Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Świat..przyprawy przepisy imbir cynamon kardamon

19-01-2012, 21:55
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 10 zł     
Użytkownik CottonCake
numer aukcji: 2036409314
Miejscowość @
Wyświetleń: 11   
Koniec: 14-01-2012 09:28:07

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2005
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Świat przypraw. Opowieść o przyprawach wzbogacona o 60 przepisów

Katherine Khodorowsky, Gilles Choukroun

KSIĄŻKA JEST NOWA, W IDEALNYM STANIE

Anyż, imbir, gałka muszkatołowa, wanilia, cynamon, kardamon, kurkuma, papryka, pieprz - wystarczy przywołać kilka takich nazw, by otworzył się przed nami świat pełen barw i zapachów. Na kartach tej książki Katherine Khodorowsky zabiera nas w podróż śladem odkrywców i zdobywców odległych ziem, opowiada o nieznanych zaletach przypraw oraz magicznych właściwościach przypisywanych im na całym świecie. Tę fascynującą opowieść dopełnia 60 przepisów autorstwa młodego kuchmistrza Gilles’a Choukrouna. Koktajl z cukinii i koziego sera z pieprzem, kandyzowane cytryny w marynacie z lukrecją, risotto z migdałami i gałką muszkatołową; tajine z bananów i suszonych owoców z cynamonem, pączki w cukrze ze smażonym rabarbarem i szafranem - to tylko niektóre z potraw, które mogą stać się inspiracją do dalszych eksperymentów. Ta książka to subtelna alchemia smaków i mnóstwo przyjemności dla poszukiwaczy nowych doznań kulinarnych.

Gilles Choukroun, mistrz kuchni młodej generacji, swoją pierwszą gwiazdkę otrzymał w Chartres, w 1996 roku. Pięć lat później przeniósł się do Paryża, by otworzyć tam Paris le Café des Délices. W 2001 roku lokal ten został nagrodzony nagrodą Fooding 2002 jako najlepsza restauracja w kategorii fusion food. Dziś Gilles Choukroun kontynuuje poszukiwania niespotykanych smaków i tworzy według swych własnych reguł kuchnię nieco zwariowaną i pełną humoru. Drugi lokal, Angl’Opera, otwarty przez niego w 2004 roku, jest utrzymany w tym właśnie duchu. Jego twórca jest uznawany za jednego z najmodniejszych kuchmistrzów nowego nurtu zwanego "jeune cuisine".

Katherine Khodorowsky, socjolog ewolucji smaków, jest członkiem l’Académie française du chocolat et de la confiserie, przewodniczącą klubu degustacji i kompanii teatralnej La Marmite à Malices. Napisała kilka książek, wśród nich 100% chocolat (wraz z doktorem Herve Robertem) i Chocolat et grands crus de cacao.




Warszawa 2005
Oprawa: miękka
Format: 240 x 290 mm
Stron 186

Książka JEST W IDEALNYM STANIE, nigdy nie była czytana. JEST NOWA. Bez jakichkolwiek uszczerbków, plam i innych braków.

Proponuję wpłatę na konto z góry, koszty wysyłki są wówczas dla Ciebie niższe. Tytuł wyślę zaraz po zaksięgowaniu wpłaty na moim koncie (do wylicytowanej kwoty trzeba dodać 8 zł - tyle kosztuje przesłanie książki listem poleconym, opakowanie itp.).
Numer mojego konta i inne potrzebne informacje prześle do Ciebie Allegro w e-mailu informującym o wygranej – nie kasuj go!
Jeżeli masz pytania, napisz, chętnie odpowiem.
Niestety niczego nie wysyłam za zaliczeniem i nie umawiam się na odbiór osobisty wylicytowanego przedmiotu.
Pozdrawiam serdecznie.
CottonCake


Świat..przyprawy przepisy imbir cynamon kardamon