Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Żywienie, żywność a zdrowie - Jadwiga Biernat

24-01-2012, 7:20
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 28 zł     
Użytkownik arik_ksiegarnia
numer aukcji: 2009867603
Miejscowość SANOK
Wyświetleń: 14   
Koniec: 19-01-2012 17:36:56

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Rok wydania (xxxx): 2001
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Email: [zasłonięte]@arik.pl
[zasłonięte]@vp.pl
kom: 0510 [zasłonięte] 753










Stron: 443
Format: 14.0x20.5 cm
Rok wydania: 2001
Oprawa: Miękka

Żywienie, żywność a zdrowie

Jadwiga Biernat

Prawidłowe odżywianie się jest warunkiem zdrowia i przeżycia, ale dla wielu ludzi jedzenie jest także jedną z głównych przyjemności życia. Czy zastanawiasz się głębiej nad znaczeniem tego, co jesz i jak jesz? Książka ta przedstawia od podstaw zagadnienia dotyczące żywności i żywienia. Dowiesz się z niej, co tak naprawdę jesz (omówienie poszczególnych grup produktów spożywczych), jakie składniki odżywcze są Ci niezbędne do życia, w jaki sposób pożywienie może wpływać na Twoje zdrowie i urodę, jakie zanieczyszczenia i dodatki do żywności mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zapoznasz się z przykładami diet zalecanych w terapii różnych schorzeń. Odkryjesz również dobre i złe aspekty odmiennych sposobów odżywiania - wegetarianizmu, makrobiotyki. Wiadomości o żywności i żywieniu zawarte w tej książce są niezbędne dla dietetyków i żywieniowców, ale mogą być przydatne także dla pielęgniarek, lekarzy i farmaceutów.

Dr hab. Jadwiga Biernat jest pracownikiem naukowym Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej we Wrocławiu. W swoich badaniach zajmuje się wpływem nieprawidłowego odżywiania na organizm, współdziałaniem leków i żywności oraz zagadnieniami jakości zdrowotnej żywności. Jest autorką licznych prac naukowych i książek.


Spis treści /rozdziałów/
  • 1. Prawidłowe odżywianie - warunkiem zdrowia i urody
  • 2. Źródła składników odżywczych
  • 3. Jeśli jeść, to ile razy?
  • 4. Zagrożenia dla zdrowia wynikające z błędów żywieniowych
  • 5. Co możemy zrobić dla zachowania zdrowia
  • 6. Inne sposoby żywienia
  • 7. Zagrożenia dla zdrowia spowodowane szkodliwymi zanieczyszczeniami żywności
  • 8. Żywienie dietetyczne w różnych schorzeniach
  • 9. Wpływ pożywienia na stan skóry, włosów i paznokci
  • 10. Wzajemne oddziaływanie leków i pożywienia w organizmie