Wyrób naszych konch oparty jest na recepturze przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Metoda ta została udostępniona nam wraz z recepturą wytwarzania zgodną z ludowymi tradycjami.
Kupując u nas kupujesz od producenta.
Budowa moich konch umożliwia dodatkową aplikację wybranego olejku eterycznego na wewnętrzną warstwę konchy (tą nie wysyconą woskiem) bezpośrednio przed wykonaniem zabiegu.
![Image Hosted by google.com](https://sites.google.com/site/fphamcvitro/19.jpg)
Koncha posiada lejkowaty, stożkowaty kształt. Posiada precyzyjnie dobrany kąt rozwarcia co korzystnie wpływa na siłę efektu kominowego. Wszystkie te właściwości naszej konchy są niezbędne do optymalnego spalania i właściwego efektu kominowego. Długość konchy to około 25 cm.
Aby podnieść skuteczność konch dodaję mieszankę ziołowych olejków eterycznych w niewielkiej - określonej ilości (olejki posiadają znakomite właściwości odmładzające i relaksacyjne ).
Jestem farmaceutą z zamiłowaniem do metod naturalnych (w czasie produkcji utrzymuję farmaceutyczne standardy czystości i jakości).
Zamówienia realizuję na bieżąco a co się z tym wiąże konchy które Państwo zamawiają są zawsze świeże i pachnące.
Teraz trochę o wosku pszczelim - podstawowym składniku konchy.
Skład chemiczny wosku jest dość zmienny i zależy od jego pochodzenia. Zawiera on głównie miodowe estry kwasu palmitynowego i alkohole woskowe: mircylowy i certylowy. W jego składzie występują również inne substancje jak sterole i miodowe barwniki pyłkowe, oraz szereg olejków eterycznych, pyłków kwiatów i ziół, zebranych przez pszczoły, bardzo korzystnie oddziałujących na nasze zdrowie oraz wiele innych substancji).
Podstawowym komponentem do produkcji świec jest wosk pszczeli.Nasz wosk jest czysty i zdrowy nie skażony pestycydami.
Wosk użyty do produkcji naszych świec pozyskiwany jest poprzez stopienie plastrów woskowych pracowicie wytwarzanych przez pszczoły Apis mellifica. Plastry wyjęte z ula pozbawia się miodu poprzez wtłaczanie lub odwirowywanie, a następnie topi się w gorącej wodzie i oczyszcza poprzez filtrowanie. Uzyskuje się w ten sposób żółtą masę o charakterystycznym zapachu i temperaturze topnienia około 65°C.
*