Śródziemnomorski eliksir długowieczności i dobrego zdrowia
Grecka Oliwa z oliwek Extra Virgin 5 L
NAJNIZSZA CENA DLA UŻYTKOWNIKÓW ALLEGRO-105 zł
Oliwa wyprodukowana i puszkowana w Heraklionie w stolicy Krety
termin wazności 06.08. 2013r zbior styczen 2012 rok
GWARANTUJEMY PRODUKT NAJWYZSZEJ JAKOSCI!!!
- Najwyższej jakości grecka Oliwa z oliwek Extra Virgin prosto z Krety
- Świeży owocowy smak
- Kuszący świeży aromat oliwy
- Prosto z oliwek Koroneiki, które tradycyjnie uprawiane są na małych lokalnych farmach na Krecie
- Doda smaku do Twoich dań, sałatek a także idealnie nada się podawana tylko do chleba
Powszechnie znanym faktem jest stwierdzenie, iż oliwa z oliwek tworzy specjalną tarczę ochronną dla naszego zdrowia, która chroni nas przed rozmaitymi chorobami serca, rakiem a nawet cukrzycą. Najnowsze badania udowadniają suchy fakt, iż oliwa z oliwek jest najlepszym z możliwych produktów dla człowieka. Spożywanie jej, w przeciwieństwie do zwykłych tłuszczy czy olejów, obniża cholesterol LDL (niskiej gęstości) jednocześnie nie obniżając HDL (wysokiej gęstości). Równocześnie oliwa z oliwek obniża poziom trójglicerydów we krwi.
Wykres przedstawia smiertelnosc spowodowana chorobami serca
Zwiększona koncentracja cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi może przyczyniać się do problemów z arteriami, które są odpowiedzialne za transfer tlenu do mózgu i serca. Najproście obrazując dobroczynny wpływ oliwy z oliwek na nasz organizm można stwierdzić, iż oliwka chroni nasze serce – potwierdzeniem naukowym tego faktu są najnowsze badania pokazujące wyraźne obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienie krwi u pacjentów spożywających oliwkę.
Zbilansowana dieta zawierająca oliwę z oliwek oraz warzywa może spowodować obniżenie ryzyka zachorowania na raka aż o 75 %.
Nasza oliwa jest dobrze znana na całym świecie. Uhonorowana dyplomem finalisty na targach „International Olive Oil Awards” w 2004 roku w Madrycie, wyróżniona przez „Feinschmecker International Gourmet Journal 2007 (wiodący poradnik kulinarny w Niemczech)”, zdobywca srebrnego medalu na targach oliwnych we Frankfurcie w 2008 oraz złotego medalu za niesamowity smak na ”International Taste and Quality Institute olive oil awards” w Brukseli w 2008.
Każda oliwa pochodząca z Krety to oliwa od chłopa który przekazuje ja do związku rolników którzy to przeprowadzają badania chemiczne stwierdzające jej właściwości, tam też jest profesjonalnie butelkowana i etykietowana. Dzięki temu mamy pewność co to jej oryginalnej wartości , terminu spożycia oraz pochodzenia. Ponadto, aby oliwa mogła być sklasyfikowana jako extra vergine nie może mieć absolutnie żadnych wad organoleptycznych, a jej kwasowość nie może być wyższa niż 0,8%.
Kwasowość oliwy z oliwek można określić tylko i wyłącznie laboratoryjnie!!!
Oliwa z oliwek jak każdy tłuszcz posiada trzech wrogów. Są to: światło, temperatura i tlen
Oliwę należy kupować w ciemnej butelce lub puszce
Na jakość oliwy extra vergine wpływ ma kilka czynników: gatunek oliwek, z których została wytłoczona oliwa, moment ich zbioru (stopień dojrzałości), sposób przechowywania do momentu tłoczenia, sam proces tłoczenia. Warto zatem dokonywać wyboru oliw znanych producentów i marek, gdyż ich wiedza i długoletnie doświadczenie gwarantują odpowiedni dobór oliwek oraz stosowne metody tłoczenia w najnowocześniejszych przetwórniach, co z kolei zapewnia najwyższą, powtarzalną jakość złotego nektaru bogów.
PYSZNE I ZDROWE PRZEPISY PROSTO Z GRECKIEJ TAWERNY
OMLET Z CUKINIA
1 kg pokrojonej cukinii
5-6 łyżek oliwy z oliwek
6 jajek, pół filiżanki startego sera żółtego
Sól, pieprz
2 łyżki drobno pociętej mięty
Smażymy cukinię aż kawałki staną się delikatne i zbrązowieją. Ubijamy jajka z resztą składników i wlewamy całość na patelnię z cukinią. Gotujemy przez 2 minuty a następnie odwracamy aby przypiec lekko omlet z drugiej strony
NOWE AUKCJE NOWE PYSZNE PRZEPISY:-)
PRZY ZAKUPIE NIE PRZEKRACZAJĄCYM 30 KG - ZA PACZKE DOSTARCZONĄ KURIEREM ZAPŁACĄ PAŃSTWO TYLKO 18.00 ZŁ
|