Charakterystyka:
Żelatyna - naturalna substancja białkowa, kolagen, zawarty w skórze, chrząstkach i kościach zwierzęcych. Rozpuszczona w wodzie, łatwo przechodzi w żel, o ile temperatura otoczenia nie jest zbyt wysoka, przy czym proces ten może być odwracalny. Schładzany roztwór gęstnieje, zamieniając się w żel, po podgrzaniu powraca do postaci płynnej. Żelatyna to produkt pozbawiony tłuszczów. Zawiera jednak sporą ilość protein, dzięki czemu jest środkiem bardzo odżywczym i łatwo przyswajalnym. 270 bloom.
Zastosowanie:
Żelatynę można stosować do przyrządzania galaretek mięsnych, drobiowych, rybnych, owocowych oraz deserów (w tym serników na zimno oraz kremów).
Jest niezwykle popularna jako tzw. zimna blacha na stół dla gości.
Żelatyna ma szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w przemyśle spożywczym. Stosowana jest jako emulgator oraz środek żelujący, a oznaczana na liście legalnych dodatków do żywności w Unii Europejskiej symbolem E441. Stosowana jest również jako lek i do produkcji leków.
Żelatynę stosuje się także w kulkach do gry w paintball – kulka jest żelatynową skorupką wypełnioną farbą, która po rozbiciu o cel pozostawia na nim ślad. Stosuje się farby w różnych kolorach. :)
Sposób przygotowania:
Wlej do naczynia 0,5l przegotowanej wody lub wywaru, wsyp 2-3 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia się żelatyny. Nie gotuj ponownie.
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, z atestem, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.
Informacja o alergenach: Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, soi, selera, sezamu, glutenu, orzeszków ziemnych, innych orzechów, jaj i laktozy.