Skala ANDI ocenia produkty żywnościowe pod względem ich wartości odżywczych w skali od 1 do 1000. W pożywieniu ocenia się zawartość:- wapnia, karotenoidów (beta-karotenu, alfa-karotenu, luteiny, zeaksantyny likopenu)- błonnika, kwasu foliowego, glukozynolatów, żelaza, magnezu- niacyny, selenu- witaminy B1 (tiaminy), witaminy B2 (ryboflawiny), witaminy B6, witaminy B12- witaminy C, witaminy E, cynku- antyoksydantów, ocenia się możliwości antyoksydantów do zwalczania wolnych rodników, jak się okazuje oksydant oksydantowi nie równy.
Oferujemy Państwu jarmuż uprawiany w naturalny sposób na wsi, daleko poza granicami miasta. Jarmuż pakujemy w worki oraz karton i wysyłamy w postaci liści bez kłącza. Kupując 1 sztukę, nabywają Państwo 1kg liści jarmużu.
Jeśli jemy pożywienie mało wartościowe - jemy dużo. Kiedy jemy pożywienie bogate w wartości odżywcze jemy - mniej. Kiedy jemy mniej nie tyjemy. Dlaczego tyjemy?Tyjemy kiedy jemy by zaspokoić tzw. głód toksyczny. Głód toksyczny odczuwany zanim skończy się proces trawienia i żołądek stanie się pusty. Nasz żołądek jest pełny a my czujemy się głodni. Organizm potrzebuje wartości odżywczych a nie otrzymując ich sygnalizuje głód. Odczuwamy głód mimo, że żołądek jest pełny.
Jeśli zaczniemy jeść zanim nasz żołądek stanie się pusty na 100% przytyjemy. Jeśli zmienimy pożywienie na wartościowe objawy głodu toksycznego znikną. Wtedy organizm zacznie sygnalizować prawdziwy głód tzn. będziemy czuli głód dopiero wtedy kiedy żołądek będzie pusty.
Głód toksyczny objawia się: - bólem głowy - nudnościami - skurczami mięśni żołądka - chlupotaniem w żołądku.
Główną przyczyną nadwagi jest jedzenie żywności mało wartościowej czyli żywności przetworzonej. Białka, nabiał, tłuszcze są wysokokaloryczne a ubogie w wartości odżywcze i pozbawione błonnika.
Zdrowie człowieka zależy od wartości odżywczej jedzonych pokarmów. Zdrowie = wartość odżywcza jedzenia. Jak ocenić wartość odżywczą produktów żywnościowych? Zrobił to dr. Joel’a Fuhrman w ANDI Aggregate Nutrient Density Index. ANDI to Wskaźnik Wartości Odżywczej Żywności. Skala ANDI ocenia produkty żywnościowe pod względem ich wartości odżywczych w skali od 1 do 1000. W pożywieniu ocenia się zawartość:- wapnia, karotenoidów (beta-karotenu, alfa-karotenu, luteiny, zeaksantyny likopenu)- błonnika, kwasu foliowego, glukozynolatów, żelaza, magnezu- niacyny, selenu- witaminy B1 (tiaminy), witaminy B2 (ryboflawiny), witaminy B6, witaminy B12- witaminy C, witaminy E, cynku- antyoksydantów, ocenia się możliwości antyoksydantów do zwalczania wolnych rodników, jak się okazuje oksydant oksydantowi nie równy.
Skala ANDI.
WARZYWA ZIELONE 1. Nać gorczycy i rzepy, kapusta ozdobna 1000 2. Jarmuż 1000 3. Rukiew wodna 1000 4. Kapusta chińska (bok choy) 824 5. Szpinak 739 6. Rzepa naciowa 715 7. Kapusta pekińska 704 8. Brukselka 672 9. Boćwina 670 10. Rukola 559 POZOSTAŁE 1. Rzodkiewka 554 2. Kiełki fasoli 444 3. Czerwona papryka 3664. Cykoria czerwona (radicchio) 359 5. Rzepa 337 6. Marchew 336 7. Kalafior 295 8. Karczoch 244 9. Pomidor 190 10.Dynia piżmowa 156 OWOCE 1. Truskawki 212 2. Jeżyny 178 3. Śliwki 157 4. Maliny 145 5. Czarne jagody 130 6. Papaja 118 7. Pomarańcza 109 8. Melon kantalupa 100 9. Kiwi 97 10. Arbuz 91 ROŚLINY STRĄCZKOWE 1. Soczewica 104 2. Fasola czerwona (red kidney) 100 3. Fasola Jaś 94 4. Fasola adzuki 84 5. Fasola czarna 83 6. Fasolnik chiński 82 7. Fasola pinto 61 8. Edamame (młode nasiona soi) 58 9. Groch zwyczajny 58 10.Ciecierzyca 57 ORZECHY I NASIONA 1. Nasiona słonecznika 782 .Nasiona sezamu 65 3. Siemię lniane 65 4. Nasiona dyni 525. Orzeszki pistacjowe 48 6. Orzechy 8. Orzechy włoskie 34 9. Orzechy laskowe 32 10.Orzechy nerkowca 27 PEŁNE ZIARNO 1. Owsianka w tradycyjnej postaci 53 2. Jęczmień, pełne ziarno 43 3. Dziki ryż brązowy 43 4. Ryż brązowy 41 5. Kasza perłowa 32 6. Ziarno pszenicy 25 7. Kasza kukurydziana 22 8. Komosa ryżowa 219. Kasza jaglana 19 10.Pszenica bulgur 17 MIĘSO1. Polędwica 392. Pieczona karkówka 36 3. Wieprzowina, polędwica 34 4. Szponder, stek 27 5. Filet z kurczaka 27 6. Indyk, mięso jasne 257. Indyk, mięso ciemne 248. Wieprzowina, zrazy 24 9. Wołowina mielona 85-90% mięsa 20-23 10.Wołowina, górna część udźca 22 RYBY1. Tuńczyk 46 2. Flądra 413. Sola 41 4. Łosoś 39 5. Koryfena 39 6. Krewetki 38 7. Miecznik 388. Pstrąg 36 9. Ryby z rodziny lucjanowatych 35 10. Łupacz 35* może w nim występować wysoka zawartość rtęci SERY 1. Feta 21 2. Twaróg chudy 18 3. Mozzarella częściowo odtłuszczona 18 4. Ricotta częściowo odtłuszczona 18 5. Szwajcarski 15 6. Parmezan 15 7. Mozarella pełnotłusta 14 8. Gouda 139. Povolone 13 10. Gruyère 13 NABIAŁ CHŁODZONY1. Tofu 21 2. Mleko odtłuszczone 18 3. Mleko sojowe 18 4. Jogurt naturalny beztłuszczowy 18 5. Substytut jaj 15 6. Białko jaja 157. Mleko niskotłuszczowe 1% 14 8. Jajko 13 9. Mleko konopne 13 10.Tempeh