Żelatyna to naturalna substancja białkowa otrzymywana z surowca pochodzenia zwierzęcego, zawierającego kolagen. Dzieki wysokiej zawartości aminokwasów, żelatyna została zakwalifikowana jako produkt spożywczy.
Bogata w białko żelatyna nie zawiera cholesterolu, tłuszczu,węglowodanów, ani konserwantów, dzięki czemu ma szerokie zastosowanie jako dodatek funkcjonalny.
Parametrem klasyfikującym i określającym jakość żelatyny są stopnie Blooma, mówiące o twardości galarety (żelu) - im wyższy stopień twardości galarety tym wyższa jakość. Żelatyna zwykła spożywcza powinna posiadać 170 stopni Blooma. Oferowany przez nas wysokiej jakości produkt posiada 280 stopni w tej skali.
Wartość bloom Żelatyna posiada właściwości termo-zmienne. Gdy stygnie, formuje się z niej żel, który zamienia się w ciecz przy temperaturze powyżej 25-35oC. Dzięki tej właściwości możliwe jest osiągnięcie efektu 'rozpływa się w ustach', który często jest efektem pożądanym przez producentów wyrobów cukierniczych. Jako że, różne gatunki żelatyny posiadają różną siłę żelu przy tym samym stężeniu, odmienne tekstury można osiągnąć poprzez zmianę stężenia lub zmianę wartości bloom żelatyny. Tak, więc dla produktów, które spożywa się jako schłodzone, tj. galaretki, bardziej odpowiednia jest niska wartość bloom, która zmiękcza lepiej niż żelatyny z wysoką wartością bloom.
Zastosowanie
W gastronomii stosowana jest do przyrządzania różnych potraw mięsnych i rybnych podawanych w galarecie. Jako zagęszczacz wykorzystywana jest przy produkcji jogurtów a jako środek ochronny przy produkcji lodów i mrożonych deserów.
DAWKOWANIE 18g/litr wody
NIE GOTOWAĆ!!!
KRAJ POCHODZENIA POLSKA
DATA WAŻNOŚCI 01.2013
DATA WAŻNOŚCI ZNAJDUJE SIĘ NA ETYKIECIE WYSŁANEJ DO KLIENTA
NA WSZYSTKIE KUPIONE U MNIE TOWARY DOSTAJESZ PARAGON LUB NA ŻYCZENIE FAKTURĘ VAT
PRZESYŁKI W LISTACH WYSYŁAM W KOPERCIE BĄBELKOWEJ
MASZ PEWNOŚĆ ŻE TOWAR POCHODZI Z LEGALNEGO ŹRÓDŁA.
W OFERCIE INNE PRZYPRAWY ORAZ INNE RZECZY POTRZEBNE W TEJ BRANŻY.
|