINOLOGICZNY
Książki nowe, noszą ślady magazynowania, niewielkie uszkodzenia okładki Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu Redakcja: Gawęcki Jan Wydawnictwo Naukowe PWN Oprawa: Miękka Format: 16.5x23.5cm Ilość stron: 560 Wydanie: 3 Rok wydania: 2010/2012 ISBN:[zasłonięte]978-83-16320-4 EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]11632 Ciężar: 0,91 kg
OPIS: W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami. Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. _________________________________________________
Żywienie człowieka zdrowego i chorego t.2 Redakcja: Grzymisławski Marian, Gawęcki Jan Wydawnictwo Naukowe PWN Oprawa: Miękka Format: 16.5x24.0cm Ilość stron: 472 Wydanie: 2 Rok wydania: 2009/2012 ISBN:[zasłonięte]978-83-16492-8 EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]11649 Ciężar: 0,78 kg
OPIS: Żywienie człowieka to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: * zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; * rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; * żywienie pozajelitowe i dojelitowe; * praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi: * racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; * rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe; * poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych. Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem ? lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki. _____________________________________________
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3 Redakcja: Gawęcki Jan, Roszkowski Wojciech Wydawnictwo Naukowe PWN Oprawa: Miękka Format: 16.5x23.5cm Ilość stron: 406 Wydanie: 1 Rok wydania: 2009/2011 ISBN:[zasłonięte]978-83-15735-7 EAN: 978[zasłonięte]11[zasłonięte]03 Ciężar: 0,66 kg
OPIS: Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa – od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami – dziś i w przyszłości.
Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi: * identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym, * określać przyczyny tych problemów, * wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie.
Książka stanowi tom 3 serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi – żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.
Książka przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
_________________________________________________ Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny Autorzy: Henryk Gertig, Jan Gawęcki Wydawnictwo Naukowe PWN Oprawa: Miękka Format: 16.7x23.7cm Ilość stron: 152 Wydanie: 2 Rok wydania: 2008 ISBN:[zasłonięte]978-83-15073-0 EAN: 978[zasłonięte]11[zasłonięte]02 Ciężar: 0,25 kg
OPIS: Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia. W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych. Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami ? lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem. |