![](http://www.greckie-delikatesy.pl/allegro/gr_del_Kropla_5L.jpg) |
![](http://www.greckie-delikatesy.pl/allegro/kropla_krety/Kropla_Krety_5L_s.jpg) ![Nasze stanowisko na targach w Zakopanem w sierpniu 2011](http://www.creteteam.com/diary/2011/20<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>811_targi_s.jpg) ![](http://www.greckie-delikatesy.pl/allegro/gfx/galazka_oliwki_s.jpg)
GRECKIE-DELIKATESY.PL
To co w Grecji najsmaczniejsze
Grecka oliwa Extra Virgin prosto z
Krety oraz inne przysmaki z Grecji
Oliwa o obniżonej kwasowości, która wynosi < 0,5%
Data przydatności do
spożycia: sierpień 2013r. - najświeższa dostawa!
Zbiór oliwek to styczeń 2012r. -
najświeższa oliwa na rynku!
|
![Tak od lat rozpoczynamy Niedzielę Wielkanocną w Chanii](http://www.przepisygreckie.pl/photos/homepage/20<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>328/wielkanoc_s.jpg) ![W poszukiwaniu najlepszych smaków przemierzamy najciekawsze zakątki Grecji](http://www.przepisygreckie.pl/photos/homepage/20<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>328/tawerny_s.jpg) Zapraszamy Państwa do świata greckich smaków, do kuchni powszechnie cenionej za swoją prostotę i "domowość", ale przede wszystkim uważanej za najzdrowszą we współczesnym świecie. O tym ostatnim przekonujemy się każdego dnia obserwując naszych sędziwych sąsiadów w jednej z sennych kreteńskich wiosek. Ich kluczem do długowieczności jest na pewno ruch oraz dieta bogata w świeże warzywa i owoce, domowe sery, zieleninę i zioła porastające okoliczne wzgórza, czerstwe pieczywo, ryby oraz najlepszą na świecie oliwę z oliwek.
|
![Zgłębiamy tajniki powstawania najlepszej oliwy](http://www.greckie-delikatesy.pl/allegro/IMG_2927_s.jpg) Oliwa
nie jest dla nas zwykłym produktem, lecz naszą pasją. Naszą wielką, grecką
kulinarną przygodę rozpoczęliśmy od przeprowadzki na Kretę w 2006 roku, gdzie
przez lata zgłębialiśmy tajniki greckiej kuchni, a niekończące się podróże w
poszukiwaniu najlepszych smaków zaowocowały stworzeniem oferty, dzięki której
smaczne i zdrowe przysmaki zagoszczą na Państwa stole. Podróżując po Grecji od kilku lat staramy się wybierać produkty najbardziej wartościowe, a jednocześnie niedostępne lub trudno osiągalne na polskim rynku. Poszukujemy również produktów regionalnych charakterystycznych dla konkretnej części Grecji jak np. pomidory czereśniowe z Santorini czy jęczmienne czerstwe pieczywo do dakos tak popularne na Krecie. |
Najlepsza do każdej sałatki!
