Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

ŚWIETNA i świeża oliwa z KRETY - 5L zbiór 2014

30-08-2014, 13:13
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 118 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 118 zł     
Użytkownik malgosia75
numer aukcji: 4519871339
Miejscowość Nieporęt
Kupiono sztuk: 12    Licytowało: 11    Wyświetleń: 166   
Koniec: 30-08-2014 12:49:12
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze stanowisko na targach w Zakopanem w sierpniu 2011GRECKIE DELIKATESY

 

To co w Grecji najsmaczniejsze

 

Grecka oliwa Extra Virgin prosto z Krety oraz inne przysmaki z Grecji

 

 

 

Zbiór STYCZEŃ 2014r. - najświeższa oliwa na rynku!


KROPLA KRETY® - Oliwa o obniżonej kwasowości, która wynosi < 0,5%


Nasza wielka, grecka przygoda na ekranie Dzień Dobry TVNData przydatności do spożycia: czerwiec 2016r. - najświeższa dostawa!


Świeża oliwa posiada najwięcej substancji zdrowotnych, w szczególności polifenoli. Odczuwa się ich obecność przez lekkie "drapania w gardle".

 

 

ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE!

BEZPŁATNA DOSTAWA KURIERSKA NA TERENIE POLSKI PRZY ZAMÓWIENIU ŁĄCZNYM POWYŻEJ 350zł!

BEZPŁATNA DOSTAWA NA TERENIE WARSZAWY PRZY ZAMÓWIENIU ŁĄCZNYM POWYŻEJ 200zł!

Tak od lat rozpoczynamy Niedzielę Wielkanocną w ChaniiW poszukiwaniu najlepszych smaków przemierzamy najciekawsze zakątki GrecjiZapraszamy Państwa do świata greckich smaków, do kuchni powszechnie cenionej za swoją prostotę i "domowość", ale przede wszystkim uważanej za najzdrowszą we współczesnym świecie. O tym ostatnim przekonujemy się każdego dnia obserwując naszych sędziwych sąsiadów w jednej z sennych kreteńskich wiosek. Ich kluczem do długowieczności jest na pewno ruch oraz dieta bogata w świeże warzywa i owoce, domowe sery, zieleninę i zioła porastające okoliczne wzgórza, czerstwe pieczywo, ryby oraz najlepszą na świecie oliwę.

Zgłębiamy tajniki powstawania najlepszej oliwyZgłębiamy tajniki powstawania najlepszej oliwyOliwa nie jest dla nas zwykłym produktem, lecz naszą pasją. Naszą wielką, grecką kulinarną przygodę rozpoczęliśmy od przeprowadzki na Kretę w 2006 roku, gdzie przez lata zgłębialiśmy tajniki greckiej kuchni, a niekończące się podróże w poszukiwaniu najlepszych smaków zaowocowały stworzeniem oferty, dzięki której smaczne i zdrowe przysmaki zagoszczą na Państwa stole. Podróżując po Grecji od kilku lat staramy się wybierać produkty najbardziej wartościowe, a jednocześnie niedostępne lub trudno osiągalne na polskim rynku. Poszukujemy również produktów regionalnych charakterystycznych dla konkretnej części Grecji jak np. dzikie kapary z Santorini czy jęczmienne czerstwe pieczywo do dakos tak popularne na Krecie.

Najlepsza do każdej sałatki!

Nasza oliwa Kropla Krety została wybrana przez Szefa Kuchni p. Karola Okrasę do serwowania w restauracji Platter by Karol Okrasa w hotelu InterContinental w W-wie. Zapraszamy do degustacji!

 

Zbiór oliwek na Krecie odbywa się od końca listopada do marca. Początek zbioru wypada zazwyczaj w ok. 1,5 - 2 miesiące po pierwszych opadach jesiennych, które zazwyczaj zdarzają się na przełomie września/października. Niektórzy Sprzedawcy twierdzą, że oliwa może pochodzić ze zbioru wrześniowego - niestety nie jest to możliwe. Oliwki we wrześniu są jeszcze bardzo małe i niedojrzałe, a próba wyciśnięcia z nich oliwy zakończyłaby się stworzeniem produktu niezdatnego do spożycia.

