Żyto - ziarna całe BIO
1 kg
Pochodzi z ekologicznej, kontrolowanej uprawy. Kraj pochodzenia – Niemcy.
Aromatyczne ziarna żyta nadają się idealnie to pieczenia chleba, ulepszenia sup, sałat. Przed użyciem namoczyć (najlepiej całą noc) i gotować 30 minut.
Żytnia zapiekanka
Składniki: 250g żyta, 500ml buliony, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka oregano, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek pietruszki, 300g pomidorów, 100g starkowanego sera, 2 kubeczki jogutru naturalnego, sól ziołowa, piepsz, 2 jaja.
Przygotowanie: rozmoczone żyto, gotować w wywarze. Cebulę, czosnek, pietruszke poszatkować. Wszystko wymieszac z połową serca, włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekanek. Jogurt, jaja i reszte sera wymieszac, doprawić i wylać na wierzch zapiekanki. Piec 30 minut w 220^C.
Żyto (Secale L.) – rodzaj roślin jednorocznych, dwuletnich lub wieloletnich z rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z Azji. Liczy ok. 10 gatunków, z których najważniejszym jest uprawiane żyto zwyczajne.
Mąka żytnia znajduje zastosowanie głównie w piekarnictwie (chleb razowy, pytlowy, sitkowy itd.). Używa się jej również do produkcji zakwasu (żurkowego i na chleb) i alkoholu.
Mąka żytnia zawiera wiele cennych substancji odżywczych, witamin minerałów. Zwłaszcza razowa, jest cennym źródłem substancji balastowych uważanych w ostatnich latach za czynnik zapobiegający lub łagodzący skutki niektórych chorób cywilizacyjnych. Taka mąka bogata jest również w witaminy z grupy B, jak i wiele innych.