|
Dane Kontaktowe: |
602[zasłonięte]199 728[zasłonięte]468 447[zasłonięte]746
[zasłonięte]@mkpartner.pl
MKpartner.pl Budowlanych 11/7 95-040 Koluszki
NIP: 773[zasłonięte]111-85 REGON: 590[zasłonięte]609 |
|
|
|
Wysyłka: |
Wysyłka za darmo przy zamówieniach za przedpłatą powyżej 500zł. |
|
|
|
Płatnosci: |
Bank PEKAO S.A. 63 1240 [zasłonięte] 3[zasłonięte]1611100 [zasłonięte] 279408 |
|
|
|
ŻURAWINA SUSZONA
masa netto 1kg
OPIS PRODUKTU:
Żurawina (Oxycoccus). Choć jej skład chemiczny nie został do końca poznany, wiadomo, że składa się w 88% z wody. Poza tym ma dużo błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a także zawiera minerały: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo, oraz flawonoidy, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy. Kwas benzoesowy sprawia, że jest ona owocem długo zachowującym świeżość. Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają jej kwaśny, cierpki smak.
Dlaczego warto jeść żurawinę:
1. Ochrona zębów
Owoce żurawiny mają udowodnione działanie profilaktyczne w stomatologii. Zapobiegają próchnicy i chorobom dziąseł - bakterie nie przyczepiają się do tkanek.
2. Ochrona serca Sok z żurawiny zmniejsza ryzyko zawału. Picie szklanki soku dziennie podnosi poziom dobrego cholesterolu, zapobiega zatykaniu się naczyń krwionośnych.
3. Ochrona żołądka Chroni przed wrzodami żołądka, zwalczając bakterie Helicobacter pylori.
4. I wiele innych Usuwa też wolne rodniki, dzięki czemu znacznie zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób, m.in. nowotworów, zaćmy, choroby Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu.
Jeszcze kilka wartościowych informacji: Wyniki najnowszych badań potwierdzają, że proantocyjaniny (bioflawonoidy) zawarte w żurawinie hamują rozwój komórek nowotworowych. Z badań wynika, że żurawina podnosi nawet o ponad 120 proc. poziom przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym. Nadzieje wiąże się z hamującym postępy choroby działaniem żurawiny w przypadku raka płuc, okrężnicy oraz białaczki.
Jednocześnie żurawina chroni mózg. Spożywanie owoców żurawiny, a także żurawinowych soków i napojów, wpływa na spowolnienie procesu starzenia się szarych komórek, a tym samym zapobiega przedwczesnemu upośledzeniu funkcji motorycznych oraz poznawczych. Dzieje się tak dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.
Składniki żurawiny wpływają zbawiennie na funkcje serca. Odpowiednia ilość potasu (wielokrotnie większa niż sodu) przyczynia się do normalizacji ciśnienia tętniczego krwi, co ma istotne znaczenie dla sprawnego funkcjonowania serca. Flawonoidy występujące w żurawinie są odpowiedzialne za zmniejszenie zapadalności na choroby serca poprzez powstrzymywanie tworzenia zakrzepów krwi oraz korzystny wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Dzięki swym własnościom antyoksydacyjnym zapobiegają utlenianiu cholesterolu, a to z kolei znacząco zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania naczyń krwionośnych, jednocześnie zmniejszając ich kruchość i przepuszczalność.
Owoce żurawiny zawierają tak wiele tak różnych cennych składników dla zdrowia człowieka, że zaliczana jest do roślin leczniczych.
ZASTOSOWANIE:
- do dekoracji
- do wypieków
- do lodów i innych deserów
- jako przekąska
Wartości odżywcze w 100 g produktu
- Kilokalorie - 321kcal
- Białko - 0.0g
- Tłuszcze - 1.0g
- Węglowodany - 75g
Aukcja dotyczy opakowania 1kg w cenie brutto
Produkt dostępny również w opakowaniu 0,25 i 0,5kg
CECHY PRODUKTU:
Kraj pochdzenia: USA
Producent: PARTNER
Produkt: suszone owoce w opakowaniu foliowym
Waga brutto: 1,2kg.
|