Tak wyglądają oliwki w jednym z naszych gajów pod koniec września.

Najlepsza oliwa pochodzi ze wschodniego rejonu Krety (Sitia) oraz z wybranych gajów z zachodniej Krety (na południe od Chanii i w okolicach Kolimbari/Voukoulies). Pozostali producenci, zarówno z centralnej Krety (Heraklion, Rethymnon), pozostałych rejonów Grecji i innych krajów basenu Morza Śródziemnego często nie potrafią uzyskać produktu tak wysokiej jakości. Zdarza się, iż kwasowość ich oliw oscyluje wokół 0.8%, czyli na granicy umożliwiającej im nazewnictwo Extra Virgin (jest to możliwe w przypadku oliw z pierwszego tłoczenia, których kwasowość nie przekracza 0.8%). Pamiętaj! Jeśli zależy Ci na oliwie najwyższej jakości, zwracaj uwagę na kwasowość oliwy - im niższa, tym lepsza. Lata spędzone na Krecie i degustacja dziesiątek rodzajów oliw w każdym rejonie wyspy pozwoliły nam na wybór tych, których właściwości i smak są najlepsze: Kropla Krety i Oliwa od Chłopa z zachodu Krety oraz Sitia ze wschodniej części wyspy.

Grecja utrzymała całkowity zakaz uprawy żywności GMO (genetycznie modyfikowanej) na swoim terenie.

Chcemy zaoferować Państwu jedną z najlepszych oliw, jakie znajdują się obecnie na greckim rynku. Kilka kropel tej wspaniałej kreteńskiej oliwy pozwoli Państwu poczuć smak lata i przenieść się myślami na tę słoneczną wyspę. Oliwa z oliwek to samo zdrowie!

Właściwości oliwy Kropla Krety:

  • Extra Virgin, czyli najwyższej jakości oliwa o kwasowości <0,5 % (im niższa kwasowość oliwy tym wyższa jest jej jakość)

  • z pierwszego tłoczenia na zimno przy użyciu wyłącznie środków mechanicznych,

  • ręczny zbiór oliwek, z który jest wytłaczana,

  • oliwa jest jednorodna, nie jest mieszanką oliw,

  • oliwa ta pochodzi ze zbiorów – styczeń 2014 - najświeższa oliwa na rynku

  • rejon pochodzenia: Chania/Kreta

Kropla Krety to :

  • doskonały aromat i smak,

  • najwyższej jakości tłuszcz, który nadaje się zarówno do smażenia jak i spożywania na zimno,

  • niepowtarzalny zielonkawy kolor, który zawdzięcza oliwkom Koroneiki,

  • drogocenne właściwości zdrowotne,

  • w pełni naturalny produkt, bez żadnych dodatków,

  • idealna do spożywania na czczo przy chorobach wrzodowych oraz wieńcowych.

Oliwa na zdrowie!

 

Oliwa należy do zdrowych tłuszczów. Odpowiednio zbilansowana dzienna dieta powinna uwzględniać spożycie tłuszczów. Tłuszcze zawierają kwasy tłuszczowe, które dzielimy na 3 rodzaje: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Tłuszcze zwierzęce zawierają głównie tłuszcze nasycone, a oleje wytłaczane z nasion oraz oliwa to głównie tłuszcze jednonienasycone, które w ich składzie sięgają nawet do 83%.

 

 

Oliwa jako kluczowe źródło kwasów jednonienasyconych pomaga w:

 

- obniżeniu poziomu "złego cholesterolou" (LDL) we krwi,

- utrzymaniu we krwi właściwego poziomu "dobrego cholesterolu" (HDL),

- prawidłowej pracy jelit,

- zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz ochronie organizmu przed chorobą wieńcową dzięki zawartości przeciwutleniaczy,

- leczeniu chorób gastrycznych i wrzodowych, wspomaga prawidłowe trawienie,

- lepszym wchłanianiu wapnia przez organizm,

- zapobieganiu chorobom nowotworowym,

- odmłodzeniu skóry.

