Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Świeży jarmuż bogactwo witamin i minerałów wysyłka

26-01-2014, 21:40
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 15 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 15 zł     
Użytkownik skandinavian
numer aukcji: 3878902992
Miejscowość Kołobrzeg
Kupiono sztuk: 4    Licytowało: 3    Wyświetleń: 111   
Koniec: 26-01-2014 20:38:32
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

 

Jarmuż jest warzywem zawierającym bardzo dużo, bardzo ważnych dla nas witamin i minerałów. Jak pozostałe warzywa z rodziny kapustnych - przede wszystkim chroni przed nowotworami. Można go podawać na wiele sposobów, jednak najbardziej wartościowy jest zjadany na surowo, lub w postaci wyciśniętego soku. Według nowej scali żywieniowej stworzonej przez dr. Joel’a Fuhrman w ANDI Aggregate Nutrient Density, jarmuż należy do grupy najwyżej ocenianych warzyw pod względem odżywczym dla naszych komórek. Czyli dla naszego ciała i zdrowia.

Skala ANDI ocenia produkty żywnościowe pod względem ich wartości odżywczych w skali od 1 do 1000.
W pożywieniu ocenia się zawartość:
- wapnia, karotenoidów (beta-karotenu, alfa-karotenu, luteiny, zeaksantyny likopenu)
- błonnika, kwasu foliowego, glukozynolatów, żelaza, magnezu
- niacyny, selenu
- witaminy B1 (tiaminy), witaminy B2 (ryboflawiny), witaminy B6, witaminy B12
- witaminy C, witaminy E, cynku
- antyoksydantów, ocenia się możliwości antyoksydantów do zwalczania wolnych rodników, jak się okazuje oksydant oksydantowi nie równy.

 

 

 

 

 

Oferujemy Państwu jarmuż uprawiany w naturalny sposób na wsi, daleko poza granicami miasta. Jarmuż pakujemy w worki oraz karton i wysyłamy w postaci liści bez kłącza. Kupując 1 sztukę, nabywają Państwo 1kg liści jarmużu.




 

 

 

 

Jakie witaminy i minerały zawiera jarmuż?
  • karotenoidy (beta karoten, luteina, zeaksantyna) - beta-karoten wzmacnia organizm przed atakiem wolnych rodników, jarmuż ma go najwięcej ze wszystkich warzyw liściastych: 5,8 mg na szklankę, co stanowi 75 % dziennego zapotrzebowania, luteina i zeaksantyna zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej,
  • witamina K - u człowieka stwierdzono jej obecność w strukturach kostnych - stąd warto wiedzieć, jakie konsekwencje mogą przynieść jej niedobory; witamina K ma przede wszystkim właściwości przeciwzakrzepowe, pomaga zmniejszyć siniaki i ich łatwość nabywania,
  • chlorofil - najważniejsza jego rola to hamowanie przemiany zdrowych komórek w nowotworowe, poza tym jako zielone warzywo uzupełnia naszą krew, ponieważ: struktura molekularna chlorofilu różni się tylko jednym molekułem od hemoglobiny w naszej krwi,
  • izotiocyjany - to fitosubstancje, które są częściowo odpowiedzialne za cierpki smak jarmużu; mogą chronić przed nowotworami zależnymi od hormonów, poza tym blokują działanie czynników rakotwórczych występujących w środowisku,
  • kwas foliowy - zapobiega niektórym wadom wrodzonym układu nerwowego, nowotworom i chorobom serca, jarmuż zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy w 60%,
  • sulforafan - zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych pod wpływem substancji rakotwórczych,
  • witamina C - jarmuż zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę aż w 200%,
  • wapń - lepiej przyswajalny niż z mleka
  • fosfor,
  • żelazo - na jednostkę kalorii jest go więcej niż w wołowinie

 

 

Skala ANDI- ocena żywności pod względem wartości odżywczych w skali od 1 do 1000

 


Jeśli jemy pożywienie mało wartościowe - jemy dużo. Kiedy jemy pożywienie bogate w wartości odżywcze jemy - mniej. Kiedy jemy mniej nie tyjemy. Dlaczego tyjemy?
Tyjemy kiedy jemy by zaspokoić tzw. głód toksyczny.

Głód toksyczny odczuwany zanim skończy się proces trawienia i żołądek stanie się pusty. Nasz żołądek jest pełny a my czujemy się głodni. Organizm potrzebuje wartości odżywczych a nie otrzymując ich sygnalizuje głód. Odczuwamy głód mimo, że żołądek jest pełny.

 

Jeśli zaczniemy jeść zanim nasz żołądek stanie się pusty na 100% przytyjemy. Jeśli zmienimy pożywienie na wartościowe objawy głodu toksycznego znikną. Wtedy organizm zacznie sygnalizować prawdziwy głód tzn. będziemy czuli głód dopiero wtedy kiedy żołądek będzie pusty.

Głód toksyczny objawia się:
- bólem głowy
- nudnościami
- skurczami mięśni żołądka
- chlupotaniem w żołądku.


