Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie.
OK
Polityka Prywatności
Zaakceptuj i zamknij X
DARMOWE ARCHIWUM ALLE
Strona startowa
Kategorie
Kontakt
Szukaj
:
Archiwum Alle
>
Delikatesy
>
Zdrowa żywność
>
Dania gotowe i przetwory
>
Owoce i warzywa
Świeży Jarmuż Witamina C Row Food Surojedzenie 1kg
07-11-2014, 11:24
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz:
15
zł
Użytkownik
skandinavian
numer aukcji:
4731923545
Miejscowość
Kołobrzeg
Wyświetleń:
26
Koniec:
07-11-2014 11:11:06
Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie.
Oferujemy Państwu jarmuż uprawiany w naturalny sposób na wsi, daleko poza granicami miasta.
Jarmuż jest warzywem zawierającym bardzo dużo, ważnych dla naszego organizmu witamin i minerałów. W
ywodzi się z kapustowatych, podobnie jak brokuły, rukiew i brukselka, ale swymi walorami zdecydowanie przewyższa innych, popularnych przedstawicieli rodziny. W zasadzie mówi się, że to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie i przypisuje się mu między innymi działanie antyrakowe i przeciwmiażdżycowe. Można go podawać na wiele sposobów, jednak najbardziej wartościowy jest zjadany na surowo, lub w postaci wyciśniętego soku.
Jakie witaminy i minerały zawiera jarmuż?
karotenoidy (beta karoten, luteina, zeaksantyna) - beta-karoten wzmacnia organizm przed atakiem wolnych rodników, jarmuż ma go najwięcej ze wszystkich warzyw liściastych: 5,8 mg na szklankę, co stanowi 75 % dziennego zapotrzebowania, luteina i zeaksantyna zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej
witamina K - u człowieka stwierdzono jej obecność w strukturach kostnych - stąd warto wiedzieć, jakie konsekwencje mogą przynieść jej niedobory; witamina K ma przede wszystkim właściwości przeciwzakrzepowe, pomaga zmniejszyć siniaki i ich łatwość nabywania
chlorofil - najważniejsza jego rola to hamowanie przemiany zdrowych komórek w nowotworowe, poza tym jako zielone warzywo uzupełnia naszą krew, ponieważ:
struktura molekularna chlorofilu różni się tylko jedną molekułą od hemoglobiny w naszej krwi
izotiocyjany - to fitosubstancje, które są częściowo odpowiedzialne za cierpki smak jarmużu; mogą chronić przed nowotworami zależnymi od hormonów, poza tym blokują działanie czynników rakotwórczych występujących w środowisku,
kwas foliowy - zapobiega niektórym wadom wrodzonym układu nerwowego, nowotworom i chorobom serca, jarmuż zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy w 60%
sulforafan - zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych pod wpływem substancji rakotwórczych
Wartości odżywcze jarmużu
5 gram błonnika
10% dziennego zapotrzebowania na wapń i witaminę B
6% dziennego zapotrzebowania na magnez
200% dziennego zapotrzebowania na witaminę A
120% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
700% dziennego zapotrzebowania na witaminę K
spore ilości kwasu foliowego, beta-karotenu, potasu, żelaza i fosforu