 

 

 

Z racji, że to Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej społeczności. Ich uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z wielowiekową tradycją – ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już po ok. dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach rozsianych po gajach oliwnych. Ok. 82% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa Extra Virgin - żaden z krajów produkujących oliwę nie może pochwalić się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie - 26l rocznie na osobę. Na Krecie najpopularniejszy gatunek oliwek to Koroneiki - bardzo drobne, dzięki czemu idealnie nadają się do wytłoczenia.

 

To właśnie dzięki znakomitej oliwie mieszkańcy Krety cieszą się długowiecznością i witalnością. Oliwa chroni układ sercowo-naczyniowy, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji lipoprotein wysokiej gęstości, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wielu organów. Chroni również nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które mogą być przyczyną wielu stanów zapalnych, przyspieszonego starzenia się organizmu czy pojawienia się nowotworów.

Oliwa Kropla Krety jest tłoczona i puszkowana na Krecie. Produkt koszerny.

 

 

Termin przydatności do spożycia to czerwiec 2016

Pojemność: 5 litrów

 

Możliwość wystawienia faktury VAT.


Najstarsze drzewo oliwne na

Krecie znajduje w pobliżu naszego

domu w okolicach miejscowości Kolimbari

Zapraszamy do zapoznania się z opiniami naszych klientów oraz na nasze inne aukcje z greckimi specjałami.

Osobom nie znającym tak dobrze kuchni greckiej, umożliwiamy jej poznanie dzięki naszym przepisom, które wraz ze zdjęciami "krok po kroku" publikujemy w dziale Przepisy Greckie.

Odbiór osobisty możliwy w Nieporęcie, 4km od granicy Warszawy w kierunku na Zalew Zegrzyński.
KOSZT WYSYŁKI KURIERSKIEJ WYNOSI 20zł NIEZALEŻNIE OD ILOŚCI ZAKUPIONYCH TOWARÓW.
PRZY ZAKUPIE POWYŻEJ 350zł PRZESYŁKA KURIERSKA GRATIS - możliwa tylko i wyłącznie po przedpłacie na konto lub poprzez PayU (darmowe przesyłki za pobraniem możliwe sa jedynie w przypadku dostawy kurierem dedykowanym na terenie Warszawy, Nieporętu, Legionowa i Jabłonny)
W WARSZAWIE (kody pocztowe rozpoczynające się od 00-04) MOŻLIWOŚĆ BEZPŁATNEJ DOSTAWY PRZY ZAMÓWIENIU ŁĄCZNYM ZA CO NAJMNIEJ 200 zł. BEZPŁATNE DOSTAWY ODBYWAJĄ SIĘ W ŚRODY W GODZINACH 11-15 ORAZ W CZWARTKI W GODZINACH 19-21.30.
 
Zapraszamy na nasze pozostałe aukcje!

Oliwa

 

Oliwki

 

Suszone pomidory

 

Chałwy

 

Tahini

Octy balsamiczne

 

Pozdrawiamy ze słonecznej i pachnącej Krety, życząc udanych zakupów i niepowtarzalnych smaków,

 

Greckie Delikatesy i Przepisygreckie.pl

Opis i zdjęcia naszych aukcji są naszego autorstwa, stanowią przedmiot praw autorskich i podlegają ochronie zgodnie z ustawą z dn. 04.02.1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. nr 24 poz.93) oraz ochronie z ustawy z dn. 08.06.1993r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U. nr. 47 poz. 211). Kopiowanie zabronione!

Szanowna konkurencjo z Allegro i nie tylko - nie kradnij naszych zdjęć i opisów - stwórz własne!