Sok żurawinowy 200ml
Zaleca się przy anginie, przeziębieniach lub innych chorobach infekcyjnych. Żurawina zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami serca, nowotworami i zapaleniami dróg moczowych. Normalizują również przemianę materii, pracę serca i ciśnienie krwi.
Skład: 100% żurawin, nie zawiera konserwantów
Spożycie: 1 łyżka 2 razy dziennie lub rozcieńczyć w wodzie 1:10. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym. Po otwarciu przechowywać w lodówce do 20 dni.
Wartość odżywcza w 100ml: białko 0,06g, węglowodany 5,9g, tłuszcze 1,03g, wartość energetyczna 40kcal.
Ostatnie badania wykazały także, że substancje zawarte w owocach żurawiny:
Nie tylko infekcje układu moczowego są inicjowane przez przyleganie bakterii do tkanek gospodarza. Zdolność owoców żurawiny do ograniczania przylegania bakterii została potwierdzona także w przypadku innych bakterii niż E.coli. Stwierdzono również, że owoce te mają właściwości probiotyczne – wspomagają wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej podczas gdy niszczą szkodliwe bakterie. Wykazano też, że owoce żurawiny zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej.
Picie soku z żurawiny w znaczący sposób wspomaga niszczenie bakterii H. pylori, głównych winowajców choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Antybiotykoterapia w tym przypadku, jest skuteczniejsza jeśli dodatkowo podczas niej wypija się sok z żurawiny.
Owoce żurawiny zawierają kwas chinowy. Jest on szczególny ponieważ w postaci niezmienionej zostaje wydalany z naszego organizmu wraz z moczem. Jego obecność sprawia, że mocz ma lekko kwaśny odczyn, co zapobiega łączeniu się jonów wapnia i fosforu w nierozpuszczalne związki. Tym samym chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych.
Jak wiadomo niskie stężeni cholesterolu HDL jest znanym czynnikiem ryzyka chorób układu sercowo naczyniowego. Stwierdzono, że regularne wypijanie soku z żurawiny podwyższa poziom HDL. Badania wykazały, że antyoksydanty zawarte w owocach żurawiny zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL, szczególnie dotyczy to mężczyzn.
Badacze uważają, że sok z żurawiny co prawda nie zapobiega występowaniu zawałom, jednak może zmniejszać jego rozległość, a więc jego konsekwencje zdrowotne.
Kategoria: kkondzikkprzetwory |