Żurawina z pigwą
Słoiki szklane: pojemność 230 ml.
Zastosowanie: do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów, zawiera 1,2% obj. alkoholu
Owoce pochodzą z ekologicznej uprawy - numer certyfikatu: PL-EKO-01-1656
Żurawina jest bogatym źródłem witamin C i A oraz witamin z grupy B. Spośród składników mineralnych należy wymienić potas, wapń, fosfor, magnez i jod. Pomaga w zapobieganiu chorobom serca i przewodu pokarmowego.
Mało popularny owoc pigwy nazywany jest: „Królową witamin”. Jest bogaty nie tylko w witaminy, ale i w kwasy organiczne. Posiada witaminy A, C i z grupy B. wiele cennych substancji np. wapń, magnez, fosfor. Wzmacnia odporność i pobudza trawienie. Korzystnie wpływa na pracę serca i obniżenie ciśnienia krwi.
Nasza Żurawina z Pigwą przygotowana jest w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztuczmych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia naturalnego soku z owoców z cukrem.
Polecamy
Jako tradycyjny dodatek do herbaty.
Przepis na wykwintne, pieczone jabłka: Kwaskowe jabłka wydrylować. Wypełnić owocami Pigwy, zalać syropem ze słoiczka. Nie dodawać cukru. Można posypać cynamonem. Upiec w piekarniku. Podawać na gorąco.
Zaskocz gości deserem z grila: Kwaskowe jabłka wydrylować i pokroić w plastry. Ułożyć na tacce do grila. Na każdym plastrze jabłka ułożyć brzoskwinię z puszki. Wgłębienie brzoskwini wypełnić owocami żurawiny i pigwy, zalać do pełna syropem. W trakcie grilowania polewać syropem zbierającym się na tacce, który ulega karmelizacji pod wpływem temperatury. Podawać na gorąco.
Przepyszny dodatek do kompotów i galaretek.
Kategoria: kkondzikkprzetwory |