|
Kępiaste byliny cebulowe nie wytrzymują mrozów w naszych warunkach i jesienią należy je wykopać. Sztywne, zielone, językowate liście długości do 30 cm, zanikają po kwitnieniu. Białe, gwiazdkowate kwiaty o delikatnej woni, zebrane są w oryginalnych kwiatostanach. Wyrastają na sztywnych, wzniesionych pędach długości 30-40 cm. Gęste stożkowate, grona składają się z 12-40 kwiatów. Możemy się cieszyć ich długim kwitnieniem bo rozkwitają na pędach stopniowo, w lipcu-sierpniu. Cenionymi odmianami są ‘Eloff’ i ‘Stam 90′. Najlepiej jest uprawiać je w doniczkach, na rabatach bylinowych wśród innych kwiatów np. czerwonych róż czy purpurowych mieczyków. Doskonale nadają się na kwiat cięty, w wazonach są wyjątkowo trwałe. Wykorzystywane w wiązankach ślubnych i innych bukietach okolicznościowych łączy się z różami, eustomą czy goździkami.
Wymagania: Wiosną wysadzamy ich duże cebule do przeciętnej, mocno przepuszczalnej gleby, na głębokość 8-10 cm (w doniczkach na gł. 5 cm) w miejscu słonecznym lub półcienistym. Wymagają na początku suchych warunków uprawy, a w okresie wzrostu umiarkowanego podlewania. Ze względu na brak odporności na mróz cebule wykopuje się we wrześniu i po podsuszeniu w temperaturze 20-23 st. C, przechowuje w chłodnych pomieszczeniach o temperaturze 5-8 st. C. Okrycie nie jest konieczne. W naszym klimacie krótki okres wegetacji nie pozwala na wytworzenie dużych cebul. Wskazane jest okrycie rośliny tunelem foliowym co pozwoli na ich późniejsze wykopywanie.
|