Żurawina cięta 300 g bez chemii
Żurawina choć rośnie w Polsce, nie cieszy się dużą popularnością. A szkoda! Bo żurawina skutecznie walczy
z chorobami – od zapalenia nerek po otyłość i nowotwory.
Żurawina, czy to świeża, czy suszona, czy w postaci soku, jest owocem pełnym wartości odżywczych,
korzystnie wpływających na zdrowie i urodę.
Właściwości odżywcze owocu żurawiny
Szklanka soczystych jagód żurawiny dostarcza 3,2 g błonnika (tyle, ile duże jabłko), ma nawet 30 mg witaminy C, witaminę B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy.
To one nadają owocom charakterystyczny cierpko-słodki smak.
Żurawina zawiera też sporo kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu.
Dzięki niemu zachowuje świeżość na długo po zerwaniu owoców.
W lodówce przechowasz ją sześć tygodni, a w zamrażalniku nawet rok.
W jakich chorobach pomoże?
Naukowcy potwierdzają, że żurawina należy do czołówki roślin o właściwościach prozdrowotnych.
Od dawna stosowano ją w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego.
Cierpkie jagody żurawiny zawierają sporo cytrynianów, które mogą ograniczać powstawanie złogów
szczawianowo-wapniowych. Dlatego regularne picie dużej ilości soku żurawinowego pozwala zapobiegać powstawaniu
kamieni nerkowych, ale także je rozpuszczać. Co więcej, żurawina ma działanie antybakteryjne i może zwalczać
infekcje dróg moczowych. Żurawina hamuje przyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych dróg moczowych,
ich namnażanie i ułatwia wydalanie. Podobnie działa na bakterie Helicobacter pylori odpowiadające za powstawanie wrzodów oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia.
Substancje zawarte w cierpkiej żurawinie działają na zęby jak teflon. Tworzą one powłokę utrudniającą przyleganie
bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł. Ale to nie wszystko. Żurawina przyniesie ulgę także kobietom
w okresie menopauzy.
Konfitura z żurawinyMiodowe gruszki z żurawinąGrillowana cukinia z sałatką z żurawiny
Na zdrowe serce i mocne tętnice
Największe zainteresowanie badaczy wzbudzają właściwości przeciwutleniające drobnych owoców żurawiny,
porównywane do działania czerwonego wina. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku żurawinowego
zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. A to dzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne. Mają pozytywny wpływ na poziom dobrego
cholesterolu HDL, co obniża ryzyko zawałów serca. Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie chronią też organizm
przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników, zapobiegając niektórym nowotworom, np.
okrężnicy lub płuc.
Żurawina zapakowana jest w torebki przeźroczyste strunowe typu doypack dodatkowo zabezpieczone zgrzewem
(to zamknięcie typu wielokrotnego użytku z dobrą odpornością mechaniczną) , z atestem spożywczym, oznaczone
etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Gwarancja zachowania świeżości na dłużej.
Informacja - Czas realizacji zamówień na produkty to 2 dni roboczych.