Italianna, tel. 695 [zasłonięte] 560, email: [zasłonięte]@toskania.org.pl
nr konta mBank: 03 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 740696
Wysyłka kurierem lub odbiór osobisty w Warszawie. Wystawiamy faktury.
Olio di oliva, extra vergine WŁOCHY
5 litrów
NAJŚWIEŻSZA Oliwa extra vergine, wyciskana na zimno
Producent: Az. Agric. Franco Cuonzo, Corso Vittorio Emanuele 22, 70032 Palombaio (BA), Apulia
Data przydatności do spożycia: kwiecień 2013
Zbiór oliwek: listopad 2011
Gatunek oliwek: ogliarola
Puszka 5L, ogliarola - cena 230 zł
OLIO NOVELLO!!! ZBIÓR OLIWEK LISTOPAD 2011
Oliwa apulijska ma ostry smak, wyrazisty zapach owocowy.
Jest gęsta i intensywna. Kolor żółty z zielonkawymi refleksami.
Azienda Agricola Cuonzo Franco produkuje oliwę z oliwek z własnych gajów. Stosuje się uprawę biologiczną, z minimalnym użyciem środków chemicznych. Uprawiane są dwa gatunki oliwek: ogliarola i coratina. Te gatunki dojrzewają w różnym czasie, tak też są u p. Cuonzo zbierane i przetwarzane - w optymalnym momencie. Jest to rzadkość na rynku, zwykle oliwki są mieszane. Zbiór oliwek ręczny, tłoczenie metodami tradycyjnymi na zimno, we własnym frantoio. Dzięki temu powstaje oliwa extra vergine najwyższej jakości i o wyjątkowych walorach smakowych. Przechowywana jest w klimatyzowanych pomieszczeniach, co pozwala na utrzymanie stałej temperatury. Beczki z oliwą dopełniane są azotem, nie powietrzem, dzięki czemu oliwa pozostaje świeża przez wiele miesięcy, nie jełczeje, nie traci zapachu ani ostrego smaku, co dzieje się z oliwami mającymi kontakt z powietrzem. Jako jeden z nielicznych producentów, pan Cuonzo wypisuje ręcznie na etykiecie datę zbioru oliwek, nie tylko datę przydatności do spożycia.
Oliwa Cuonzo dostępna jest w puszkach o objętości 5l.
Spróbujcie, a poczujecie różnicę między tą oliwą a oliwami, które kupowaliście dotychczas. Jest naprawdę wyjątkowa.