Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne t.3

12-03-2015, 17:24
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 52 zł     
Użytkownik medisquad_lublin
numer aukcji: 5150402410
Miejscowość Lublin
Wyświetleń: 4   
Koniec: 12-03-2015 16:11:06

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2011
Kondycja: bez śladów używania
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Płatność

Wpłata na konto bankowe (przelew przedpłata)

Bank Ochrony Środowiska
841[zasłonięte]114421[zasłonięte]40704[zasłonięte]002

W tytule przelewu należy wpisać numer aukcji oraz nick

Wysyłka

Wysyłka w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym

Odbiór osobisty

ul. Lubartowska 56 w Lublinie

Kontakt z nami

ul. Lubartowska 56
20-094 Lublin
tel./fax: 81 [zasłonięte] 21
tel. kom.: 603 [zasłonięte] 381
pon.-pt.: 8.30-16.30 

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne t.3

Autor: (red.) Gawęcki J., Roszkowski W.

 

Wydawca: PWN

Wydanie, Rok wyd: I (dodruk), 2011

Ilość stron: 406

Format: 16,5 x 24,0 cm

Oprawa: miękka

ISBN: 978[zasłonięte][zasłonięte]11573

 

Opis:

Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.
Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości.
Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi: identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określać przyczyny tych problemów; wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie.
Książka stanowi trzeci tom serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je "Słownik terminologiczny".
Przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.

Spis treści:

I. ŻYWIENIE W SYSTEMIE OCHRONY ZDROWIA SPOŁECZEŃSTWA

   1. Zdrowie i jego uwarunkowania
   2. Żywność i żywienie a zdrowie
   3. Epidemiologia żywieniowa
   4. Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej
   5. Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie
   6. Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych
   7. Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji

II. UWARUNKOWANIA SPOSOBU ŻYWIENIA SIĘ SPOŁECZEŃSTWA

   1. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji
   2. Czynniki klimatyczne a sposób żywienia
   3. Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia
   4. Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa
   5. Czynniki społeczne a żywność i żywienie
   6. Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia
   7. Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe

III. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI I JEJ EFEKTY

   1. Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania
   2. Upowszechnianie wiedzy o żywieniu
   3. Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu
   4. Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa
   5. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności

IV. BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA

   1. Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny
   2. Bioterroryzm żywnościowy
   3. Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności (Henryk Gertig) 357 23.1. Podstawowe elementy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
   4. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
   5. Żywienie a zdrowie społeczne w perspektywie XXI wieku
Skorowidz