Shii Take świeże 200g
W tradycyjnej medycynie chińskiej Shiitake znany jest również jako „eliksir życia” z powodu swojego unikalnego składu, który wzmacnia system odpornościowy , pobudza system immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych, pomaga w zwalczaniu stresu, zapobiega starzeniu się organizmu .
Shiitake jako jeden z nielicznych grzybów powoduje odzyskanie wigoru i witalności co przekłada się na wzrost potencji seksualnej u mężczyzn. Shiitake spożywane regularnie zarówno w potrawach, marynatach czy wreszcie w nalewce działa jak naturalna "viagra" i gwarantuje satysfakcję z życia seksualnego.
Żaden rodzaj rośliny ani żaden minerał nie stał się taką sensacją w medycynie jak grzyby. Według dr. fungoterapii Filipowej - "Grzyby to jeden z najbardziej zagadkowych tworów przyrody. Nawet samo pochodzenie grzybów jest zagadką, którą rozwiązywano przez stulecia przypisując im pochodzenie i diabelskie i boskie"
Leczenie grzybami uzdrawiającymi (leczniczymi) to cały kierunek medycyny naturalnej zwanej fungoterapią a metody leczenia grzybami w Chinach i Japonii liczą sobie niejedno tysiąclecie.
Grzyb shiitake posiada idealne białko, ktore zawiera wszystkie podstawowe aminokwasy i to w takich proporcjach, jakie uważa się za najlepsze. Obok wielu witamin i enzymów grzyb zawiera dużo leucyny i liazyny, co jest o tyle ważne, że właśnie tych dwóch aminokwasów jest na ogół mało w roślinach zbożowych.
W grzybach shiitake występują duże ilości witamin z grupy B, witaminy D, A, C, E, H, K i PP oraz kwas pantotenowy. Stwierdzono na przykład, że 100 g świeżych grzybów zaspokaja około 25% dziennego zapotrzebowania na niacynę i w około 20% na witaminę B2. Zawartość witamin w grzybach jest też często o wiele wyższa niż w większości warzyw.
Grzyby jadalne zawierają także znaczne ilości soli mineralnych. Mogą one stanowić nawet 30% suchej masy grzyba. W przypadku pierwiastków śladowych, niezbędnych w procesach biochemicznych, są to ilości wręcz nieprawdopodobnie wysokie.
Wbrew utartym mniemaniom, grzyby zawierają również sporo łatwo przyswajalnego białka. Nasz organizm nie trawi natomiast celulozy i chityny, budującej ściany komórek grzybni. Związki te pełnią rolę substancji balastowych, pobudzających procesy trawienne. Bardzo mała zawartość tłuszczów, a duża wody decydują o niskiej wartości energetycznej grzybów.
Szczególnie cenne są dla nas odmiany hodowlane, rosnące na podłożu z trocin drzew liściastych. Podłoże, na którym się rozwijają, można bowiem kontrolować oraz wzbogacać, wpływając w ten sposób na skład mineralny grzybów eliminując obecność metali ciężkich.
Oprócz tego Shiitake posiada unikalną właściwość obniżania poziomu cholesterolu, sprzyja normalizacji ciśnienia tętniczego, tłumi patogenną florę w organizmie. Shiitake to wspaniały immunoregulator i może być stosowany jako środek zapobiegawczy w profilaktyce chorób wirusowych i przeziębień.
W cukrzycy grzyb ten stosowany jest w charakterze środka obniżającego poziom cukru, zalecany jest również w jej insulinozależnej formie, szczególnie w profilaktyce powikłań chorobowych.
Grzyby shiitake to „prawdziwek” wśród grzybów hodowlanych. Jego smak i aromat jest niepowtarzalny. Jest doskonały pod każdą postacią – smażony, duszony, gotowany. Świeży, suszony i liofilizowany.
Japończycy jedzą shiitake także na surowo, kroją grzyb na cieniutkie plasterki i kładą na pieczywo posmarowane masłem, do tego sól i pieprz. Produkują także ciastka z shiitake i wino z shiitake.
Ze względu że są to świeże grzyby, wysyłamy je od poniedziałku do czwartku maksymalnie, aby paczka dotarła przed weekendem.
Zobacz inne Moje Aukcje
Kupujac na moich aukcjach płacisz tylko za jedna przesyłke.
Jesteśmy legalnie działająca firmą, do każdego zamówienia wystawiamy paragon lub fakturę VAT