Żelatyna to naturalna substancja białkowa, odpowiednia do użycia w niskokalorycznych daniach. Nie zawiera węglowodanów, tłuszczów i alergenów. Jest składnikiem bardzo dobrze przyswajalnym.
Jest to ten sam produkt co żelatyna granulowana powszechnie występująca w sklepach, jednakże charakterystyczną cechą oferowanej żelatyny jest struktura listkowa a nie granulowana. Listki posiadają wymiary około 230x70 mm i wagę około 2,5 grama każdy.
ZALETY ŻELATYNY W LISTKACH;
Dozowanie- nie jest potrzebna wiedza na temat siły żelowania, nie trzeba ważyć żelatyny, wystarczy policzyć ile wg przepisu potrzebnych jest listków lub stosować wg własnego wyczucia w zależności jak grubą powłokę chcemy otrzymać.
Rozpuszczanie - nie ma w ogóle problemów z grudkami, nie potrzebujemy konkretnej ilości wody, wystarczy wrzucić do dowolnej ilości a listki same się nasączą.
FUNKCJE I ZASTOSOWANIE;
Tworzenie cienkich tekstur żelatynowych, pokryć i powłok podczas produkcji wielu różnych specjałów w branżach cukierniczej, piekarnictwie, cateringu, hotelach i restauracjach. Szeroko stosowana do ciast, deserów galaretkowych, kremów, sosów, lodów itd.
SPOSÓB UŻYCIA;
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, wyjąć i lekko odcisnąć. Odciśniętą żelatynę wymieszać bezpośrednio z gorącą masą, żelatyna natychmiast się rozpuszcza. W przypadku zimnej masy (np. śmietany) odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodać najpierw niewielką ilość masy, nigdy nie odwrotnie. Następnie wymieszać ją z pozostałą masą i pozostawić do ochłodzenia przez 2-3 godziny.
Data ważności; 04.11.2019 Kraj pochodzenia; Niemcy
Opakowanie widoczne na zdjęciu zawiera 10 listków po ok. 2,5 grama każdy.