Śródziemnomorski eliksir długowieczności i dobrego zdrowia
![](https://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/44304_134<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span><span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>70832_152<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>8983_30<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>207_<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>14782_n.jpg)
Grecka Oliwa z oliwek Extra Virgin 5 L
![](http://grecy.eu.interia.pl/pliki/art7-flaga/gr_flag_powiew.gif)
NAJNIZSZA CENA DLA UŻYTKOWNIKÓW ALLEGRO-105 zł
Oliwa wyprodukowana i puszkowana w Heraklionie w stolicy Krety
termin wazności 06.08. 2013r zbior styczen 2012 rok
GWARANTUJEMY PRODUKT NAJWYZSZEJ JAKOSCI!!!
![](https://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/37149_140<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span><span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>56411_152<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>8983_30<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>366_<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>46865_n.jpg)
- Najwyższej jakości grecka Oliwa z oliwek Extra Virgin prosto z Krety
- Świeży owocowy smak
- Kuszący świeży aromat oliwy
- Prosto z oliwek Koroneiki, które tradycyjnie uprawiane są na małych lokalnych farmach na Krecie
- Doda smaku do Twoich dań, sałatek a także idealnie nada się podawana tylko do chleba
![](https://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/409536_272<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span><span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>01401_152<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>8983_41<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>451_188<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>0950_n.jpg)
![](https://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/401065_272<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span><span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>80201_152<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>8983_41<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>448_180<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>1558_n.jpg)
Powszechnie znanym faktem jest stwierdzenie, iż oliwa z oliwek tworzy specjalną tarczę ochronną dla naszego zdrowia, która chroni nas przed rozmaitymi chorobami serca, rakiem a nawet cukrzycą. Najnowsze badania udowadniają suchy fakt, iż oliwa z oliwek jest najlepszym z możliwych produktów dla człowieka. Spożywanie jej, w przeciwieństwie do zwykłych tłuszczy czy olejów, obniża cholesterol LDL (niskiej gęstości) jednocześnie nie obniżając HDL (wysokiej gęstości). Równocześnie oliwa z oliwek obniża poziom trójglicerydów we krwi.
Wykres przedstawia smiertelnosc spowodowana chorobami serca
![](https://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/417105_272<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span><span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>15802_152<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>8983_41<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>455_46<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>365_n.jpg)
Zwiększona koncentracja cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi może przyczyniać się do problemów z arteriami, które są odpowiedzialne za transfer tlenu do mózgu i serca. Najproście obrazując dobroczynny wpływ oliwy z oliwek na nasz organizm można stwierdzić, iż oliwka chroni nasze serce – potwierdzeniem naukowym tego faktu są najnowsze badania pokazujące wyraźne obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienie krwi u pacjentów spożywających oliwkę.
Zbilansowana dieta zawierająca oliwę z oliwek oraz warzywa może spowodować obniżenie ryzyka zachorowania na raka aż o 75 %.
![](https://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/426572_272<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span><span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>11401_152<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>8983_41<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>454_141<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>5583_n.jpg)
Nasza oliwa jest dobrze znana na całym świecie. Uhonorowana dyplomem finalisty na targach „International Olive Oil Awards” w 2004 roku w Madrycie, wyróżniona przez „Feinschmecker International Gourmet Journal 2007 (wiodący poradnik kulinarny w Niemczech)”, zdobywca srebrnego medalu na targach oliwnych we Frankfurcie w 2008 oraz złotego medalu za niesamowity smak na ”International Taste and Quality Institute olive oil awards” w Brukseli w 2008. ![](https://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/60414_138<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span><span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>48021_152<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>8983_30<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>751_<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>75936_n.jpg)
![](https://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/60414_138<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span><span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>48421_152<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>8983_30<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>752_<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>58613_n.jpg) ![](https://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/62184_138<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span><span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>85622_152<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>8983_30<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>753_471684_n.jpg)
![](https://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/401488_272<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span><span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>04601_152<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>8983_41<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>453_845<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>926_n.jpg)
Każda oliwa pochodząca z Krety to oliwa od chłopa który przekazuje ja do związku rolników którzy to przeprowadzają badania chemiczne stwierdzające jej właściwości, tam też jest profesjonalnie butelkowana i etykietowana. Dzięki temu mamy pewność co to jej oryginalnej wartości , terminu spożycia oraz pochodzenia. Ponadto, aby oliwa mogła być sklasyfikowana jako extra vergine nie może mieć absolutnie żadnych wad organoleptycznych, a jej kwasowość nie może być wyższa niż 0,8%.
Kwasowość oliwy z oliwek można określić tylko i wyłącznie laboratoryjnie!!!
Oliwa z oliwek jak każdy tłuszcz posiada trzech wrogów. Są to: światło, temperatura i tlen
Oliwę należy kupować w ciemnej butelce lub puszce
Na jakość oliwy extra vergine wpływ ma kilka czynników: gatunek oliwek, z których została wytłoczona oliwa, moment ich zbioru (stopień dojrzałości), sposób przechowywania do momentu tłoczenia, sam proces tłoczenia. Warto zatem dokonywać wyboru oliw znanych producentów i marek, gdyż ich wiedza i długoletnie doświadczenie gwarantują odpowiedni dobór oliwek oraz stosowne metody tłoczenia w najnowocześniejszych przetwórniach, co z kolei zapewnia najwyższą, powtarzalną jakość złotego nektaru bogów.
PYSZNE I ZDROWE PRZEPISY PROSTO Z GRECKIEJ TAWERNY
OMLET Z CUKINIA
1 kg pokrojonej cukinii
5-6 łyżek oliwy z oliwek
6 jajek, pół filiżanki startego sera żółtego
Sól, pieprz
2 łyżki drobno pociętej mięty
![](https://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/417773_272<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span><span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>88746_152<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>8983_41<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>923_12<span class=hidden_cl>[zasłonięte]</span>919_n.jpg)
Smażymy cukinię aż kawałki staną się delikatne i zbrązowieją. Ubijamy jajka z resztą składników i wlewamy całość na patelnię z cukinią. Gotujemy przez 2 minuty a następnie odwracamy aby przypiec lekko omlet z drugiej strony
NOWE AUKCJE NOWE PYSZNE PRZEPISY:-)
PRZY ZAKUPIE NIE PRZEKRACZAJĄCYM 30 KG - ZA PACZKE DOSTARCZONĄ KURIEREM ZAPŁACĄ PAŃSTWO TYLKO 18.00 ZŁ
|