Kwasowość oliwy to jedynie 0,3 % - co plasuje oliwę Extra Virgin na najwyższym możliwym poziomie
Oliwa doskonale nadaje się do surówek, sałatek, sosów, przekąsek, pieczenia, smażenia oraz marynat.
Importowana przez nas oliwa Extra Virgin „Riviere d’Or” jest nie zastąpionym produktem w każdej kuchni.
Wszystkie butelki wyposażone są w korki „ nie kapki”.
Na każdej butelce znajduje się etykieta w języku Polskim.
Kilka słów o produkcji i o produkcie finalnym.
Oliwa wytłoczona jest z oliwek najwyższej jakości, rosnących w gajach oliwnych położonych na słonecznych wzgórzach i równinach Tunezji.
Oliwa z oliwek extra virgine „Riviere d’Or” jest otrzymywana w procesie tłoczenia na zimno, w celu zachowania naturalnego aromatycznego charakteru.
Oliwa z oliwek "Riviere d'Or" pochodzi z oliwek rosnących w gajach oliwnych obsadzanych przez wieki przez opiekuńcze ręce, położonych na słonecznych wzgórzach i równinach Tunezji. Oliwki są starannie zbierane w listopadzie i grudniu, w czasie, gdy osiągają swoją optymalną dojrzałość. Zrywane są wyłącznie ręcznie, aby uzyskać zdrowe owoce i zagwarantować najwyższą jakość.
Tego samego dnia, są transportowane w wentylowanych skrzyniach do olejarni gdzie z wielką uwagą i starannością są poddawane dokładnej selekcji . W następnej kolejności poddawane są defoliacji (pozbawienie liści) i myte w czystej wodzie przed wyciskaniem. Oliwa jest oddzielana od pasty oliwnej poprzez proces zimnego tłoczenia w celu zachowania smaku i aromatu. Proces ekstrakcji odbywa się w mechanicznej prasie wykonanej ze stali nierdzewnej. W końcu oliwa przechowywana jest w ceramicznych kadziach pod ziemią, aby zapewnić klientom najwyższej jakości oliwę z oliwek extra virgine z niską zawartością kwasowości.
Afrykański klimat Tunezji sprawia że oliwa extra virgine „Riviere d’Or” charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz owocowym aromatem.