Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Świeży Jarmuż Witamina C Row Food Surojedzenie 1kg

07-11-2014, 11:24
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 15 zł     
Użytkownik skandinavian
numer aukcji: 4731923545
Miejscowość Kołobrzeg
Wyświetleń: 26   
Koniec: 07-11-2014 11:11:06
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Oferujemy Państwu jarmuż uprawiany w naturalny sposób na wsi, daleko poza granicami miasta.


Jarmuż jest warzywem zawierającym bardzo dużo, ważnych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Wywodzi się z kapustowatych, podobnie jak brokuły, rukiew i brukselka, ale swymi walorami zdecydowanie przewyższa innych, popularnych przedstawicieli rodziny. W zasadzie mówi się, że to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie i przypisuje się mu między innymi działanie antyrakowe i przeciwmiażdżycowe. Można go podawać na wiele sposobów, jednak najbardziej wartościowy jest zjadany na surowo, lub w postaci wyciśniętego soku.

Jakie witaminy i minerały zawiera jarmuż?
  • karotenoidy (beta karoten, luteina, zeaksantyna) - beta-karoten wzmacnia organizm przed atakiem wolnych rodników, jarmuż ma go najwięcej ze wszystkich warzyw liściastych: 5,8 mg na szklankę, co stanowi 75 % dziennego zapotrzebowania, luteina i zeaksantyna zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej

  • witamina K - u człowieka stwierdzono jej obecność w strukturach kostnych - stąd warto wiedzieć, jakie konsekwencje mogą przynieść jej niedobory; witamina K ma przede wszystkim właściwości przeciwzakrzepowe, pomaga zmniejszyć siniaki i ich łatwość nabywania

  • chlorofil - najważniejsza jego rola to hamowanie przemiany zdrowych komórek w nowotworowe, poza tym jako zielone warzywo uzupełnia naszą krew, ponieważ: struktura molekularna chlorofilu różni się tylko jedną molekułą od hemoglobiny w naszej krwi

  • izotiocyjany - to fitosubstancje, które są częściowo odpowiedzialne za cierpki smak jarmużu; mogą chronić przed nowotworami zależnymi od hormonów, poza tym blokują działanie czynników rakotwórczych występujących w środowisku,
  • kwas foliowy - zapobiega niektórym wadom wrodzonym układu nerwowego, nowotworom i chorobom serca, jarmuż zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy w 60%

  • sulforafan - zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych pod wpływem substancji rakotwórczych

Wartości odżywcze jarmużu


  • 5 gram błonnika
  • 10% dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę B
  • 6% dziennego zapotrzebowania na magnez
  • 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę A
  • 120% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
  • 700% dziennego zapotrzebowania na witaminę K
  • spore ilości kwasu foliowego, beta-karotenu, potasu, żelaza i fosforu