Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Śrutowanie słodu / słód piwo domowe

08-05-2015, 0:03
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 1 zł     
Użytkownik piwoszarnia
numer aukcji: 5248169673
Miejscowość ŁÓDŹ
Licytowało: 1    Wyświetleń: 40   
Koniec: 07-05-2015 23:45:59
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

  • Śrutowanie słodu - 1kg

Opis:

Ziarno słodu jest bardzo zwarte i woda ma trudny dostęp do znajdującej się wewnątrz skrobi. Dlatego przed użyciem słodu musi zostać rozdrobniony. Słód śrutowany lepiej wchłania wilgoć, dlatego jego trwałość jest krótsza. śrutowanie słodu powinno się odbywać kilka dni przez rozpoczęciem warzenia piwa. W razie konieczności dłuższego przechowywania słodu śrutowanego należy pamiętać o tym, by znajdował się on w suchym miejscu.

Grubość śrutowania dostosowuje się do rodzaju użytego słodu. Np. słody pszeniczne i żytnie śrutuje się dużo drobniej niż słody jęczmienne, gdyż nie posiadają one łuski i są dużo twardsze. Grubość śrutowania zależna jest również od techniki dalszych etapów produkcji piwa. Bardziej rozdrobniona łuska łatwiej wydziela garbniki powodując szorstki smak piwa oraz posmaki ściągające przy obfitym wysładzaniu.

Do śrutowania używamy profesjonalnego śrutownika stołowego i śrutujemy zawsze tuż przed wysyłką.

UWAGA: 1 szt = śrutowanie porcji do 1 kg słodu jednego rodzaju !
Przykład: jeśli zamawiasz
5kg słodu pilzneńskiego = 5szt śrutowania
1kg słodu wędzonego = 1szt śrutowania
300g słodu zakwaszającego + 700g palonego jęczmienia = 1szt śrutowania

Aby zamówić śrutowanie wszystkich wymienionych powyżej słodów, należy zamówić 7 szt. śrutowania.

Każdy gatunek słodu pakujemy w osobny worek.