Płatność
Wpłata na konto bankowe (przelew przedpłata)
Bank Ochrony Środowiska
841[zasłonięte]114421[zasłonięte]40704[zasłonięte]002
W tytule przelewu należy wpisać numer aukcji oraz nick
Wysyłka
Wysyłka w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym
Odbiór osobisty
ul. Lubartowska 56 w Lublinie
Kontakt z nami
ul. Lubartowska 56
20-094 Lublin
tel./fax: 81 [zasłonięte] 21
tel. kom.: 603 [zasłonięte] 381
pon.-pt.: 8.30-16.30
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne t.3
Autor: (red.) Gawęcki J., Roszkowski W.
Wydawca: PWN
Wydanie, Rok wyd: I (dodruk), 2011
Ilość stron: 406
Format: 16,5 x 24,0 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]11573
Opis:
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.
Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości.
Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi: identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określać przyczyny tych problemów; wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie.
Książka stanowi trzeci tom serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je "Słownik terminologiczny".
Przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Spis treści:
I. ŻYWIENIE W SYSTEMIE OCHRONY ZDROWIA SPOŁECZEŃSTWA
1. Zdrowie i jego uwarunkowania
2. Żywność i żywienie a zdrowie
3. Epidemiologia żywieniowa
4. Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej
5. Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie
6. Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych
7. Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji
II. UWARUNKOWANIA SPOSOBU ŻYWIENIA SIĘ SPOŁECZEŃSTWA
1. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji
2. Czynniki klimatyczne a sposób żywienia
3. Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia
4. Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa
5. Czynniki społeczne a żywność i żywienie
6. Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia
7. Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe
III. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI I JEJ EFEKTY
1. Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania
2. Upowszechnianie wiedzy o żywieniu
3. Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu
4. Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa
5. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności
IV. BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
1. Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny
2. Bioterroryzm żywnościowy
3. Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności (Henryk Gertig) 357 23.1. Podstawowe elementy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
4. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
5. Żywienie a zdrowie społeczne w perspektywie XXI wieku
Skorowidz