EAN: 978
[zasłonięte][zasłonięte]61302
Kulinarna podróż po świecie.
Książka omawia potrawy podawane na świątecznych stołach nie tylko w Europie, ale również W Ameryce Północnej i Południowej, Afryce, Azji i Australii. Moda na dalekowschodnie jedzenie, zwłaszcza ostanio na przeróżne azjatyckie smaki jest oczywista.
Dlatego te właśnie tradycje kulinarne są w tej książce szczególnie prezentowane. Poza tym święta i obyczaje, nie tylko Halloween ale również np: Święto Świateł, Karnawał, Nowy Rok czy Ramadan. Proponowane dania, co jest zwyczajem w takich publikacjach, nie są obliczone na konkretną, niezmienną liczbę osób. Najważniejszy jednak pozostaje smak, przygotowanie świątecznego posiłku, którego sytość i dostatniość powinna przekładać się na zadowolenie biesiadujących.
Christmas pudding, Egg Nog, polano klonowe, palce Baby Jagi, Korona trzech Króli, Mantecados, Moghli, Pannetone, Panforte, Befanini, Pasticada, Cozonac, Speculaas, GlÖgg, Gravalax, Chleb Laufa, Joulutrortut, Rommegrot to tylko niektóre z potraw, które są nie tylko pyszne, ale i często mają przyjazne i znajome dla kuchni polskiej smaki.
Zdjęcia większości potraw ułatwią i być może zachęcą do "kulinarnych wycieczek".
Cały świąteczny i smakowity świat możemy mieć na talerzu. Smacznego!
SPIS TREŚCI |
Wstęp |
5 |
Boże Narodzenie |
9 |
Halloween |
101 |
Karnawał |
111 |
Święta Świateł |
121 |
Nowy Rok |
137 |
Ramadan |
157 |
Szabat |
169 |
Święto Dziękczynienia |
179 |
Wielkanoc |
189 |
Christmas pudding - pudding świąteczny
Rodzynki mazerowane: 250 g rodzynek smyrneńskich,
250 g rodzynek sułtańskich, 250 g rodzynek korynckich,
120 g posiekanych migdałów, 1 łyżka cynamonu,
pół łyżeczki imbiru (w proszku),
pół łyżeczki gałki muszkatołowej (w proszku),
100 ml brandy
Ciasto: 70 g kandyzowanej cytryny,
70 g kandyzowanej pomarańczy, 20 g kandyzowanego cedratu,
100 g kandyzowanych wiśni, 300 g tłuszczu z cielęcych nerek,
300 g brązowego nieoczyszczonego cukru,
150 g mąki, 3 jajka, 100 ml ciemnego piwa,
masło do smarowania
Masło z brandy: 250 g masła, 250 g cukru, 50 ml brandy,
skórka z jednej pomarańczy
Przygotowanie puddingu można rozpocząć od 6 do 12 miesięcy wcześniej. Minimalny okres wynosi miesiąc. Tradycja nakazuje, aby w cieście, poza ingrediencjami spożywczymi, znalazło się sześć przedmiotów: dwie obrączki, symbolizujące miłość, sześciopensowa moneta jako symbol bogactwa, guzik kalesonowy, stanowiący oznakę starokawalerstwa, naparstek jako symbol staropanieństwa i porcelanowa świnka, która jest metaforą łakomstwa. Dzień wcześniej wymieszać rodzynki, przyprawy i migdały z alkoholem. Tłuszcz z nerek cielęcych zmiksować z cukrem, następnie dodać jajka, kandyzowane owoce, mąkę oraz piwo.
Palce Baby Jagi
1 porcja ciasta francuskiego, 6 parówek, łuskane migdały, keczup
Rozgrzać piekarnik do 180°. Pokroić każdą parówkę na 3 równe części. Przygotować ciasto: rozwałkować podsypując mąką w razie potrzeby, pokroić w prostokąty – dłuższy bok o długości parówki, krótszy na tyle szeroki, by kompletnie owinąć kiełbaskę. Parówki owinąć tak, by ich niewielkie fragmenty (około 1 cm) wystawały poza ciasto. Po przeciwnej stronie ciasto spłaszczyć i ułożyć w tym miejscu migdał, sugerujący paznokieć. Na koniec w miejscu „stawów” ciasto ponacinać delikatnie nożem. Piec przez około 25 min. Podawać na talerzu z plamami keczupu.
kliknij, aby powiększyćZdjęcia przedmiotu |
|