Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

ŚWIEŻY MIÓD GRYCZANY 2013 Z WŁASNEJ PASIEKI-WARMIA

03-02-2014, 11:35
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 34.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 34.99 zł     
Użytkownik Leszczu2009
numer aukcji: 3902743161
Miejscowość Rychliki/WARMIA
Kupiono sztuk: 3    Licytowało: 3    Wyświetleń: 40   
Koniec: 03-02-2014 11:01:07
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha



[zasłonięte]@wp.pl
667-[zasłonięte]-217
(55)[zasłonięte]248 86
www.pasiekarychliki.pl
facebook.pl/pasiekarychliki
Płatność z góry
Ilość Ekonom. Priorytet
1 szt. 11zł 13zł
2 szt. 13zł 14,50zł
3-5 szt. 18zł 20,50zł
6-8 szt. 21zł 25zł
9-11 szt. 30zł 35zł

Płatność przy odbiorze
Koszty wysyłki za pobraniem
wg cenniku poczty polskiej.
www.poczta-polska.pl/cennik.htm

14 1050 [zasłonięte] 176400
0090 [zasłonięte] 679766

W tytule przelewu, prosimy wpisać: Nick z allegro oraz numer aukcji.
Wysyłkę realizuję chwilę po zaksięgowaniu wpłaty na konto.



DUŻY SŁÓJ ŚWIEŻEGO MIODU GRYCZANEGO 2013!

DUŻY SŁOIK O,9 l = 1,3KG MIODU


ŚWIEŻY MIÓD GRYCZANY 2013 Z WŁASNEJ PASIEKI-WARMIA

Krótki opis:
Pasieka to moje hobby, pasja, wkładam w nią całego siebie i poświęcam mnóstwo czasu, gdyż praca w pasiece jest całoroczna. To wszystko daje gwarancję smacznego produktu pszczelego jakim jest MIÓD.

Pasieka jest położona na nieskazitelnych terenach WARMII, z dala od zabudowań mieszkalnych czy przemysłowych. Posiadam prawie 100 rodzin pszczelich, sąsiadujących z lasem, kilkusethektarowymi polami oraz mnóstwem drzew lipowych. Wszystkie te składniki dają niepowtarzalny smak miodu: rzepakowego, wielokwiatowego czy lipowego.

JESTEŚMY POD STAŁĄ KONTROLĄ WETERYNARYJNĄ



JESTEŚMY CZŁONKAMI KOŁA PSZCZELARSKIEGO
(JEDNEGO Z NAJWIĘKSZYCH W KRAJU)


Krótka charakterystyka miodu gryczanego;
Kolor od bursztynowego do ciemnobrązowego. Ma silny zapach kwiatów gryki, w smaku ostry, lekko piekący. Zawiera dużo magnezu i witamin. Stosowany w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci, a także po złamaniach. Miód gryczany należy do miodów najpóźniejszych. Pszczelarze miód ten odbierają pszczołom pod koniec lipca. W stanie świeżym (lejąca patoka) ma kolor ciemno-brązowy, oraz posiada bardzo silny aromat kwiatów gryki. Miód gryczany po skrystalizowaniu ma barwę jaśniejszą od patoki i konsystencję krupkowatą.

Kiedy pomaga spożywanie miodu gryczanego?

1. Oczyszcza i uszczelnia włoskowate naczynia krwionośne czyniąc je bardziej elastycznymi i wytrzymałymi
2. Przyśpieszenie gojenia się ran zewnętrznych i wewnętrznych
3. Miód gryczany ma wyższą zawartość substancji odpornościowych (inhibiny) oraz pierwiastków takich jak: żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, bór, sód, miedź, cynk, wanad, krzem
4. Przydatność w leczeniu anemii u dzieci i dorosłych
5. Przydatny w leczeniu serca i naczyń krwionośnych
6. Zmniejsza szkodliwość używek typu kawa, herbata, alkohol, dym papierosowy (nikotyna). Odtruwa, usuwa ołów i pierwiastki promieniotwórcze
7. Działa antynowotworowo i bakteriostatycznie

Nie daj się nabrać

Jak sprawdzić, jaki miód kupujemy? – Każdy z nas może przeprowadzić małe dochodzenie i zweryfikować, czy miód jest sztuczny czy prawdziwy. Jeśli mamy trochę czasu, poczekajmy na jego krystalizację. Jeśli zmieni stan z półpłynnego na stały, mamy do czynienia z miodem naturalnym. Praktycznie każdy naturalny miód się krystalizuje (najczęściej w ciągu ok. 2-4 miesięcy). Z polskich miodów najdłużej krystalizuje się miód akacjowy – niekiedy nawet po roku. W ciągu paru tygodni krystalizują się natomiast miody wiosenne (rzepakowy, mniszkowy itp.).

UWAGA!!!

Jeśli chcemy szybko sprawdzić, z jakim produktem mamy do czynienia, wlejmy go do szklanki z wodą – sztuczny miód będzie się szybko rozpuszczał, natomiast prawdziwy ciężko osiądzie na dnie szklanki. Czasami polecany jest także jeszcze jeden test – jeżeli miód jest jeszcze płynny, spróbujmy lać go z pewnej wysokości cienką strużką. Jeśli będzie się rwał – to zły znak.

Miód należy przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.