Żurek
Dania Babci Zosi
Tradycyjna zupa, lubiana od pokoleń.
Składniki:
warzywa suszone 45% (ziemniak, marchew, cebula, czosnek),
mąka żytnia (min. 12%), mleko w proszku, kwas mlekowy (kwas),
sól, ekstrakt drożdżowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
Zawartość torebki z warzywami wsypać do 750 ml (3 szklanki) zimnej wody, dodać 1 łyżkę masła lub oleju,
zamieszać i gotować przez 15 minut. Następnie mieszankę z przyprawami dokładnie
wymieszać w 250 ml (1 szklanka) zimnej wody i wlać do zupy.
Gotować jeszcze 10 minut, czasem mieszając. Doprawić do smaku i podawać.
Masa netto: 75 g
To 1 litr pysznej gotowej zupy.
Rada Babci Zosi:
Żurek to ukochana zupa mojej rodziny.
Na Niedzielę Wielkanocną gotuję ją na białej kiełbasie,
zabielam gęstą śmietaną z chrzanem i podaję z połówkami jajek.
Wartość odżywcza w 100g gotowego dania:
Energia - 92 kJ (22 kcal)
Białko - 0,7 g
Węglowodany - 3,7 g
Tłuszcz - 0,1 g
Producent: SYS Małgorzata Wróblicka-Sysiak,
ul. Bobrowiecka 34a
05-502 Kamionka
Zapraszam do zakupu
Jeśli masz pytania proszę zadzwoń w godz 8-18 na numer 530 [zasłonięte] 75 10.