Eko Herba jest firmą zielarską założoną w 2006 roku.
Zajmujemy się sprzedażą surowców zielarskich, pochodzących głównie ze stanu naturalnego.
W swojej ofercie posiadamy zioła konwencjonalne jak i ekologiczne.
Certyfikat ekologiczny jest co roku aktualizowany przez polską jednostkę certyfikującą EKOGWARANCJA PTRE i niemiecką CERES GmbH.
Prowadzimy sprzedaż detaliczną i hurtową!
Przy większych zamówieniach rabaty prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny.
ŻURAWINA SUSZONA OWOCE CAŁE 1000g EKOHERBA
Żurawina jest niską krzewinką o małych, czerwonych owocach, przypominających jagody lub borówki. Zawiera dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów. Kwas benzoesowy sprawia, że jest owocem długo zachowującym świeżość. Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom kwaśny, cierpki smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
-działa dobroczynnie na układ pokarmowy, ponieważ żurawina ma właściwości probiotyczne – wspomaga wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej, a jednocześnie niszczy szkodliwe bakterie. Świeży czy też suszony owoc zapobiega zaparciom,
-zapobiega zakażeniom dróg moczowo-płciowych, poprzez działanie antybakteryjne zawartego w niej kwasu hipuronowego, usuwając bakterie Esherichia coli (E.coli),
-pielęgnuje jamę ustną, zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej, próchnicy i chorobom dziąseł,
-wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy poprzez zapobieganie osadzania się bakterii Helicobacter pylori (H.pylori) na śluzie żołądka,
-zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, ponieważ zawiera kwas chinowy, który chroni przed ich powstawaniem,
-podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL), i obniża jednocześnie poziom złego cholesterolu (LDL),
-zapobiega nowotworom - może zapobiegać wzrostowi guzów, a nawet ich powstawaniu,
-żurawina chroni także mózg. Spożywanie owoców żurawiny, a także żurawinowych soków i napojów wpływa na spowolnienie procesu starzenia się szarych komórek, a tym samy zapobiega przedwczesnemu upośledzeniu funkcji motorycznych oraz poznawczych,
-składniki żurawiny wpływają zbawiennie na funkcje serca,
-żurawinę w różnej formie podawano dzieciom w chorobach wirusowych, jako łagodny środek przeciwgorączkowy i napotny.
Warto więc wprowadzić żurawinę do codziennej diety. Stanowi ona ciekawe urozmaicenie posiłków i jest powiewem innowacyjności w dziedzinie kulinariów. Poza walorami smakowymi, które prezentuje ta roślina w kuchni, stanowi też bogate źródło witaminy C i antyoksydantów. Szczególnie poleca się ją tym, którzy dbają o zdrowie i urodę oraz walczą z chorobami krążenia.