Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Żywienie chorych z nowotworami Porady lekarzy ...

22-01-2014, 19:02
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 44.09 zł     
Użytkownik poltax
numer aukcji: 3814268214
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 4   
Koniec: 18-01-2014 18:47:21

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2012
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Żywienie chorych z nowotworami. Porady lekarzy i dietetyków


Autor: Mirosław Jarosz, Iwona Sajór
Wydawca: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
ISBN: 978-83-[zasłonięte]-4435-5
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 120
Oprawa: miękka
Format: 14,5 x 20,5
Wydanie: 1

Wysyłka w ciągu 3-5 dni

Seria: INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA ZALECA
EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]00443


Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi.

W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego.

W przypadku terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych.

Wskazani koncentrują się na postępowaniu m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości.

W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych.


Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.



SPIS TREŚCI:

Wstęp

1. Najczęstsze nowotwory złośliwe w populacji

2. Rola żywienia w leczeniu nowotworów złośliwych

Energia
Białko
Węglowodany
Tłuszcze
Witaminy, składniki mineralne i inne substancje bioaktywne zawarte w pożywieniu

3. Zespół wyniszczenia nowotworowego (kacheksja)
Przyczyny wyniszczenia w chorobach nowotworowych
- Ograniczenie ilości przyjmowanego pokarmu i utrata masy ciała związane z obecnością nowotworu
- Zaburzenia równowagi hormonalnej i metabolicznej będące skutkiem przewlekłego stanu zapalnego w organizmie
- Skutki niepożądane leczenia przeciwnowotworowego
- Pogorszenie stanu psychicznego
- Choroby współistniejące
Rozpoznawanie zespołu wyniszczenia nowotworowego
Wpływ niedożywienia i wyniszczenia na przebieg chemioterapii, radioterapii i leczenia operacyjnego
Leczenie zespołu wyniszczenia nowotworowego

4. Dietoterapia jako element wspomagający leczenie przeciwnowotworowe
Ogólne zalecenia żywieniowe
Szczegółowe zasady dietetyczne
Zmiany masy ciała
Utrata apetytu, anoreksja
Zaburzenia odczuwania smaku i zapachu
Suchość w jamie ustnej (kserostomia)
Zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej jamy ustnej, gardła i przełyku
Uczucie szybkiego nasycenia i pełności po posiłku
Nudności i wymioty
Zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit
Biegunki
Zaparcia
Osłabienie
Obrzęk limfatyczny
Niedokrwistość
Edukacja żywieniowa chorego i osób opiekujących się nim

5. Zalecenia żywieniowe dla osób po wyleczeniu choroby nowotworowej

6. Znaczenie aktywności fizycznej w trakcie leczenia onkologicznego i po jego zakończeniu

7. Diety alternatywne a nowotwory

Piśmiennictwo
Żywienie chorych z nowotworami Porady lekarzy ...