|
![](http://www.greckie-delikatesy.pl/allegro/salatka_s.jpg) |
![](http://www.przepisygreckie.pl/photos/zupy_salatki/20<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>419/grecka_mizithra_s.jpg) |
![](http://www.przepisygreckie.pl/photos/zupy_salatki/20<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>213/grecka8_s.jpg) |
![](http://www.przepisygreckie.pl/photos/homepage/20<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>328/grecka_feta_s.jpg)
|
![](http://www.przepisygreckie.pl/photos/zupy_salatki/20<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>213/kretenska9_s.jpg)
|
![](http://www.creteteam.com/photos_crete/homepage/IMG_5D2_1773_s.jpg)
|
|
Nasza oliwa
Kropla Krety została wybrana przez Szefa Kuchni p. Karola
Okrasę do serwowania w restauracji Platter by Karol Okrasa w
hotelu InterContinental w W-wie. Zapraszamy do degustacji! |
|
Najlepsza oliwa pochodzi ze wschodniego rejonu
Krety (Sitia) oraz z wybranych gajów z
zachodniej Krety (na południe od Chanii i w okolicach Kolimbari/Voukoulies). Pozostali producenci, zarówno z centralnej Krety
(Heraklion, Rethymnon), pozostałych rejonów Grecji i innych krajów basenu Morza
Śródziemnego często nie potrafią uzyskać produktu tak wysokiej jakości. Zdarza
się, iż kwasowość ich oliw oscyluje wokół 0.8%, czyli na granicy umożliwiającej
im nazewnictwo Extra Virgin (jest to możliwe w przypadku oliw z pierwszego
tłoczenia, których kwasowość nie przekracza 0.8%). Pamiętaj! Jeśli zależy Ci na
oliwie najwyższej jakości, zwracaj uwagę na kwasowość oliwy - im
niższa, tym lepsza. Lata spędzone na Krecie i degustacja dziesiątek rodzajów
oliw w każdym rejonie wyspy pozwoliły nam na wybór tych, których właściwości i
smak są najlepsze: Kropla Krety i Oliwa od Chłopa z zachodu Krety oraz Sitia ze
wschodniej części wyspy. |
![](http://www.greckie-delikatesy.pl/allegro/oliwna_mapka_Krety.jpg) |
|
Podróżując
po Grecji od kilku lat staramy się wybierać produkty najbardziej wartościowe, a
jednocześnie niedostępne lub trudno osiągalne na polskim rynku. Poszukujemy
również produktów regionalnych charakterystycznych dla konkretnej części Grecji
jak np. pomidory czereśniowe z Santorini czy jęczmienne czerstwe pieczywo do
dakos tak popularne na Krecie.
Chcemy zaoferować Państwu
jedną z najlepszych oliw, jakie znajdują się obecnie na greckim rynku. Kilka
kropel tej wspaniałej kreteńskiej oliwy pozwoli Państwu poczuć smak lata i
przenieść się myślami na tę słoneczną wyspę. Oliwa z oliwek to samo zdrowie! |
|
![](http://www.przepisygreckie.pl/photos/homepage/20<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>328/dakos_s.jpg)
Właściwości
oliwy
Kropla Krety:
-
Extra Virgin,
czyli najwyższej jakości oliwa z oliwek
o kwasowości <0,5 %
(im niższa kwasowość oliwy tym lepsza jest jej jakość)
-
z pierwszego
tłoczenia na zimno przy użyciu wyłącznie środków mechanicznych,
-
ręczny zbiór
oliwek, z który jest wytłaczana,
-
oliwa jest jednorodna, nie jest mieszanką oliw,
-
oliwa ta pochodzi
ze zbiorów – styczeń 2012 - najświeższa oliwa na rynku
-
rejon pochodzenia:
Chania/Kreta
|
Kropla
Krety
to :
-
doskonały aromat i
smak,
-
najwyższej jakości
tłuszcz, który nadaje się zarówno do smażenia jak i spożywania na zimno,
-
niepowtarzalny
zielonkawy kolor, który zawdzięcza oliwkom Koroneiki,
-
drogocenne
właściwości zdrowotne,
-
w pełni naturalny
produkt, bez żadnych dodatków,
-
idealna do
spożywania na czczo przy chorobach wrzodowych oraz wieńcowych.
|
|
Oliwa
z oliwek - na zdrowie!
Oliwa
należy do zdrowych tłuszczy. Odpowiednio zbilansowana dzienna dieta powinna
uwzględniać spożycie tłuszczy. Tłuszcze zawierają kwasy tłuszczowe, które
dzielimy na 3 rodzaje: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Tłuszcze
zwierzęce zawierają głównie tłuszcze nasycone, a oleje wytłaczane z nasion oraz
oliwa to głównie tłuszcze jednonienasycone, które w ich składzie sięgają nawet
do 83%.
Oliwa
jako kluczowe źródło kwasów jednonienasyconych pomaga w:
-
obniżeniu poziomu "złego cholesterolou" (LDL) we krwi,
-
utrzymaniu we krwi właściwego poziomu "dobrego cholesterolu" (HDL),
-
prawidłowej pracy jelit,
-
zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz ochronie organizmu przed
chorobą wieńcową dzięki zawartości przeciwutleniaczy,
- leczeniu
chorób gastrycznych i wrzodowych, wspomaga prawidłowe trawienie,
- lepszym
wchłanianiu wapnia przez organizm,
-
zapobieganiu chorobom nowotworowym,
-
odmłodzeniu skóry.
