Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

ŻURAWINA CIĘTA SUSZONA 250G JAKOŚĆ ZDROWIE I URODA

07-07-2015, 16:16
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 7.99 zł     
Użytkownik trzyziarna
numer aukcji: 5429857732
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 13   
Koniec: 07-07-2015 16:26:44
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Kontakt

 

519-[zasłonięte]-637

[zasłonięte]@falloncoffee.pl

Kraków

Wysyłka

WYSYŁKA W CIĄGU 48 GODZIN

  • kurier
  • kurier za pobraniem
  • paczka pocztowa
  • list pocztowy polecony

Sposób płatności

  • przelew tradycyjny
  • płatność Payu
  • za pobraniem

PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST

ŻURAWINA CIĘTA SUSZONA

250G

DZIAŁA PRZECIWBAKTERYJNIE I

PRZECIWGRZYBICZO STYMULUJE

UKŁAD MOCZOWY

 

NAJWYŻSZA JAKOŚĆ I

GWARANCJA BEZPIECZNYCH

ZAKUPÓW

 

 

Suszone owoce żurawiny należą do najzdrowszej żywności na świecie. Są one naładowane substancjami odżywczymi, głownie witaminą C które mogą istotnie wpływać na dobre funkcjonowanie całego organizmu. Ponadto świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów, przekąsek oraz wielu dań.

Skład: suszone owoce żurawiny

Waga netto: 250g

 

Czarnuszka siewna to roślina dająca nasiona, które znalazły zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie dzięki swoim wyjątkowym właściwościom. Nasiona czarnuszki mogą być pomocne przy nadciśnieniu i wrzodach żołądka. Wspomogą również walkę z trądzikiem. Z kolei w kuchni czarnuszką można zastąpić pieprz.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czarnuszka-zastosowanie-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-czarnuszki_39757.html

Żurawina jest niską krzewinką o małych, czerwonych owocach, przypominających jagody lub borówki. Zawiera dużo błonnika oraz witamin grup(B1, B2, B6, C, E, karoten), a także minerałów: sodu, potasu,  fosforu, wapnia, magnezu,  jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy (a konkretnie poliantocyjanidy), które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Zalecana jest przy niedoborach tych witamin i minerałów. Kwas benzoesowy sprawia, że jest owocem długo zachowującym świeżość. Kwasy cytrynowy i jabłkowy nadają owocom kwaśny, cierpki smak, dlatego te świeże owoce w diecie pojawiają się bardzo rzadko. Częściej niż po świeżą żurawinę sięgamy po przetworzoną.


Współczesne badania naukowe jednomyślnie potwierdzają, że żurawina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu jest skuteczna, m.in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka.


 

Żurawina chroni przed wrzodami żołądka


Substancje zawarte w żurawinie powstrzymują niektóre bakterie wywołujące wrzody żołądka przed osadzaniem się na ściankach układu trawiennego, np. żurawina powstrzymuje osadzanie się bakterii w śluzówce żołądka.

 

Co kryje w sobie żurawina...?

 

Owoce żurawiny mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego powinno się je spożywać przy różnych infekcjach jako wspomaganie leczenia oraz jako skuteczną profilaktykę. Flawonoidy z kolei mają właściwości przeciwutleniające, dlatego żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Te zdrowe owoce pomagają też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL („dobry” cholesterol). Owoce żurawiny dobrze oczyszczają organizm z toksyn – są zatem idealnym składnikiem każdej diety. To także dobre owoce na odchudzanie.


Żurawina była i jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem czy pęcherzem. Co istotne, współcześnie wiele leków tworzonych jest na bazie żurawiny. Naturalnym środowiskiem dla żurawiny są torfowiska wysokie, w jakie zamieniają się zarastające roślinnością zbiorniki wodne. To specyficzne podłoże sprawia, że w owocach żurawiny gromadzą się w dużym stężeniu substancje o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych – proantocyjanidyny, które m.in. chronią wątrobę, obniżają poziom cukru we krwi, wzmagają siłę skurczu mięśnia sercowego. Jednak najlepiej znany jest korzystny wpływ żurawiny na układ moczowy.

Prócz właściwości aseptycznych żurawina mają też zalety odżywcze. Są m.in. bogatym źródłem witamin A, C i z grupy B. Najwięcej substancji odżywczych i leczniczych zawierają świeże owoce (są dostępne od października do stycznia). Szczelnie zapakowane można przechowywać w lodówce nawet trzy miesiące. Suszone zachowują swoje właściwości przez kilka lat. Żurawina dobrze też znosi wysokie temperatury, gotowanie nie niszczy zawartych w niej związków bakteriobójczych.

Żurawina, a stany zapalane dróg moczowych:


Na infekcje dróg moczowych najbardziej narażone są kobiety (mężczyznom ta przypadłość zdarza się ośmiokrotnie rzadziej). Z badań wynika, iż niemal 30 proc. kobiet w swoim życiu przechodzi zapalenie pęcherza moczowego. Infekcje dróg moczowych wywołują najczęściej bakterie E. coli.  Osadzają się one w drogach moczowych, gdzie powodują stany zapalne. Badania wykazały, iż żurawina zmniejsza przyczepność bakterii E.coli do ścianek dróg moczowych, jednocześnie zmniejszając ilość tych bakterii w moczu. Dlatego dzięki swoim właściwościom wypłukującym bakterie E.coli żurawina może zmniejszać podatność na zapalenie dróg moczowych. Pomaga ona również zapobiegać infekcjom pęcherza moczowego u osób mających problemy z całkowitym opróżnianiem pęcherza (jak mężczyźni z przerostem prostaty). Żurawina przynosi tak bardzo potrzebną pomoc osobom z założonym cewnikiem czy z zaburzeniami neurologicznymi (np. po udarze, wylewie czy urazie kręgosłupa), czyli w przypadkach, w których ryzyko infekcji jest bardzo duże. Osobom mającym skłonność do infekcji dróg moczowych zaleca się przyjmowanie żurawiny w celu zapobiegania ewentualnym nawrotom

 

Żurawina zmniejsza ryzyko chorób serca


Flawonoidy w żurawinie są bardzo podobne do tych w czerwonym winie, dlatego jej spożywanie daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom serca. Związki zawarte w żurawinie powstrzymują tworzenie się zakrzepów i mają korzystny wpływ na rozszerzenie się naczyń krwionośnych. Zapobiega również utlenianiu się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania się naczyń krwionośnych.

 

 

WSKAZANIA I ZASTOSOWANIE:

  • Infekcje dróg moczowych
  • Choroby dziąseł
  • ogólne osłabienie organizmu
  • doskonale odkwasza organizm
  • skuteczna w walce z wrzodami żołądka
  • wspomaga układ krążenie
  • stymuluje prawidłową pracę serca

 

Żurawina ma zdolność ochrony komórek mózgowych przed uszkodzeniami, które zdarzają się podczas wylewu czy zakrzepu. Od niepamiętnych czasów ważny składnik diety, mający duży wpływ na poprawę zdrowia. Medycyna ludowa zaleca stosowanie żurawiny w przeziębieniach, anginie, schorzeniach reumatycznych, w przypadku osłabienia pracy żołądka, jelit i trzustki, a także na awitaminozę i przemęczenie.

 

 

ZAPRASZAMY NA POZOSTAŁE NASZE AUKCJE


 

KomentarzePanelealle

 

panele ebay

Fallon Coffee