Zawartość słoika wystarcza na ok. 3 litry gotowego żurku.
Składniki: mąka żytnia, otręby żytnie, czosnek 1%, woda
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Jednostka Certyfikująca Ekogwarancja PTRE Sp. z o.o., PL-EKO-01
Przepis na żurek staropolski
Potrzebne składniki:
- 2 litry wody,
- 350 ml żurku podkarpackiego,
- pęczek włoszczyzny,
- 15 dkg boczku wędzonego,
- 4 – 5 pętek białej kiełbasy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarna pieprzu czarnego,
- 1 liść laurowy,
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 korzeń chrzanu,
- łyżka suszonego majeranku,
- sól, pieprz do smaku,
- kilka jajek ugotowanych na twardo.
Sposób przygotowania:
W wodzie przez ok. 40 minut gotować boczek z włoszczyzną oraz przyprawami: ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy. Wywar przecedzić, warzywa odrzucić, boczek pokroić w kostkę i wsypać z powrotem do wywaru. Dodać pętka białej kiełbasy, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie wlać 350 ml żurku podkarpackiego (najpierw żurek rozpuścić w letniej wodzie i dokładnie wymieszać), dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek i świeżo potarty na tarce chrzan. Wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu gotować jeszcze ok. 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli żur jest za rzadki można podprawić go odrobiną mąki ze śmietaną. Jajka pokroić na połówki lub ćwiartki i nałożyć na talerze (pół jajka na talerz), zalać gorącym żurem koniecznie z porcją boczku i kiełbasy.