![](http://www.przepisygreckie.pl/photos/fusion/plackitzatziki6_s.jpg) Z
racji, że to Kreta ma najdłuższą tradycję związaną z uprawą i przetwarzaniem
oliwek, drzewa oliwne zajmują szczególne i wyjątkowe miejsce w kulturze lokalnej
społeczności. Ich uprawa i zbiór oliwek wciąż prowadzone są w zgodzie z
wielowiekową tradycją – ręczny zbiór oliwek, proces tłoczenia rozpoczyna się już
po ok. dwóch godzinach od zbioru, tłoczenie ma miejsce w niewielkich tłoczniach
rozsianych po gajach oliwnych. Ok. 82% oliwy produkowanej w Grecji to oliwa
Extra Virgin - żaden z krajów produkujących oliwę z oliwek nie może pochwalić
się takim wynikiem. Grecy spożywają jej również najwięcej na świecie - 26l
rocznie na osobę. Na Krecie najpopularniejszy gatunek oliwek to Koroneiki -
bardzo drobne, dzięki czemu idealnie nadają się do wytłoczenia.
To właśnie
dzięki znakomitej oliwie mieszkańcy Krety cieszą się długowiecznością i
witalnością. Oliwa z oliwek chroni układ sercowo-naczyniowy, powoduje obniżenie
poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji lipoprotein
wysokiej gęstości, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wielu organów.
Chroni również nasz organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a dzięki
dużej zawartości przeciwutleniaczy, skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które
mogą być przyczyną wielu stanów zapalnych, przyspieszonego starzenia się
organizmu czy pojawienia się nowotworów. |
|
Oliwa
Kropla Krety
jest tłoczona i
puszkowana na Krecie. Produkt koszerny.
Termin przydatności do spożycia to
sierpień
2013.
Pojemność: 5 litrów
Możliwość wystawienia faktury VAT.
|
|
![](http://www.creteteam.com/photos_kroplakrety/drzewko_s.jpg) |
Najstarsze drzewo oliwne na
Krecie znajduje w pobliżu naszego
domu w okolicach miejscowości Kolimbari
|
![](http://www.creteteam.com/photos_kroplakrety/muzeum_s.jpg) |
Zapraszamy do zapoznania się z opiniami naszych klientów oraz na nasze inne aukcje z greckimi specjałami. |
|
Osobom nie znającym tak dobrze kuchni greckiej, umożliwiamy jej poznanie dzięki naszym przepisom, które wraz ze zdjęciami "krok po kroku" publikujemy w dziale Przepisy Greckie. |
|
![](http://www.greckie-delikatesy.pl/allegro/Allegro_1_s.jpg) |
![](http://www.greckie-delikatesy.pl/allegro/Allegro_3_s.jpg) |
![](http://www.greckie-delikatesy.pl/allegro/Allegro_2_s.jpg) |
|
Bezpłatny odbiór na terenie W-wy (Białołęka). Odbiór osobisty możliwy po wpłacie na konto. |
KOSZT WYSYŁKI KURIERSKIEJ WYNOSI 20zł NIEZALEŻNIE OD ILOŚCI ZAKUPIONEJ OLIWY. |
PRZY ZAKUPIE POWYŻEJ 350zł PRZESYŁKA KURIERSKA GRATIS,
A W WARSZAWIE (kody pocztowe rozpoczynające się od 00-04) MOŻLIWOŚĆ BEZPŁATNEJ DOSTAWY PRZY ZAMÓWIENIU
ŁĄCZNYM ZA CO NAJMNIEJ 200 zł. BEZPŁATNE DOSTAWY ODBYWAJĄ SIĘ W ŚRODY W
GODZINACH 11-15 ORAZ W CZWARTKI W GODZINACH 19-21.30. |
|
Dla użytkowników Allegro specjalna cena 107zł za
5l doskonałej oliwy! |
Pozdrawiamy ze słonecznej i pachnącej Krety, życząc udanych zakupów i
niepowtarzalnych smaków,
Greckie-delikatesy.pl i Przepisygreckie.pl
|