Żywienie chorych z nowotworami. Porady lekarzy i dietetyków
Autor: Mirosław Jarosz, Iwona Sajór Wydawca: Wydawnictwo Lekarskie PZWL ISBN: 978-83-[zasłonięte]-4435-5 Rok wydania: 2012 Ilość stron: 120 Oprawa: miękka Format: 14,5 x 20,5 Wydanie: 1
Wysyłka w ciągu 3-5 dni
Seria: INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA ZALECA EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00443
Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego. W przypadku terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Wskazani koncentrują się na postępowaniu m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości. W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej. SPIS TREŚCI: Wstęp 1. Najczęstsze nowotwory złośliwe w populacji 2. Rola żywienia w leczeniu nowotworów złośliwych Energia Białko Węglowodany Tłuszcze Witaminy, składniki mineralne i inne substancje bioaktywne zawarte w pożywieniu 3. Zespół wyniszczenia nowotworowego (kacheksja) Przyczyny wyniszczenia w chorobach nowotworowych - Ograniczenie ilości przyjmowanego pokarmu i utrata masy ciała związane z obecnością nowotworu - Zaburzenia równowagi hormonalnej i metabolicznej będące skutkiem przewlekłego stanu zapalnego w organizmie - Skutki niepożądane leczenia przeciwnowotworowego - Pogorszenie stanu psychicznego - Choroby współistniejące Rozpoznawanie zespołu wyniszczenia nowotworowego Wpływ niedożywienia i wyniszczenia na przebieg chemioterapii, radioterapii i leczenia operacyjnego Leczenie zespołu wyniszczenia nowotworowego 4. Dietoterapia jako element wspomagający leczenie przeciwnowotworowe Ogólne zalecenia żywieniowe Szczegółowe zasady dietetyczne Zmiany masy ciała Utrata apetytu, anoreksja Zaburzenia odczuwania smaku i zapachu Suchość w jamie ustnej (kserostomia) Zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej jamy ustnej, gardła i przełyku Uczucie szybkiego nasycenia i pełności po posiłku Nudności i wymioty Zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit Biegunki Zaparcia Osłabienie Obrzęk limfatyczny Niedokrwistość Edukacja żywieniowa chorego i osób opiekujących się nim 5. Zalecenia żywieniowe dla osób po wyleczeniu choroby nowotworowej 6. Znaczenie aktywności fizycznej w trakcie leczenia onkologicznego i po jego zakończeniu 7. Diety alternatywne a nowotwory Piśmiennictwo
|