Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Święta na stołach świata - przepisy kulinarne

03-06-2012, 21:23
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 31.40 zł     
Użytkownik poltax
numer aukcji: 2289489837
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 14   
Koniec: 19-05-2012 15:07:59

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: twarda
Rok wydania (xxxx): 2010
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
Forma: poradnik
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Święta na stołach świata (przepisy kulinarne, obyczaje z wszystkich kontynentów)

Autor: Anais Vially
Wydawca: AD OCULOS
ISBN:[zasłonięte]978-8313-028-6
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 208
Oprawa: twarda
Format: 16,7 x 24,8
Wydanie: Wydanie 1

Wysyłka w ciągu 24 godzin

EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]61302


Kulinarna podróż po świecie.

Książka omawia potrawy podawane na świątecznych stołach nie tylko w Europie, ale również W Ameryce Północnej i Południowej, Afryce, Azji i Australii. Moda na dalekowschodnie jedzenie, zwłaszcza ostanio na przeróżne azjatyckie smaki jest oczywista.
Dlatego te właśnie tradycje kulinarne są w tej książce szczególnie prezentowane. Poza tym święta i obyczaje, nie tylko Halloween ale również np: Święto Świateł, Karnawał, Nowy Rok czy Ramadan. Proponowane dania, co jest zwyczajem w takich publikacjach, nie są obliczone na konkretną, niezmienną liczbę osób. Najważniejszy jednak pozostaje smak, przygotowanie świątecznego posiłku, którego sytość i dostatniość powinna przekładać się na zadowolenie biesiadujących.

Christmas pudding, Egg Nog, polano klonowe, palce Baby Jagi, Korona trzech Króli, Mantecados, Moghli, Pannetone, Panforte, Befanini, Pasticada, Cozonac, Speculaas, GlÖgg, Gravalax, Chleb Laufa, Joulutrortut, Rommegrot to tylko niektóre z potraw, które są nie tylko pyszne, ale i często mają przyjazne i znajome dla kuchni polskiej smaki.

Zdjęcia większości potraw ułatwią i być może zachęcą do "kulinarnych wycieczek".

Cały świąteczny i smakowity świat możemy mieć na talerzu. Smacznego!

SPIS TREŚCI
Wstęp 5
Boże Narodzenie 9
Halloween 101
Karnawał 111
Święta Świateł 121
Nowy Rok 137
Ramadan 157
Szabat 169
Święto Dziękczynienia 179
Wielkanoc 189

Christmas pudding - pudding świąteczny

Rodzynki mazerowane: 250 g rodzynek smyrneńskich,
250 g rodzynek sułtańskich, 250 g rodzynek korynckich,
120 g posiekanych migdałów, 1 łyżka cynamonu,
pół łyżeczki imbiru (w proszku),
pół łyżeczki gałki muszkatołowej (w proszku),
100 ml brandy
Ciasto: 70 g kandyzowanej cytryny,
70 g kandyzowanej pomarańczy, 20 g kandyzowanego cedratu,
100 g kandyzowanych wiśni, 300 g tłuszczu z cielęcych nerek,
300 g brązowego nieoczyszczonego cukru,
150 g mąki, 3 jajka, 100 ml ciemnego piwa,
masło do smarowania
Masło z brandy: 250 g masła, 250 g cukru, 50 ml brandy,
skórka z jednej pomarańczy

Przygotowanie puddingu można rozpocząć od 6 do 12 miesięcy wcześniej. Minimalny okres wynosi miesiąc. Tradycja nakazuje, aby w cieście, poza ingrediencjami spożywczymi, znalazło się sześć przedmiotów: dwie obrączki, symbolizujące miłość, sześciopensowa moneta jako symbol bogactwa, guzik kalesonowy, stanowiący oznakę starokawalerstwa, naparstek jako symbol staropanieństwa i porcelanowa świnka, która jest metaforą łakomstwa. Dzień wcześniej wymieszać rodzynki, przyprawy i migdały z alkoholem. Tłuszcz z nerek cielęcych zmiksować z cukrem, następnie dodać jajka, kandyzowane owoce, mąkę oraz piwo.

Palce Baby Jagi

1 porcja ciasta francuskiego, 6 parówek, łuskane migdały, keczup

Rozgrzać piekarnik do 180°. Pokroić każdą parówkę na 3 równe części. Przygotować ciasto: rozwałkować podsypując mąką w razie potrzeby, pokroić w prostokąty – dłuższy bok o długości parówki, krótszy na tyle szeroki, by kompletnie owinąć kiełbaskę. Parówki owinąć tak, by ich niewielkie fragmenty (około 1 cm) wystawały poza ciasto. Po przeciwnej stronie ciasto spłaszczyć i ułożyć w tym miejscu migdał, sugerujący paznokieć. Na koniec w miejscu „stawów” ciasto ponacinać delikatnie nożem. Piec przez około 25 min. Podawać na talerzu z plamami keczupu.



kliknij, aby powiększyćZdjęcia przedmiotu



Święta na stołach świata - przepisy kulinarne