Odmiana późna, bardzo plenna. Wzrost roślin jest silny, pędy wegetatywne są grube, niezbyt liczne, liście intensywnie zielone. Owoce są bardzo duże, owalne, pokryte intensywnym nalotem woskowym, cenione w przetwórstwie. Owoce można bardzo długo przechowywać w stanie suchym w lodówce. Żurawina występuje w stanie naturalnym w borach bagiennych i na torfowiskach. Jest ona płożącą krzewinką o pędach rozłogowych, z których wyrastają pionowo ku górze liczne krótkopędy owoconośne. Pędy rozłgowe osiągają długość do 180 cm. Żyją 2-3 lata. Żurawina ma bardzo płytki system korzeniowy sięgający do 25 cm w głąb gleby. Zawiązywanie pąków kwiatowych na rok następny przypada na koniec lipca i sierpnia roku bieżącego. Kwiaty są owadopylne i samopłodne. Okres kwitnienia jest długi i trwa 4 tygodnie. Owocem żurawiny jest mięsista jagoda. Pełnię dojrzałości jagody osiągają 75-100 dni po kwitnieniu. Jagody mają kształt kulisty, owalny lub gruszkowaty. Dojrzewające owoce są czerwone z wiśniowym rumieńcem lub prawie czarne, o gładkiej i błyszczącej skórce. Żurawina to roślina światłolubna, wymagająca gleb kwaśnych i stale wilgotnych. Latem nie znosi upałów i suszy. Gleba musi być próchniczna, luźna, dostatecznie wilgotna i bardzo kwaśna (pH 3,2 - 4,5). Najlepszym terminem przygotowania zagonu jest jesień. Żurawinę sadzimy wiosną do połowy maja w rozstawie 30x30 cm. Najlepszą wodą do podlewania żurawiny jest deszczówka. Owoce żurawiny mają dużą wartość odżywczą, smakową i leczniczą. Są one bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B-kompleks (B1, B2, B6). Zawierają karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające siły odpornościowe organizmu. Jagody żurawiny zawierają również pektyny, garbniki, polifenole i antocyjany. Owoce żurawiny zawierają tak wiele tak różnych cennych składników dla zdrowia człowieka, że zaliczana jest do roślin leczniczych. Napoje żurawinowe gaszą pragnienie w gorączce i orzeźwiają. Picie soku żurawinowego zapobiega tworzeniu sie kamieni nerkowych i leczy jaskrę. Żurawina oprócz działania wzmacniającego, ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. Przetwory z żurawiny należy polecić nadciśnieniowcom.
Sadzonka ma wagę ok 0,5 kg (doniczka P9). W razie wszelkich pytań prosimy o kontakt.
ROŚLINY ZAMÓWIONE W OKRESIE ZIMOWYM WYSYŁAMY WIOSNĄ LUB WCZEŚNIEJ, JEŚLI ZIEMIA ROZMARZNIE I BĘDZIE NADAWAŁA SIĘ DO WYSADZEŃ.
W cenę wysyłki wliczona opłata za pakowanie.