Żurawina od niepamiętnych czasów uważana jest za ważny składnik diety, mający duży wpływ na poprawę zdrowia.
SKŁADNIKI W 100g PRODUKTU
|
SKŁADNIK ODŻYWCZY
|
ILOŚĆ
|
%GDA*
|
Wartość energetyczna
|
384,0 kcal
|
-
|
Tłuszcz
|
1,0 g
|
-
|
Węglowodany
w tym błonnik:
|
90,8 g
35,4 g
|
-
-
|
Białko
|
3,0 g
|
-
|
Sód
|
15,4 mg
|
-
|
Witamina A
|
462,0 mcg
|
57,8
|
Witamina C
|
102,0 mg
|
127,5
|
Wapń
|
62,0 mg
|
7,8
|
Żelazo
|
1,9 mg
|
13,6
|
*Wskazane Dzienne Spożycie (GDA)
Aktywne składniki:
Choć witamina C i błonnik odgrywają bardzo istotną rolę we właściwościach żurawin, to zawartość wielu niezwykłych fitoskładników w tych owocach wzbudziły zainteresowanie badaczy. Znaczna większość tych fitoskładników została zbadana pod kątem właściwości antyoksydacyjnych, w wielu przypadkach wyniki były imponujące. Istotne jest badanie, które odkryło, że fitoskładniki żurawin brane pod uwagę osobno nie przynoszą takich samych korzyści dla zdrowia jak fitoskładniki współdziałające w grupie.
Podsumowując: CAŁE OWOCE ŻURAWIN najlepiej wspomagają nasze zdrowie.
Działanie: Wykazano, że żurawina posiada właściwości wspomagające prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Medycyna ludowa zaleca jej stosowanie w przeziębieniach (działa przeciwgorączkowo), anginie, w przypadku osłabienia pracyżołądka, jelit i trzustki a także na awitaminozę i ogólne osłabienie i przemęczenie organizmu. Żurawina ma właściwości witaminizujące i odtruwające.
Stosowanie: żurawinę, dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem albo szejkiem mleczno-owocowym.
Sposób przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej.
Kraj pochodzenia: USA