Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Żur wiejski, żurek 500ml

13-07-2015, 20:07
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 2 zł     
Użytkownik irwax
numer aukcji: 5449146050
Miejscowość Kalisz
Wyświetleń: 24   
Koniec: 13-07-2015 20:06:17
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Allegro

www.RajNatury.com.pl

Oferuję Państwu

żur wiejski 0,5L

Skład: woda, mąka żytnia

Zaczyn wyrabiany jest w Piekarni w glinianych garach.

Do żurku można dodać sok z kapusty kwaszonej co daje niepowtarzalny smak, oraz daje dodatkowe walory zdrowotne.

Żurek jest naturalną potrawą:

Dziś żurek występuje pod różnymi postaciami: mamy żurek w torebkach, słoikach, butelkach szklanych i plastikowych. Są to produkty oczywiście pasteryzowane, często sztucznie fermentowane, przy użyciu tzw. wspomagaczy. Natomiast tradycyjny żurek ma jedną postać, mianowicie jest zupą gotowaną na zakwasie, który jest procesem określonych czynności, które muszą zachodzić wyłącznie w naszej kuchni. Tak zwane „nastawianie” czy „zaczynianie” polega na użyciu zwykłego glinianego garnka, mąki żytniej, trochę ciepłej studziennej lub źródlanej wody. W ciągu trzech, czterech dni, w określonej temperaturze, w procesie fermentacji powstaje zupa o określonej strukturze energetycznej i pokarmowej. Każdy, kto spróbuje naturalnego żurku, wie jaki potencjał energii i zdrowia jest ukryty w tym pospolitym daniu.

„Produkty spożywcze (mowa o przemysłowej wysoko przetworzonej żywności) muszą być pachnące, kolorowe, co także zawdzięczają syntetycznym związkom oraz pięknie opakowane, aby przyciągały wzrok kupujących. Ale nikt nie pyta, czy są one równie wartościowe. Nadzór inspektorów sanitarnych sprawia, że żywność jest bezpieczna, a ilość dodatków konserwujących w poszczególnych produktach jest utrzymana na bezpiecznym poziomie. Jeśli zjada się jeden czy dwa produkty dziennie, to nie ma problemu, ale jeśli jemy ich bardzo dużo, to ilość „poprawiających” dodatków chemicznych sięga 10–20 g dziennie, a to nie jest korzystne dla zdrowia”. I wtedy – dodaje znakomita specjalistka – z pomocą przychodzi jedzenie dużych ilości fermentowanych produktów, np. soku z kiszonej kapusty, ogórków, naturalnych żurków, bo one zapewniają prawidłową florę bakteryjną, którą niszczy żywność przetworzona.

I tak żur stanowi jedno z najbogatszych źródeł witamin z grupy B, naturalnie pod warunkiem, że nie gotuje się go zbyt długo, bo temperatura je niszczy. Ta ważna witamina ułatwia trawienie węglowodanów, jest niezbędna dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Jej niedobór powoduje stan chronicznego dokuczliwego zmęczenia i rozdrażnienia, brak apetytu, osłabienie pamięci, niezdolność do koncentracji oraz ogólną apatię. Dużych dawek kompleksu witamin B, bo w naturze nie ma produktu, który zawierałby wyłącznie wyizolowane jej grupy, np. B6 czy B1, potrzebują kobiety w ciąży oraz osoby żyjące w stresie. Regularne jedzenie żurku z razowej pełnej mąki leczy niedomagania przewodu pokarmowego, korzystnie wpływa m.in. na pracę żołądka, jelit i okazuje się pomocne przy leczeniu alergii, reumatyzmu, nerwic, migren, niedokrwistości, chorób skórnych, a nawet łuszczycy.

Zobacz inne Moje Aukcje

Kupujac na moich aukcjach płacisz tylko za jedna przesyłke, zalezna tylko od wagi paczki

Jesteśmy legalnie działająca firmą, do każdego zamówienia wystawiamy paragon lub fakturę VAT

Zobacz nasze pozostałe aukcje: Panelealle

Komentarze

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

Panelealle galerie przedmiotow na aukcje

WYSYŁKA

Każda paczka jest ubezpieczona

.


Dodano 2[zasłonięte]015-03 18:48
Producent zmienił nazwę z wiejski na królewski, ale jest to dokładnie ten sam żur z tej samej piekarni.