Główną przyczyną nadwagi jest jedzenie żywności mało wartościowej czyli żywności przetworzonej. Białka, nabiał, tłuszcze są wysokokaloryczne a ubogie w wartości odżywcze i pozbawione błonnika.

Zdrowie człowieka zależy od wartości odżywczej jedzonych pokarmów.
Zdrowie = wartość odżywcza jedzenia.

Jak ocenić wartość odżywczą produktów żywnościowych?
Zrobił to dr. Joel’a Fuhrman w ANDI Aggregate Nutrient Density Index. ANDI to Wskaźnik Wartości Odżywczej Żywności.

Skala ANDI ocenia produkty żywnościowe pod względem ich wartości odżywczych w skali od 1 do 1000.
W pożywieniu ocenia się zawartość:
- wapnia, karotenoidów (beta-karotenu, alfa-karotenu, luteiny, zeaksantyny likopenu)
- błonnika, kwasu foliowego, glukozynolatów, żelaza, magnezu
- niacyny, selenu
- witaminy B1 (tiaminy), witaminy B2 (ryboflawiny), witaminy B6, witaminy B12
- witaminy C, witaminy E, cynku
- antyoksydantów, ocenia się możliwości antyoksydantów do zwalczania wolnych rodników, jak się okazuje oksydant oksydantowi nie równy.


Skala ANDI.


WARZYWA ZIELONE
1. Nać gorczycy i rzepy, kapusta ozdobna 1000
2. Jarmuż 1000
3. Rukiew wodna 1000
4. Kapusta chińska (bok choy) 824
5. Szpinak 739
6. Rzepa naciowa 715
7. Kapusta pekińska 704
8. Brukselka 672
9. Boćwina 670
10. Rukola 559

POZOSTAŁE
1. Rzodkiewka 554
2. Kiełki fasoli 444
3. Czerwona papryka 366
4. Cykoria czerwona (radicchio) 359
5. Rzepa 337
6. Marchew 336
7. Kalafior 295
8. Karczoch 244
9. Pomidor 190
10.Dynia piżmowa 156

OWOCE
1. Truskawki 212
2. Jeżyny 178
3. Śliwki 157
4. Maliny 145
5. Czarne jagody 130
6. Papaja 118
7. Pomarańcza 109
8. Melon kantalupa 100
9. Kiwi 97
10. Arbuz 91

ROŚLINY STRĄCZKOWE
1. Soczewica 104
2. Fasola czerwona (red kidney) 100
3. Fasola Jaś 94
4. Fasola adzuki 84
5. Fasola czarna 83
6. Fasolnik chiński 82
7. Fasola pinto 61
8. Edamame (młode nasiona soi) 58
9. Groch zwyczajny 58
10.Ciecierzyca 57

ORZECHY I NASIONA
1. Nasiona słonecznika 78
2 .Nasiona sezamu 65
3. Siemię lniane 65
4. Nasiona dyni 52
5. Orzeszki pistacjowe 48
6. Orzechy
8. Orzechy włoskie 34
9. Orzechy laskowe 32
10.Orzechy nerkowca 27

PEŁNE ZIARNO
1. Owsianka w tradycyjnej postaci 53
2. Jęczmień, pełne ziarno 43
3. Dziki ryż brązowy 43
4. Ryż brązowy 41
5. Kasza perłowa 32
6. Ziarno pszenicy 25
7. Kasza kukurydziana 22
8. Komosa ryżowa 21
9. Kasza jaglana 19
10.Pszenica bulgur 17

MIĘSO
1. Polędwica 39
2. Pieczona karkówka 36
3. Wieprzowina, polędwica 34
4. Szponder, stek 27
5. Filet z kurczaka 27
6. Indyk, mięso jasne 25
7. Indyk, mięso ciemne 24
8. Wieprzowina, zrazy 24
9. Wołowina mielona 85-90% mięsa 20-23
10.Wołowina, górna część udźca 22

RYBY
1. Tuńczyk 46
2. Flądra 41
3. Sola 41
4. Łosoś 39
5. Koryfena 39
6. Krewetki 38
7. Miecznik 38
8. Pstrąg 36
9. Ryby z rodziny lucjanowatych 35
10. Łupacz 35* może w nim występować wysoka zawartość rtęci

SERY
1. Feta 21
2. Twaróg chudy 18
3. Mozzarella częściowo odtłuszczona 18
4. Ricotta częściowo odtłuszczona 18
5. Szwajcarski 15
6. Parmezan 15
7. Mozarella pełnotłusta 14
8. Gouda 13
9. Povolone 13
10. Gruyère 13

NABIAŁ CHŁODZONY
1. Tofu 21
2. Mleko odtłuszczone 18
3. Mleko sojowe 18
4. Jogurt naturalny beztłuszczowy 18
5. Substytut jaj 15
6. Białko jaja 15
7. Mleko niskotłuszczowe 1% 14
8. Jajko 13
9. Mleko konopne 13
10.Tempeh